El col·legi Les Alzines de Girona deixa enrere la faldilla

La Institució Familiar d’Educació defensa que «no té res a veure amb que ara l’ESO sigui mixt» i sosté que «vam començar a introduir canvis al 2019»

Dues alumnes de Les Alzines amb l’actual uniforme.

Dues alumnes de Les Alzines amb l’actual uniforme. / Cedida per Les Alzines

Meritxell Comas

Meritxell Comas

El col·legi Les Alzines de Girona eliminarà la faldilla de l’uniforme abans del setembre de 2026 i incorporarà, des d’aquest mateix curs, una faldilla-pantaló

Segons fonts de la Institució Familiar d’Educació, que gestiona vuit centres educatius vinculats a l’Opus Dei (set a Catalunya i un a Mallorca), el canvi «vol donar resposta a la demanda de moltes famílies per modernitzar l’uniforme», a banda «de millorar-ne la comoditat per facilitar la pràctica esportiva i homogeneïtzar els uniformes de tots els centres educatius del grup (tindran el mateix disseny)». El canvi de l’uniforme a totes les escoles de la Institució es farà efectiu a partir del curs que ve i passarà a ser obligatori al setembre del 2026. «Tingueu en compte que, sempre que fem un canvi d’uniforme, donem un marge de dos anys fins al seu ús obligatori», explica la directora de Les Alzines, Esther Latre, a través d’un comunicat publicat a la pàgina web del centre educatiu.

Segons el Diari Ara, algunes famílies gironines atribueixen la incorporació de la faldilla-pantaló al pas a l’ensenyament mixt a Secundària. Des de la Institució Familiar d’Educació, però, defensen que «no té res a veure amb que ara l’ESO sigui mixt» i asseguren que «vam començar a introduir canvis als uniformes al 2019, quan les escoles encara eren diferenciades».

Es va introduir el curs passat

L’any 2019, els centres van introduir els pantalons «com a opció» pels uniformes femenins. «Però la realitat és que poques nenes el feien servir», reconeixen des d’Institució Familiar. «Vam parlar amb l’empresa que porta els uniformes i ens va dir que moltes escoles estaven apostant per canviar el teixit, perquè fos menys rígid i més sostenible, i incorporar la faldilla-pantaló perquè és més còmode», asseguren. De fet, recorden que «la faldilla-pantaló ja es va començar a incorporar el curs passat a alguna escola del grup».

Pantaló i faldilla-pantaló

Quan desaparegui oficialment la faldilla, les alumnes podran escollir (o combinar) dues peces: el pantaló (com fins ara) i la faldilla-pantaló. A més, Institució Familiar d’Educació recorda que «ja hem anat fent canvis, com per exemple la homologació de la dessuadora, que ara es pot alternar amb el jersei per oferir més varietat de peces».

Subscriu-te per seguir llegint