L'urbanisme, l'arquitectura i la reutilització de materials són les claus d'un projecte educatiu que construeix una ciutat imaginària a la seu del Col·legi d'Arquitectes de Catalunya a Girona, una maqueta que estan aixecant una vuitantena d'alumnes de quart curs de primària del Col·legi Montessori Palau.

Per fer-ho, utilitzen joguines de l'empresa de Sant Feliu de Guíxols DLand, fetes a partir d'envasos que, segons va remarcar l'ideòleg del projecte, Dani Riera, han adquirit un sentit pedagògic perquè s'utilitzen per transmetre els valors del reaprofitament i del treball en equip.

Tres dies de construcció

A partir de plànols elaborats per l'empresa i després d'una sessió informativa a l'escola, on la setmana passada es va explicar la metodologia de construcció, aquest dilluns ha començat el muntatge d'«ImaginCity» -tal com s'ha denominat el projecte- a la sala d'exposicions del Col·legi d'Arquitectes gironí. Aquest procés s'allargarà fins dimecres, quan l'alumnat, distribuït en tres grups de 25 noies i nois, completarà la ciutat. El resultat es podrà veure fins al 27 d'abril i més endavant, el 17 de maig, Dia mundial del reciclatge, l'activitat es tancarà definitivament amb un taller de valoració altre cop al Montessori.

La base de la ciutat imaginària són materials elaborats amb plàstic recuperat i cartró reciclat. Els edificis són unes fundes tèxtils que els seus creadors anomenen «DLands», que l'empresa aclareix que confeccionen persones en risc d'exclusió social, i que serveixen per «vestir» envasos i convertir-los en joguines. A les 150 plaques de la base, el mig miler d'edificis -envasos- i els prop de 400 accessoris que s'aniran col·locant a mesura que la ciutat prengui forma, al final, s'hi afegirà un decorat de 8 metres per 1,6.

Riera va explicar que aquesta és la primera maqueta d'unes dimensions tan grans, però que ja fa un any i mig que imparteixen tallers en centres educatius.