Ampliació del parc públic de lloguer social

Territori destina més de 17 milions d’euros en la compra de 395 habitatges

Habitatge social en construcció.

Habitatge social en construcció. / ACN

DdG/ACN.

Existeix una preocupació per tot el que fa a la necessitat d’impulsar i promoure l’habitatge i el lloguer social. Cada vegada hi ha més necessitats en aquest sentit i són diversos els municipis que treballen per ampliar l’oferta, dins de les seves possibilitats. Les administracions també s’han compromès de forma reiterada a l’ampliació del parc. Darrerament han arribat bones notícies en aquest sentit. 

El Departament de Territori ha destinat 17,7 milions d’euros per comprar 395 habitatges al BBVA per ampliar el parc públic de lloguer social. Segons va informar fa uns dies mitjançant un comunicat, s’ha fet pel dret de tanteig i retracte i ha pactat amb l’entitat financera un preu unitari de 45.000 euros per pis, cosa que ha suposat un estalvi del 42% respecte a la mitjana de les operacions fetes amb aquesta fórmula el 2023. Els domicilis estan repartits per 80 municipis de Catalunya, la gran majoria (77%) es troben entre Barcelona (44 pisos) i la seva regió metropolitana (l’Hospitalet de Llobregat (38), Sabadell (33), Terrassa (25), Rubí (18), Santa Coloma de Gramenet (15) i Cornellà de Llobregat (14), entre d’altres).

Les comarques gironines també resulten beneficiades d’aquest pla. En aquest sentit, Territori va informar que també hi ha adquisicions a Tarragona (11), Girona (7), Salt (5), Banyoles (4), Manlleu (3), Reus (3), Manresa (3) i Berga (2), entre altres poblacions.

Són uns immobles administrats, des de 2021, per l’Agència de l’Habitatge de Catalunya (AHC) i que ara passen a ser de la seva propietat. Gràcies al dret de tanteig, en vigor des de 2015, l’organisme ha comprat més de 4.100 pisos. Aquest mecanisme forma part del programa del Govern per impulsar la incorporació de 10.000 habitatges socials fins al 2026. L’any passat en va sumar 544 amb una inversió de 42,1 milions d’euros.

D’altra banda, la Generalitat té en procés de redacció dels projectes la construcció de 287 habitatges destinats a lloguer social en quatre localitats de les comarques gironines. A la ciutat de Girona és on se’n construiran més, concretament 88, i l’actuació es farà al Pla de baix de Domeny; a Blanes n’hi haurà 80 i estaran a l’avinguda Europa; en el cas de Lloret de Mar se n’edificaran 68 a l’avinguda Vila de Blanes; i, en quart lloc hi ha a Figueres, on s’aixecaran 51 habitatges nous, a l’avinguda Costa Brava.