Neix el Fòrum del Mediterrani

El grup Prensa Ibérica impulsa i organitza la primera edició d’aquesta trobada econòmica i social del nostre litoral, que acollirà València el 26 i 27 de juny, per debatre els reptes de futur

Diari de Girona lidera un dels consells territorials del Fòrum que s’especialitzarà en les persones

Neix el Fòrum del Mediterrani

Neix el Fòrum del Mediterrani / DDG

Redacció

Redacció

De Portbou (Girona) a Tarifa (Cadis). Onze províncies peninsulars més les illes Balears que comprenen el 41% de la població d’Espanya, 20 milions de persones, i el 40% del seu PIB. Un litoral on s’agrupen les seus d’algunes de les empreses familiars i filials de multinacionals més rellevants d’Espanya. Una dotzena de les quals amb facturacions superiors als mil milions d’euros en negocis molt diversificats. En aquestes províncies es troben quatre dels cinc aeroports amb més nombre de passatgers i els quatre ports amb més trànsit de mercaderies d’Espanya. Les 12 províncies agrupen, a més, 26 centres universitaris, i múltiples centres d’investigació i disseny: des de la intel·ligència artificial fins al supercomputador. La suma dels actius de nostre Mediterrani segueix.

Sobre aquesta indiscutible realitat econòmica i social, Prensa Ibérica impulsa i organitza el primer Fòrum Econòmic i Social del Mediterrani en col·laboració amb la Fundació La Caixa. ¿Objectiu? Impulsar el desenvolupament d’aquesta àrea peninsular, amb una visió que traspassa fronteres, integral, vertebradora de territori, que promogui el progrés sostenible, socialment just i influent en aquells projectes que tinguin un impacte en la vida de les persones i el planeta. L’exemplaritat com a primer vector.

Neix el Fòrum del Mediterrani

Redacció

El fòrum se celebrarà a València el 26 i 27 de juny i consistirà en unes jornades de debats, diàlegs i taules rodones que agruparan representants empresarials, acadèmics, socials i de les administracions públiques, a més de conferenciants de nivell internacional i nacional que abordaran els temes econòmics i geopolítics. Entre ells, i de moment, l’economista italiana Mariana Mazzucato, autora d’El Estado emprendedor, entre altres obres; l’historiador nord-americà Robert Kaplan, autor de La venganza de la geografía i Adriático i l’empresari també italià Gunter Pauli, autor de La economía azul.

Participaran conferenciants de nivell internacional com Mariana Mazzucato, Robert Kaplan i Gunter Pauli

Amb aquesta iniciativa i durant la celebració del seu 45è aniversari, Prensa Ibérica vol reafirmar el seu lideratge informatiu en un àmbit geogràfic on edita 10 diaris generalistes: Diari de Girona, El Periódico de Catalunya, Regió 7 (Manresa) Diario de Mallorca, Diario de Ibiza, Mediterráneo (Castelló), Levante (València), Información (Alacant), La Opinión de Murcia i La Opinión de Málaga a més del diari esportiu Sport i els setmanaris L’Empordà i Mallorca Zeitung.

Les sessions del fòrum seran el punt culminant de sis mesos de debats desenvolupats per vuit consells locals, cadascun d’ells liderats per un diari, sobre un repte econòmic i social que afecta directament el Mediterrani. Durant la cita, vuit taules rodones amb tres experts debatran sobre les conclusions que s’hagin generat sobre cadascun dels temes seleccionats. Com a comú denominador, a Prensa Ibérica creiem en la necessitat de treballar al territori i des del territori, apostant per la proximitat, per identificar necessitats i oportunitats reals que persegueixen l’equilibri i el desenvolupament a llarg termini. Per buscar solucions globals, primer cal trobar-les des de la proximitat territorial. Aquest és precisament l’esperit que defensarà aquest fòrum.

Vuit consells per a vuit debats

El primer consell, liderat des de Girona, s’especialitzarà en les persones. La tragèdia dels immigrants procedents de l’Àfrica posa de manifest la necessitat de crear aliances i mecanismes de coordinació entre tots els estats de la Unió Europea que ajudin a sensibilitzar i oferir vies segures i regulades per als refugiats. La dignitat de la persona i la recerca de feina com a element fonamental enmig de les necessitats i els reptes demogràfics.

El segon consell, liderat per Barcelona, analitza l’economia blava o del mar. El Mediterrani, per la seva història, ha de ser la font d’idees i desenvolupament dels projectes que vertebrin tot aquest sector. Des de la navegació marítima fins als esforços empresarials per aconseguir un mar que defensi la seva biodiversitat i busqui solucions al canvi climàtic. Amb especial atenció a l’aplicació de la intel·ligència artificial i la robòtica marítima.

El tercer consell, de les Balears, estarà enfocat en com afronta el turisme el canvi climàtic. El Mediterrani espanyol i europeu és una de les primeres destinacions turístiques del món. Des de buscar els equilibris necessaris per no morir d’èxit, equilibrant oferta i demanda, fins a figurar un horitzó marcat pels efectes de la pujada del nivell del mar.

Energia, mobilitat i sector immobiliari

Castelló assumirà el quart consell, sobre el nou paper de l’energia en la indústria. La crisi derivada de la invasió russa d’Ucraïna va afectar directament la distribució i la factura energètica. La necessitat de buscar fonts alternatives i l’eliminació d’energia procedent dels combustibles fòssils obliga a estudiar com la gran indústria de capital intensiu haurà d’aconseguir la seva energia. Quins mitjans i límits s’han de desenvolupar.

Des del consell de València s’analitzarà quines noves xarxes per a la mobilitat s’han d’impulsar. Un tema que inclou tot allò relacionat amb la mobilitat sostenible. Abordarà aeroports, ports, carreteres i ferrocarril. I, per descomptat, l’etern esdevenir, sense fi a la vista, del corredor ferroviari que ha d’unir la frontera de França amb Cadis.

¿Quin model immobiliari, de vivenda, parcs d’oci i logístics mereix el nostre litoral? El consell d’Alacant estudiarà els problemes d’accessibilitat a la vivenda, la seguretat jurídica del sector de la propietat i l’impacte dels canvis climàtics, entre altres punts, en el marc de la sostenibilitat.

Els vuit consells locals del Fòrum.

Els vuit consells locals del Fòrum. / ddg

Aigua a la ciutat mediterrània

Múrcia se centrarà en l’aigua. Es tractarà d’identificar si hi pot haver un model comú i consensuat per tots els territoris per trobar una solució a la sequera. Des de l’aplicació de les noves tecnologies fins a la recerca de models exitosos en altres països i en ciutats del nostre litoral. Per abordar aquests reptes es necessiten estratègies de gestió hídriques integrades que promoguin la seva conservació i la seva eficiència.

Finalment, la ciutat mediterrània del futur és el tema que tractarà el consell de Màlaga, a aquella que ningú discuteix la seva capacitat d’haver-se reinventat en els últims 20 anys. El desenvolupament de les infraestructures adequades més l’aposta per la cultura, l’oci i l’esport han sigut l’esquer necessari, però no suficient, per atraure empreses tecnològiques i crear un creatiu ambient emprenedor.

Iniciativa pública i privada

No hi haurà solucions per als desafiaments del nostre Mediterrani sense el treball en comú de la iniciativa privada i les administracions públiques. El fòrum liderat per Prensa Ibérica amb la col·laboració de Fundació La Caixa compta amb el suport institucional de la Generalitat de Catalunya, la Generalitat Valenciana, la Junta d’Andalusia, el Govern de les Balears i el de la Regió de Múrcia. A més, té com a principals patrocinadors Repsol, Naturgy, Endesa, Cepsa i CaixaBank. I també disposa de la col·laboració de Statkraft, Mercadona, Boluda, Port de València, Sando, Porcelanosa, Simetria, Abertis, Ocean Ecoestructures, Consell de Mallorca i Consell d’Eivissa.