El canvi climàtic, l’ús excessiu dels mòbils i sèries com «Stranger Things» o «El juego del calamar», a l’examen d’anglès de les PAU

L’ocàs dels llibres, l’expansió «caníbal» d’internet o el clàssic de la història de la Selectivitat «Nada» de Carmen Laforet, a la prova de castellà

Arrenca la selectivitat a les comarques gironines

Alex Bancells / ACN

Helena López

Una de les parts de l’examen d’anglès que la majoria d’alumnes ha celebrat ha estat el writing, per la poca originalitat de les temàtiques plantejades. Els alumnes han hagut d’escriure un text d’entre 125 i 150 paraules sobre tres dels temes dels que més han parlat (i escrit) durant aquest curs: l’abús dels mòbils per part dels joves (i les seves alternatives); la petjada ecològica de volar amb avió o escriure un correu electrònic a un amic. En el cas del reading, ha aparegut un fragment d’un article de 'The Guardian' sobre les experiències immersives inspirades en sèries d’èxit entre els joves com 'Stranger Things', 'Bridgerton' o 'El joc del calamar', una temàtica que també ha estat aplaudida pels estudiants.

L’anglès ha estat la llengua estrangera escollida pel 98,74% dels estudiants catalans, mentre que el 0,92% dels alumnes (311) s'han examinat de francès; el 0,22% (71) d’alemany i el 0,11% (40) han escollit l’italià.

Fragment de «Tomás Nevinson»

A l’examen de Llengua castellana i literatura, l’opció A ha estat un fragment de 'Tomás Nevinson', del fins a la seva defunció, l’any passat, membre de la Real Academia Española, Javier Marías; i, la B, un de 'El infinito en un junco', d'Irene Vallejo. «És més probable que al segle XXII hi hagi monges i llibres que Whatsapp i tauletes», assenyala el provocador text de Vallejo, guanyadora del Premi Nacional d’Assaig 2020 (opció B), que comença referint-se als llibres com a espècie en perill d’extinció per la competència «d’altres formes més mandroses d’oci i l’expansió caníbal d’internet».

Després de les preguntes de comprensió lectora del fragment del premiat assaig de Vallejo, l’opció B de l’examen ha inclòs també una pregunta sobre un clàssic entre els clàssics en la història de la selectivitat a Catalunya: 'Nada', de Carmen Laforet.

Evitar les figures retòriques

En l’opció A, molt més masculinizada, un altre clàssic: 'La Fundación' d'Antonio Buero Vallejo. Alguns alumnes que s'han decantat per l’opció A han reconegut que l'han escollit «per a evitar la pregunta sobre identificació de figures retòriques que apareixia en l’altra opció, en la qual es proposava als estudiants identificar un retruécano, un hipèrbaton, un oxímoron i una personificació».

En la part comuna de reflexió lingüística se’ls ha preguntat sobre seqüències gramaticals i oracions subordinades.

Per gèneres, dels 41.671 estudiants catalans matriculats a la fase general de les Proves d’Accés a la Universitat (PAU), 24.463 són dones i 17.208, homes.