Els docents demanen endarrerir l’inici de curs fins al 12 de setembre

Defensen que «no és una reivindicació laboral sinó de qualitat educativa»

L’equip directiu de l’institut Santiago Sobrequés de Girona, ahir durant una reunió.

L’equip directiu de l’institut Santiago Sobrequés de Girona, ahir durant una reunió. / MARC MARTI FONT

Meritxell Comas

Meritxell Comas

Els docents van tornar ahir a les aules amb el cronòmetre en temps de descompte. I és que només tindran 72 hores per enllestir els preparatius, abans que dimecres el curs quedi oficialment inaugurat amb l’arribada dels alumnes d’educació infantil, primària i ESO (el 12 de setembre serà el torn dels estudiants de Batxillerat i Formació Professional).

L’avançament del calendari escolar, però, va centrar totes les crítiques. La directora de l’escola Gaspar de Queralt d’Amer i també representant de Primària de Girona a la Junta Central de Directors, Sandra Coromina, va advertir que «en només tres dies no es pot preparar tot un curs en condicions». En aquest sentit, va assegurar que «el primer dia el destinem a fer claustre i a posar-nos al dia del funcionament de centre perquè a l’agost tothom ha desconnectat, i només ens queden dos dies realment efectius, dilluns i dimarts». I és que tot i que ja van deixar feina feta al juny, va assegurar que «amb dos dies és molt difícil poder fer tota la coordinació de cicles». 

A més, la majoria de centres educatius encara no tenen la plantilla tancada. «En el nostre cas tenim totes les vacants cobertes però les substitucions encara no, ens en falten tres», va explicar, i va aclarir que «no és per mala praxis del sistema sinó que, enlloc de que fossin telemàtiques, he preferit fer-ho a través del procediment d’entrevista perquè són substitucions de llarga durada que s’allargaran tot el curs». Pel que fa a les tardes lectives de setembre, va aplaudir la decisió. «Ens sembla molt bé», va celebrar. Tot i això, va alertar que «si havíem de començar fent matins i tardes des del primer dia, encara amb més motiu hauríem agraït començar el curs una mica més tard per tenir més dies per preparar-lo». Va descartar, però, la possibilitat que els docents s’incorporin abans. «No podem començar abans perquè pels funcionaris, el mes d’agost és de vacances, l’única opció és que es retardi l’inici de curs», va sentenciar. Com a dia òptim, va apuntar al 12 de setembre.

El representant de Secundària a la Junta Permanent de Directors de Catalunya i director de l’institut Santiago Sobrequés de Girona, Joan Cumeras, va assenyalar que «tres dies per preparar el nou curs i rebre al professorat és molt just» i va assegurar que hi ha coses que «sí o sí» s’han de fer al setembre. «No és la situació ideal, però hi haurà aspectes que encara haurem d’anar treballant quan ja tinguem als alumnes a les aules», va confessar. Amb tot, va demanar que «l’inici de curs retorni al 12 de setembre, com abans», però va voler deixar clar que «no és una reivindicació laboral sinó de qualitat educativa». En aquest sentit, va afirmar que «socialment hi ha la creença que fem el mateix horari i les mateixes vacances que els alumnes però això no és així, necessitem temps previ per poder preparar-ho tot i poder impartir una educació amb el màxim de qualitat».

«Un docent no pot improvisar»

La portaveu del sindicat USTEC-STEs a les comarques gironines, Glòria Polls, també va defensar la necessitat d'endarrerir l’inici de les classes «per una qüestió de qualitat educativa». En aquest sentit, va assegurar que «un docent no pot improvisar» i va reivindicar que «hem de tenir temps per fer una bona preparació i coordinació». Aquesta és, de fet, una de les seves reivindicacions. «El calendari s’ha de reformular, s’ha de fer una proposta d’ajornament d’aquest decret perquè és impossible poder començar amb condicions el 6 de setembre havent tingut només tres dies de preparació». Tot i això, va voler deixar clar que «el que estem demanant no són més dies de vacances». A més, també va remarcar que «aquest curs hi ha hagut molta mobilitat degut a la funcionarització dels interins que estaven en frau de llei, les plantilles dels centres han canviat molt i l’equip docent necessita més dies per poder coordinar-ho tot».

Un error en l’aplicatiu

Precisament, ahir es va produir un «error informàtic» en l’aplicatiu per confirmar els nomenaments, que va deixar la plataforma inoperativa durant fins al migdia. «Tothom estava molt nerviós, només hi ha una hora i mitja per confirmar el nomenament i, si no ho fas, vol dir que hi renuncies», va explicar Polls.

Subscriu-te per seguir llegint