A l'esquena o amb rodes: Quina és la millor motxilla per a la tornada a l'escola?

L'elecció d'una mala motxilla i fer-ne un ús incorrecte pot suposar un risc per a la salut dels més petits

És essencial triar bé una bona motxilla per a la tornada a l'escola.

És essencial triar bé una bona motxilla per a la tornada a l'escola. / Freepik

Belén Parrilla

Aconseguir una motxilla ideal per a la tornada a l'escola no és una tasca senzilla. Mentre els nens volen dissenys amb els seus personatges favorits, els pares prioritzen altres qüestions com la seva utilitat o l'ergonomia.

Generalment, la motxilla de l'any passat està tan usada que ja no serveix, o , senzillament, el nostre fill ja no necessita una motxilla per a la guarderia sinó una més gran i amb més compartiments.

Moltes d'elles, per més boniques i estètiques que siguin, no compleixen del tot amb la seva funció o no són les més aptes per a l'esquena dels nens.

Segons explica l'Associació Espanyola de Pediatria (AEP), les motxilles poden suposar un risc per a la salut dels més petits "si es transporten de manera incorrecta, produint problemes a l'esquena". "L'ús inadequat de les motxilles pot danyar els músculs i les articulacions i produir mal de coll, esquena i espatlles", assenyalen els pediatres.

Com triar la millor motxilla

Seleccionar la millor motxilla per al retorn a les aules és, per tant, fonamental. Ha de ser lleugera i, per descomptat, adequada a la grandària dels nens. Les cintes, a més, han de ser encoixinades per amortitzar el pes a les espatlles. I com a extra: que tingui un cinturó per distribuir millor el pes dels llibres i el material escolar.

Respecte a les motxilles amb rodes, molt populars entre els més petits, són una bona opció, tot i que si de camí a l'escola hi ha zones amb terreny irregular, poden ser molt incòmodes. També cal saber com usar-les. I és que, si cal utilitzar-la, hem de tenir molt clar que la motxilla s'empeny, no s'arrossega. És a dir, es porta cap endavant, i no amb el cos girat.

Finalment, si necessitem un trolley hem d'optar per motxilles amb quatre rodes que es desplaçaran al costat del nen, en comptes de només un parell de rodes. Les motxilles de dues rodes són menys recomanables, ja que obliguen a una major extensió de l'espatlla i rotació del cos.

[object Object]
  • El pes de la motxilla no ha de superar del 10 al 15% del pes del nen o adolescent. Només en llibres escolars solen portar de 3 a 5 quilos i a això cal sumar-li el pes de la mateixa motxilla i el de la resta de material escolar.
  • Els articles més pesats han de col·locar-se en la part inferior de la motxilla.
  • Cal portar en tot moment les dues nanses posades.
  • La motxilla ha d'estar col·locada a nivell de la cintura i enganxada al cos.