Catalunya va viure aquest diumenge unes eleccions atípiques. La jornada electoral va estar marcada per la pandèmia i es va registrar un mínim històric de participació. Pel que fa als resultats, el PSC es va endur la victòria en vots i va empatar amb ERC en nombre d'escons (33). L'independentisme va superar per primer cop el 50% dels vots. Ara, els partits es preparen per trobar la fórmula d'un nou Govern.

20.22 h · Un centenar de persones es manifesten a la plaça Sant Jaume contra l'entrada de Vox al Parlament

Un centenar de persones s'han manifestat a la plaça Sant Jaume de Barcelona contra l'entrada de Vox al Parlament, en una de la trentena de concentracions convocades aquest dilluns per part d'Unitat Contra el Feixisme i el Racisme (UCFR). David Karvala, portaveu de l'entitat, ha fet una crida a la ciutadania a mobilitzar-se per fer "un front comú contra l'extrema dreta dins del Parlament i en la societat". Karvala ha advertit que "la pujada electoral de l'extrema dreta dona ales als neonazis al carrer". Entre altres persones han fet uns breus parlaments Basha Changuerra de la CUP o Jessica González d'En Comú Podem.

17.09 h · La Cambra de Comerç demana un Govern "fort i cohesionat" i amb "sentit i visió de país"

La Cambra de Comerç de Barcelona ha demanat aquest dilluns un Govern "fort i cohesionat" i que actuï amb "unitat i coherència" després del resultat de les eleccions al Parlament celebrades ahir. La seva presidenta en funcions, Mònica Roca, ha assegurat que "és el moment de la responsabilitat i la fermesa a l'hora de prendre decisions". "Estem davant d'una greu crisi sanitària, social i econòmica, i les decisions que es prenguin ara marcaran com controlarem l'expansió de la pandèmia, i conseqüentment, la recuperació de l'economia", ha afegit la presidenta en funcions, que demana "més diàleg amb els sectors econòmics" amb l'objectiu de torbar "solucions conjuntes" per equilibrar economia i salut.

16.46 h · Foment reclama un Govern "fort" centrat en la recuperació econòmica

El Comitè Executiu de Foment del Treball ha demanat als grups polítics un Govern "fort i estable" centrat en la recuperació econòmica de Catalunya. La patronal ha reclamat un "gran pacte de país" amb els agents econòmics i socials i ha alertat que unes noves eleccions serien "imperdonables". "El país no es pot permetre repetir els comicis", ha apuntat la confederació en un comunicat. Foment considera també "imprescindible" treballar en la redacció d'una nova Llei de Pressupostos, que ha de ser el "full de ruta" per sortir de la crisi i dotar de recursos econòmics els projectes "prioritaris" de Catalunya.

14.33 h · Montilla demana que el PSC i ERC no deixin passar "l'oportunitat de cercar vies d'entesa"

L'expresident del Govern José Montilla ha demanat que el PSC i ERC no deixin passar "l'oportunitat de cercar vies d'entesa" després del 14-F. "La possibilitat de cercar vies d'entesa entre els guanyadors de les eleccions i els guanyadors del bloc independentista és una oportunitat que no hauríem de deixar passar", ha escrit al seu blog d'expresident. I ha animat a "explorar nous escenaris" i evitar "seguir com fins ara", amb un executiu independentista d'ERC, JxCat i "amb particpació en el govern o suport parlamentari de la CUP". Seria, per Montilla, "la continuació del model de govern que ens ha dut al fracàs més gran del nostre autogovern". Per tot plegat, insta ERC a "no caure de nou en la seducció dels cants de sirena" de JxCat.

14.25 h · Sàmper: La jornada electoral es va desenvolupar amb poques incidències

El conseller d'Interior, Miquel Sàmper, ha destacat que la jornada electoral es va desenvolupar amb "poques incidències". En concret els Mossos d'Esquadra i les policies locals van aixecar 14 actes per incompliment de les mesures anticovid i van instruir vuit diligències policials per delictes relacionats amb la jornada electoral. "Són moltes menys que les que hi ha normalment en jornades electorals", ha destacat Sàmper.

14.20 h · Els Mossos aixequen acta a Vox per una concentració no autoritzada durant la nit electoral a Barcelona

Els Mossos d'Esquadra van aixecar durant la nit electoral una acta a VOX per dur a terme una concentració no autoritzada durant la nit electoral a la Gran Via de les Corts Catalanes de Barcelona. "Els hi vam denegar, la van fer igualment i els Mossos van aixecar acta", ha explicat el comissari Joan Carles Molinero.

14.10 h · El PDeCAT s'imposa un "període de reflexió" i convocarà un Consell Nacional per decidir les "pròximes passes" del partit

El PDeCAT s'ha imposat un "període de reflexió" d'una setmana per analitzar els resultats de les eleccions, en les quals no han obtingut representació en el Parlament. "No hem arribat als objectius que ens havíem fixat", ha reconegut el president del partit, David Bonvehí, en una roda de premsa des de la seu del partit. Durant aquest període, la formació elaborarà un informe i posteriorment el presentarà al Consell Nacional, que es convocarà de forma "imminent" en els pròxims dies per decidir les "pròximes passes" del partit. Bonvehí ha atribuït els resultats de la formació a la "falta de temps" per explicar el projecte i al vot útil.

13.23 h · Illa creu que no hi haurà un govern independentista

El candidat del PSC a la presidència de la Generalitat, Salvador Illa, ha afirmat aquest dilluns que no creu que del nou Parlament després de les eleccions del 14-F surti un govern independentista, i ha reivindicat l'"actitud constructiva" del seu partit per articular una majoria de govern. En una entrevista a Catalunya Ràdio, ha reiterat que es presentarà a una investidura "per convicció i per coherència" després de guanyar les eleccions en vots i empatar en 33 escons amb ERC, i que es reunirà amb totes les forces tret de Vox. Ha avançat que durant aquest dilluns parlarà amb els dirigents d'ERC, i sobre si valora formar un tripartit amb els republicans i els comuns ha insistit: "Parlaré amb tothom. El que no puc fer és anticipar el resultat de les converses".

12.36 h · Sabater manté la predisposició de la CUP a entrar al Govern

La candidata de la CUP a les eleccions del Parlament de Catalunya, Dolors Sabater, ha afirmat que els anticapitalistes mantenen la predisposició a assumir responsabilitats i formar part d'un Govern, després de veure els resultats del 14-F. "Obrim aquest espai per parlar, perquè ens sembla que de forma indiscutible cal blindar l'amnistia, l'aturada de la repressió, la concreció de l'autodetminació, el rescat social i la transició ecosocial, ha dit en una entrevista a 'Els Matins' de TV3. Sabater ha lamentat l'entrada de VOX al Parlament i ha destacat la importància de "fer un cordó sanitari contra l'extrema dreta".

12.23 h · La premsa internacional destaca el triomf de l'independentisme del 14-F

La majoria dels principals diaris internacionals destaquen en les seves edicions digitals els resultats de les eleccions del 14-F. "L'independentisme reforça la majoria al parlament regional", diu el francès 'Le Monde' mentre apunta que la victòria ha estat per al PSC, que "a priori no té els escons per poder prendre les regnes" del govern. El 'Financial Times' també apunta al "reforç" de l'independentisme al Parlament i destaca que els partits independentistes superen el 50% dels sufragis "amb una baixa participació".

· Més informació

11.55 h · El Parlament s'ha de constituir com a molt tard del 12 de març

El Parlament de Catalunya s'ha de constituir com a molt tard dins dels 20 dies hàbils següents a les eleccions, per tant el 12 de març. El debat d'investidura del president es faria com a màxim el 26 de març si s'exhaureix el termini.

· Més informació

11.31 h · Albiach: "Diem el mateix en campanya i després. No farem govern amb JxCat"

La candidata d'En Comú Podem, Jéssica Albiach, ha assegurat que el seu partit defensa el mateix en campanya i després de la campanya. "No podem compartir govern amb JxCat i Aragonès ho sap", ha afegit en una entrevista a Rac 1. Albiach afirma que es tracta d'un tema "ideològic i de programari" i ha posat d'exemple que JxCat no accepta la taula de diàleg i prefereix la "confrontació". D'altra banda, ha apostat per acordar una "estratègia conjunta" per fer front a Vox al Parlament. Segons Albiach, no s'ha de fer cap pacte amb ells, no se'ls ha d'interpel·lar directament i se'ls ha de contrarestar amb "arguments reals".

10.38 h · Arrimadas descarta dimitir

La líder de Cs, Inés Arrimadas, ha atribuït aquest dilluns la caiguda d'escons de la seva formació -de 36 a 6- a les eleccions del 14-F al fet que no ha sabut mobilitzar el seu electorat, però ha apuntat l'abstenció pel fet que la baixa participació ha incidit especialment a la "desmobilització del constitucionalisme". Arrimadas, que ha afirmat que ella "seguirà al capdavant del projecte", ha assegurat que el fet que l'independentisme hagi superat el 50% dels vots és "terrible", però n'ha responsabilitzat el PSC, perquè "si el PSC hagués volgut guanyar l'independentisme hauria acceptat una llista constitucionalista". Cs ha convocat aquest dilluns una executiva extraordinària per analitzar els resultats.

10.21 h · Illa: "Per convicció i coherència em presentaré a la investidura. Tinc l'obligació d'intentar-ho"

El candidat del PSC, Salvador Illa, ha insistit que es presentarà a la investidura per "convicció i coherència" ja que és la força més votada de les eleccions. "Tinc l'obligació d'intentar-ho", ha afegit en una entrevista a 'Els Matins de TV3' malgrat el resultat del 14-F no li dona possibilitats perquè ERC ha descartat un pacte amb els socialistes. Per a Illa, el resultat electoral és un "suport clar" a la política de diàleg del president del govern espanyol, Pedro Sánchez. Tot i així, en una entrevista a 'El Matí de Catalunya Ràdio', ha volgut desvincular el futur dels indults del resultat de les eleccions. Illa ha avançat que parlarà amb totes els partits menys Vox per intentar ser investit president de la Generalitat.

09.56 h · Junqueras insisteix que és "impossible" un govern amb el PSC

El líder d'ERC, Oriol Junqueras, ha apel·lat a la "responsabilitat i generositat" dels partits perquè donin suport a la força independentista majoritària, en referència al seu partit. "Estem convençuts que tots els partits han d'avantposar els interessos del país als interessos particulars. Per això els hem demanat que deixin de vetar-se entre ells", ha afegit en una entrevista a 'Els Matins de TV3'. Junqueras insisteix que és "impossible" un govern amb el PSC i manté l'aposta de sumar els independentistes i els que estan a favor de l'autodeterminació i amnistia, incloent els comuns. Pel que fa a haver superat el 50% de vots independentistes, considera que ha d'ajudar de cara a la comunitat internacional i per sumar més independentistes.

09.41 h · Borràs no té inconvenient perquè Aragonès sigui president

La candidata de JxCat, Laura Borràs, ha assegurat que no té inconvenient perquè el cap de llista d'ERC, Pere Aragonès, sigui president de la Generalitat. "Som escrupolosament obedients al mandat de les urnes. ERC té un escó més i li correspon afrontar aquesta negociació", ha afegit en una entrevista a 'Els Matins de TV3'. Borràs ha insistit que cal fer un govern independentista com més aviat millor i ha continuat descartant els comuns de l'executiu. Pel que fa a les bases de la relació entre JxCat i ERC a partir d'ara, ha recordat que en l'anterior legislatura JxCat tenia 2 escons més i va plantejar un govern al 50%.

14/02/2114/02/21

23.34 h · Ciutadans, de guanyador de les eleccions del 2017 amb 36 escons a setena força

Daltabaix electoral a Ciutadans (Cs). La formació taronja ha passat de guanyar les eleccions del 2017 i situar-se com a setena força al Parlament amb Carlos Carrizosa com a candidat a la presidència de la Generalitat. El partit taronja que va aconseguir 36 escons i un 25,35% dels vots fa quatre anys, n'ha perdut 30 en aquests comicis i s'ha quedat amb només 6 diputats a l'hemicicle. En xifres, la davallada suposa que el partit només ha comptat amb 5,55% dels vots, gairebé 20 punts menys, i n'ha perdut més de 950.000. Les enquestes auguraven la desfeta però tot apunta que el partit no esperava que tingués aquestes dimensions.

23.33 h · JxCat obté 32 escons i se situa com a tercera força al Parlament

JxCat ha aconseguit 32 diputats al Parlament de Catalunya i es converteix en la tercera força a la cambra, per darrere del PSC i ERC amb un 98% de l'escrutini. En els seus primers comicis com a partit, la formació liderada per Carles Puigdemont, que compta amb Laura Borràs com a presidenciable, ha obtingut un 20,1% dels sufragis, amb 561.505 vots. Els de Junts s'han imposat a Girona, on liderava la llista Gemma Geis, amb 7 escons i un 32,69% dels vots, i a Lleida, on Ramon Tremosa ha aconseguit 5 escons i un 28,04% dels vots. La formació ha estat la tercera a Barcelona, amb 17,96% dels vots i 16 escons per a la llista de Borràs; i també a Tarragona, on la papereta liderada per Albert Batet ha obtingut un 19,47% dels vots i 4 escons.

23.32 h · Alejandro Fernández assumeix el fracàs del PPC

El candidat del PPC, Alejandro Fernández, ha assumit sense excuses el fracàs dels populars aquest diumenge: "No soc amic d'ensucrar la realitat. El nostre resultat és molt dolent". Fernández admet que no ha aconseguit cap dels dos objectius fixats per a aquestes eleccions, com ara millorar els resultats i aconseguir grup parlamentari propi. El candidat del PPC atribueix els resultats a "errors" propis que l'executiva del partit analitzarà en les pròximes hores, però apunta també a factors externs, com la manca de mobilització de l'electorat constitucionalista o el "soroll" mediàtic a l'inici de la campanya en al·lusió al cas Bárcenas. També s'ha referit, sense citar-lo, a Vox, com una "moda" que polaritza la societat i atia el conflicte.

23.30 h · Empat entre PSC i ERC a 33 escons amb el 98% del vot escrutat

El PSC i ERC empaten en la primera posició amb 33 escons a les eleccions al Parlament de Catalunya del 2021 amb el 98% dels vots escrutats. JxC queda en tercera posició amb 32 escons. Per darrere, Vox, amb 11 ocupa la quarta posició, seguida de la CUP (9) en cinquena, En Comú Podem (8) en sisena i Cs (6) en setena. Els últims escons els ocupa el PP amb 3. PDeCAT no ha aconseguit representació. L'any 2017 Ciutadans va guanyar les eleccions amb 36 escons, 2 més que el seu immediat perseguidor, el Junts per Catalunya que encapçalava Carles Puigdemont. Per darrere, Esquerra Republicana va aconseguir 32 escons i el PSC 17. Catalunya en Comú amb 8, la CUP amb 4 i el PP amb 4 van completar la cambra catalana.

23.29 h · Arrimadas lamenta que "el separatisme surt reforçat" però reivindica Cs

La presidenta de Cs, Inés Arrimadas, ha expressat aquest diumenge la seva "tristesa" després d'haver constatat que "el separatisme surt reforçat" de les eleccions al Parlament. "S'acosten anys durs amb el resultat d'aquestes eleccions perquè el separatisme, malgrat no tenir majoria, ha vist reforçada la seva majoria parlamentària", ha lamentat davant dels mitjans. Arrimadas ha comparegut al costat del candidat de Cs a la Generalitat, Carlos Carrizosa, i ha garantit que el partit seguirà sent "veu i refugi del constitucionalisme".

23.28 h · Ajustada victòria del PSC sobre ERC a Pineda de Mar, el poble d'Aragonès

El PSC s'ha imposat com a primera força a Pineda de Mar (Maresme), el poble del candidat d'ERC a la presidència de la Generalitat, Pere Aragonès, amb poc més d'un 1 % dels vots més que els republicans. Així, amb el 100 % dels vots escrutats, els socialistes, que el 2017 van quedar en quarta posició amb el 14,8 % dels vots, han quedat en primer lloc amb un 26,6 % dels suports, mentre que ERC ha tornat a quedar segona amb un 25,3 % dels vots, creixent 5,6 punts. En tercera posició es troba Junts, igual que fa quatre anys, amb un 15,1 % dels vots, malgrat perdre un 3,7 % dels suports. Amb un 10,9 % dels vots, VOX ha irromput al municipi com la quarta força, mentre que En Comú Podem ha quedat en la cinquena posició, amb uns suports similars als del 2017. Per la seva banda, Ciutadans s'ha desplomat i ha passat de ser la primera força el 2017, amb un 31 % dels vots, a quedar relegada a la sisena plaça, amb un 5,1 % dels sufragis. Finalment, la CUP ha obtingut un 4,2 % dels vots, creixent 1,1 %, el PP ha aconseguit 3,9, perdent gairebé un 1 %, i el PDeCAT ha obtingut l'1,2 % dels suports.

23.26 h · Consulta els resultats a les eleccions catalanes a la demarcació de Girona per municipis

Amb l'escrutini gairebé al 100%, a la circumscripció de Girona, JxCat s'ha emportat la victòria amb un 32% dels vots, i revalida els 7 escons que va obtenir el 2017. ERC també repeteix resultats, amb 4 escons (22%).

23.24 h · Vox irromp al Parlament com a quarta força i amb 11 escons

Vox irromp amb força al Parlament aquest 14-F. La candidatura d'ultradreta liderada per Ignacio Garriga ha aconseguit un total d'11 escons en la primera vegada que es presenten a uns comicis a la cambra catalana. I aquesta representació el situa en quart lloc, per davant de la CUP, En Comú Podem, Cs i PPC. A més, ha aconseguit representants per totes les circumscripcions. A Barcelona ha obtingut set escons, a Tarragona dos, i a Girona i Lleida un diputat en cada territori. Amb el 98% escrutat, l'ultradreta ha superat el llindar dels 212.000 vots, fet que representa el 7,66%.

23.23 h · JxCat guanya a Girona amb el 32,69 % dels vots i 7 diputats

Junts per Catalunya (JxCat) s'ha imposat amb claredat a les comarques gironines. La llista encapçalada de nou per Gemma Geis ha obtingut el 32,69% dels vots i 7 diputats, els mateixos que l'any 2017. ERC es manté com a segona força tot i que a força distància del guanyador. Els republicans han rebut un 21,82% dels vots i mantenen els quatre escons de fa quatre anys. Seguint l'ascens que el partit ha experimentat a Catalunya, el PSC se situa com a tercera força i passa d'un a tres escons i un 15,17% dels vots. La CUP també ha doblat resultats i ha sumat un nou escó. Els cupaires han aconseguit dos dels 17 diputats en joc a la circumscripció i un 9,05% dels vots. Cs, en canvi, ha perdut la representació gironina a l'hemicicle.

La formació taronja ha passat de ser tercera força amb 4 escons a no tenir-ne cap. Vox ha aconseguit un escó per Girona. A la demarcació, amb el 99,59% escrutat, les forces independentistes obtenen una amplia majoria sumant 13 diputats -un més que al 2017- i un 63,56% dels vots.

23.21 h · El suport independentista supera per primer cop la meitat dels vots

Els partits independentistes han superat per primer cop el 50% dels vots quan s'han escrutat el 97,54% de les paperetes. Sumant les persones que han triat ERC, JxC, CUP, PDeCAT, Primàries Catalunya i Front Nacional Català (els dos últims no han aconseguit representació al Parlament) l'opció independentista ha obtingut el 51,28% dels vots. Cal recordar que algunes de les formacions sobiranistes han marcat com a objectiu en el seu programa superar aquest llindar, com a nova fita de l'independentisme. El Parlament, a banda, reeditarà la majoria absoluta de les forces sobiranistes, amb 74 dels 135 escons de la cambra catalana.

23.20 h · Solé atribueix el mínim històric de participació a la pandèmia

El conseller d'Acció Exterior, Relacions Institucionals i Transparència, Bernat Solé, ha assenyalat la pandèmia com al "principal motiu" que s'hagi registrat el mínim històric de participació en unes eleccions. I és que se situa en el 53,5% amb el 97% escrutat, per sota del 54,87% de les eleccions del 1992, que fins ara havien registrat la participació més baixa. Tot i això, el conseller ha volgut fer un agraïment als milers de persones que han fet possible les eleccions del 14-F i al "comportament exemplar de civisme" de la ciutadania. "Més enllà dels resultats, avui la ciutadania de Catalunya també ha guanyat", ha reblat. El conseller encarregat de l'organització de les eleccions ha insistit que els comicis han estat "plenament segurs".

23.19 h · Govern independentista o coalició d'esquerres: ERC haurà de triar aliats

Els resultats del 14-F a Catalunya ofereixen dos possibles escenaris de pacte: o un Govern de signe independentista -amb o sense carteres en mans de la CUP- o una coalició d'esquerres: ambdues opcions tenen ERC com a denominador comú, per la qual cosa haurà de triar aliats. L'independentisme ha revalidat una vegada més la seva majoria absoluta, però les relacions entre ERC, JxCat i la CUP no passen pel seu millor moment i no serà senzill aconseguir un acord, per la qual cosa si aquesta opció falla s'obrirà una possibilitat per explorar una coalició alternativa d'esquerres, també de difícil articulació.

23.17 h · Rècord de partits amb escons al Parlament: vuit (amb Vox i sense PDeCAT)

Fins a vuit candidatures han aconseguit representació al Parlament en les eleccions d'aquest diumenge a Catalunya, rècord absolut des del restabliment de l'autonomia catalana el 1980, gràcies a la irrupció de Vox, i podrien haver estat nou, però el PDeCAT al final s'ha quedat fora. Tindran grup parlamentari en aquesta legislatura set partits -el PSC, ERC, JxCat, Vox, la CUP, En Comú Podem i Ciutadans-, tots menys un, el PPC, que estarà en el grup mixt. En la legislatura anterior, al Parlament van entrar set forces polítiques, cinc de les quals -Ciutadans, JxCat, ERC, el PSC i Catalunya en Comú Podem- van poder formar grup propi, mentre que les altres dues -la CUP i el PPC- van quedar en el mixt. També en les dues eleccions anteriors, de 2012 i 2010, l'hemicicle va quedar dividit en set grups, mentre que en tots els comicis precedents, al Parlament no va haver-hi més de cinc o sis forces amb representació.

23.13 h · Els comuns criden a un pacte de progrés amb PSC i ERC

La candidata dels comuns el 14-F, Jéssica Albiach, ha fet una crida a bastir un pacte de progrés amb PSC i ERC després dels resultats de les eleccions. "El Govern d'esquerres és possible, és imparable", ha dit en una compareixença a la seu del partit. Amb més del 95% escrutat, Albiach ha remarcat que es preveu que sigui "el Parlament més d'esquerres de la història" i ha demanat a socialistes i republicans que deixin de banda els vetos "estèrils i propis d'altres temps". La líder dels comuns ha anunciat que demà dilluns trucarà a Salvador Illa i Pere Aragonès per negociar un Govern "transversal i ampli". D'altra banda, Albiach també ha demanat que cap candidat es presenti a una investidura si no té els suports necessaris.

23.04 h · ERC s'imposa per primera vegada a Tarragona

La candidatura d'Esquerra ha estat la més votada a la circumscripció de Tarragona, amb el 95,9% de l'escrutini i un 50,39% de la participació. ERC s'ha imposat per primer cop amb un 24,66% dels vots -65.600 suports- i ha conservat els 5 escons. El PSC dobla el nombre de diputats, de 2 a 4 -ha obtingut el 19,86% del vot. Junts continua com la tercera força més votada. Obté 4 escons, els mateixos que el 2017, amb 51.936 vots i un 19,53% del total. Ciutadans, la gran guanyadora de les eleccions del 21-D, es queda amb un únic diputat dels cinc que tenia a la circumscripció. Rellevant la irrupció de l'extrema dreta, amb dos escons de Vox. La CUP recupera el diputat perdut fa quatre anys enrere, mentre el PP torna a quedar-se sense representació.

23.00 h · JxCat guanya a Salt amb el 25,24% dels vots

Amb el 100% escrutat, JxCat ha guanyat aquesta nit amb un total de 1.737 vots que representen un 25,24%. La segona força ha estat el PSC amb 1.513 (21,98%) i la tercera, ERC amb 1.369 (19,89%). Els segueix Vox amb 713 vots (10,36%).

22.50 h · La participació es desploma quasi 26 punts amb el 90% escrutat

La situació excepcional de pandèmia ha fet caure dràsticament la participació en les eleccions al Parlament quasi 26 punts, fins al 53,2%, respecte les eleccions del desembre del 2017, amb el 90% dels vots escrutats, i s'ha convertit en la més baixa des de les primeres eleccions després del restabliment de la democràcia, el 1980. Fa poc més de tres anys, en els comicis convocats després de l'aplicació del 155 i l'empresonament del Govern destituït, la participació va ser la més alta de la història, amb un 79,09%. Concretament, van votar 4.392.891 persones, mentre que aquest diumenge, amb un 10% encara de vots pendents per comptabilitzats, han estat 2.588.871.

Això fa que, al voltant de tres quarts d'onze la nit, l'abstenció aquest diumenge s'hagi disparat fins al 46,76% davant el 20,91% del 2017. Una altra de les dades destacades és que els vots nuls, amb el 90% escrutat, suposen l'1,43% (37.079) davant el 0,37% del 2017 (16.092). També s'ha disparat, respecte els anteriors comicis, els vots en blanc, amb un 0,84% (21.707) amb el 90% escrutat davant el 0,44% del 2017.

22.48 h · PSC i ERC mantenen l'empat amb el 91,45% escrutat

Amb el 91,45% escrutat, PSC i ERC es mantenen empatats amb 33 escons. JxCat en tindria 32 i Vox, 11.

22.43 h · El Pactòmetre: consulta l'aritmètica dels possibles pactes

Amb més del 70% escrutat a les eleccions catalanes, l'empat entre PSC, ERC i JxCat obligarà als partits que vulguin governar a pactar amb altres forces. Partits amb menys representació, com la CUP, En Comú Podem, Ciutadans, PP o Vox, poden tenir la clau necessària per formar govern amb altres formacions. Consulta amb aquest pactòmetre quines forces poden sumar per poder configurar el pròxim govern de la Generalitat.

22.32 h · El PSC guanya a la circumscripció de Barcelona, amb el 82% escrutat

El PSC guanya les eleccions a la circumscripció de Barcelona amb un 82% dels vots escrutats. Ho fa amb el 25,55% de les paperetes, 438.657, que li donen dret a 23 escons. Com a segona força se situa ERC que aconsegueix 19 diputats amb 350.891 vots, el 20,44% del total. En tercera posició hi ha JxCat, amb 16 diputats i 299.678 vots, el 17,46%. La formació d'En Comú Podem obté 7 escons amb 134.456 vots, el 7,83%. Amb el mateix nombre de diputats, 7, entra per primera vegada el partit de Vox que suma 135.925 vots, el 7,92%. La CUP millora resultats i suma 5 escons amb 107.345 vots (6,25%), els mateixos que Cs amb 104.689 vots (6,10%). El PP iguala els resultats del 2017 i manté els 3 escons que tenia amb 68.163 (3,97%).

22.24 h · EL PSOE sosté que Illa se sotmetrà a la investidura

El PSOE sosté que el candidat del PSC, Salvador Illa, se sotmetrà a la investidura si es confirma la victòria electoral que apunta l'escrutini (76%). Illa, apunten, no farà com Inés Arrimadas, malgrat que els socialistes temen encara que es produeixi l'escenari que es va donar amb Pasqual Maragall com a candidat, en què va guanyar en vots però no en escons. Segons fonts de Ferraz, ara per ara els socialistes estan "contents" amb uns resultats que esperen que vagin acompanyats també d'un bon resultat de Podem que ajudi a superar l'etapa d'inestabilitat al sí de l'executiu de coalició. A més, consideren positiva una victòria d'ERC sobre JxCat per reblar l'estratègia d'acord al Congrés i encarar una etapa d'entesa a Catalunya.

22.17 h · Empat entre PSC i ERC a 33 escons amb el 76,78% del vot escrutat

El PSC i ERC empaten en la primera posició amb 33 escons a les eleccions al Parlament de Catalunya del 2021 amb el 76,78% dels vots escrutats. JxC quedaria en tercera posició amb 32 escons. Per darrere, Vox, amb 11 ocuparia la quarta posició, seguida de la CUP (9), en cinquena, En Comú Podem (8) en sisena i Cs (6) en setena. Els últims escons els ocuparia el PP amb 3 i PDeCAT no entraria. L'any 2017 Ciutadans va guanyar les eleccions amb 36 escons, 2 més que el seu immediat perseguidor, el Junts per Catalunya que encapçalava Carles Puigdemont. Per darrere, Esquerra Republicana va aconseguir 32 escons i el PSC 17. Catalunya en Comú amb 8, la CUP amb 4 i el PP amb 4 van completar la cambra catalana.

22.08 h · Mapa interactiu: Els resultats de les eleccions catalanes a les comarques gironines

JxCat mantindria els 7 escons a Girona, amb el 40% escrutat. ERC també mantindria els 4 que va obtenir a les eleccions del 2017. Amb aquest percentatge d'escrutini, el PSC pujaria d'1 a 3 escons i la CUP passaria a obtenir 2 escons. Vox donaria la sorpresa i obtindria un diputat per Girona. Ciutadans confirmaria la seva davallada i passaria de 4 escons el 2017 a cap en aquestes eleccions.

22.06 h · L'independentisme es queda a les portes del 50% dels vots amb la meitat de l'escrutini

Els partits independentistes s'han quedat a les portes d'aconseguir el 50% dels vots quan s'han escrutat la meitat de les paperetes. Sumant les persones que han triat ERC, JxC, CUP, PDeCAT, Primàries Catalunya i Front Nacional Català (els dos últims no aconseguirien representació al Parlament) l'opció independentista obté el 49,72% dels vots. Cal recordar que algunes de les formacions sobiranistes han marcat com a objectiu en el seu programa superar aquest llindar, com a nova fita de l'independentisme. El Parlament sí reeditarà la majoria absoluta de les forces sobiranistes, amb 74 dels 135 escons de la cambra baixa catalana.

21.58 h · JxCat guanya les eleccions a Girona amb el 32,92% dels vots i 7 diputats, amb el 52% escrutat

Junt per Catalunya (JxCat) guanya les eleccions a la circumscripció de Girona amb el 32,92% dels vots i 7 escons, amb el 52,2% escrutat. A la demarcació les forces sobiranistes obtenen la majoria dels vots, perquè ERC es manté com a segona força amb 4 escons (22,10% dels vots) i la CUP dobla els resultats del 2017, passant d'un a dos diputats (8,96% dels vots). Remuntada històrica del PSC, que aconsegueix 3 diputats (15,12% dels vots), i desfeta electoral de Cs, que perd la representació gironina al Parlament i es queda sense cap diputat dels 4 que va obtenir el 2017. Tampoc el PPC ni En Comú Podem obtenen representació, de moment, i Vox entra a l'escena gironina amb un diputat (6,14% dels vots).

21.53 h · Sánchez reuneix dilluns l'executiva del PSOE per analitzar els resultats

El secretari general del PSOE i president del govern espanyol, Pedro Sánchez, reunirà dilluns a les 10.30 hores l'executiva del partit per analitzar l'estratègia a Catalunya després de les eleccions del 14-F. El PSOE podria fer una primera valoració aquesta nit des de la seu estatal del carrer Ferraz de Madrid, però fonts de la formació apunten que, en tot cas, seria després que sortís el PSC. Les enquestes a peu d'urna apunten a una victòria dels socialistes catalans amb 34 escons.

21.47 h · Vox s'imposa a Vilamalla amb el 100% escrutat

Vox s'ha imposat aquesta nit a Vilamalla en les eleccions catalanes del 14-F. La força ultradretana ha obtingut un total de 102 vots, seguida de JxCat (87) i ERC (85).

21.35 h · El PSC s'imposa, amb 34 escons, seguit d'ERC, amb el 28,2% escrutat

El PSC s'imposa en les eleccions autonòmiques El PSC amb 34 escons seria el guanyador de les eleccions al Parlament de Catalunya del 2021 amb el 28,23% dels vots escrutats. ERC, amb 33, quedaria en segona posició i JxC, amb 31, en tercera. Per darrere, Vox, amb 11 ocuparia la quarta posició, seguida de la CUP (9), en cinquena, En Comú Podem (8) en sisena i Cs (6) en setena. Els últims escons els ocuparia el PP amb 3 i PDeCAT no entraria. L'any 2017 el Ciutadans liderat per Inés Arrimadas va guanyar les eleccions amb 36 escons, 2 més que el seu immediat perseguidor, el Junts per Catalunya que encapçalava Carles Puigdemont. Per darrere, Esquerra Republicana va aconseguir 32 escons i el PSC 17. Catalunya en Comú amb 8, la CUP amb 4 i el PP amb 4 van completar la cambra catalana.

21.25 h · ERC culpa de la baixa participació la pandèmia i "l'Estat"

El líder d'ERC al Parlament i cap de campanya, Sergi Sabrià, ha atribuït la baixa participació en les eleccions que s'han celebrat avui a Catalunya en primer lloc a la pandèmia, però també "a l'Estat i als seus tribunals", perquè entén que "no era el moment" de fer els comicis. En una compareixença realitzada a la seu nacional d'ERC, en la qual a diferència del que és habitual les nits electorals no hi ha militants del partit, Sabrià ha agraït l'esforç realitzat per tots aquells que han garantit que poguessin celebrar-se les eleccions "en circumstàncies tan difícils". Ha destacat, en aquest sentit, com a fets molt positius que s'hagin pogut constituir el 100 % de les meses i que hi hagi hagut una jornada caracteritzada "per la normalitat malgrat l'anormalitat" que hagin tingut lloc en plena pandèmia de la Covid-19. Sergi Sabrià també ha valorat positivament l'increment del vot per correu, i que 270.000 catalans han triat aquest sistema per votar en els comicis, ha precisat. "Aquest país aconsegueix superar les dificultats, i això ja va ocórrer en les eleccions del 21D (2017) i en les d'ara, malgrat l'actitud de l'Estat i dels tribunals, que ve a ser el mateix", ha apuntat.

Sobre la caiguda de la participació, Sabrià ha admès que és molt elevada, i l'ha atribuït a dos motius: "La pandèmia en primer lloc, però també al fet que han estat unes eleccions imposades per l'Estat, ja que no era el moment de fer-les".

En la seva opinió, hi havia una "operació" per tombar l'independentisme però aquest ha sabut reaccionar positivament "i ha sortit a guanyar".

21.23 h · Artadi pronostica que Junts i l'independentisme faran "història" aquesta nit

La vicepresidenta de JxCat, Elsa Artadi, ha pronosticat que el seu partit i l'independentisme faran "història" aquesta nit i ha agraït als catalans que hagin donat una "lliçó de democràcia" aquest diumenge en acudir a votar malgrat la pandèmia de la Covid-19 i la meteorologia adversa. Artadi ha comparegut a la seu de la nit electoral de JxCat, a l'Hotel Barceló Sants de Barcelona, per valorar la participació de les eleccions catalanes, poc després de conèixer-se el sondeig de l'empresa Gad3 difós per Tv3 i TVE que apunta que Junts cauria a les tercera posició (30-33 escons), per darrere del PSC (34-36) i amb ERC al capdavant (36-38). La directora de la campanya de Junts ha emfatitzat que "l'única enquesta que val és la de l'últim vot que es comptabilitzi", però ha manifestat la seva confiança que serà "una gran nit per Junts i per a l'independentisme". "Aquesta nit farem història. Tindrem la primera presidenta de Catalunya -la candidata de Junts, Laura Borràs-, reeditarem la majoria absoluta independentista al Parlament per seguir avançant i farem possible un govern fort, amb lideratge per fer front de forma eficient a aquesta pandèmia", ha augurat. A l'espera de la dada final de participació -a les 18.00 hores se situava en el 45,72%-, Artadi ha valorat que els catalans hagin donat "un nova lliçó de democràcia des de Catalunya al món", malgrat la pandèmia i al dia "fred, gris i plujós" viscut avui. Així, la directora de la campanya s'ha mostrat convençuda que la xifra definitiva de participació serà "la més alta del cicle electoral en pandèmia", per damunt, ha pronosticat, dels registres de les últimes eleccions a Euskadi, Galícia i Portugal.

21.22 h · Empat entre ERC i el PSC amb el 13,34% escrutat

Amb el 13,34% de vot escrutat, ERC i PSC serien els partits amb més suport amb 34 escons. JxCat en tindria 31 i VOX, 10.

21.17 h · JxCat s'imposa a Gisclareny, el municipi menys poblat de Catalunya

JxCat ha tornat a ser la força més votada a Gisclareny (Berguedà), el municipi menys poblat de Catalunya, en obtenir vuit vots, el 38,10 % del total, seguit d'ERC, que n'ha tingut cinc, el 23,81 %. La resta de vots del municipi, on han acudit a les urnes 20 dels 26 electors, se'ls han repartit la CUP i En Comú Podem, que han aconseguit 4 i 3 suports, el 19,05 % i el 14,29 % del total, respectivament. El resultat electoral d'aquest 14-F a Gisclareny és similar al dels comicis del 2017, quan JxCat va guanyar amb 13 vots, seguit d'ERC, amb 7, mentre que la CUP i En Comú Podem van empatar a un. No obstant això, en aquesta ocasió Cs va aconseguir un vot a la població, que no ha aconseguit mantenir en les eleccions d'avui, de la mateixa forma que el PSC i el PP, que segueixen sense esgarrapar un sol sufragi a la localitat més petita de Catalunya. La participació ha descendit lleugerament avui a Gisclareny: han acudit a les urnes el 84 % dels electors -21 de 26-, enfront del 92 % que ho va fer el 2017, i s'ha comptabilitzat un vot nul.

21.16 h · Triple empat a 33 escons entre PSC, ERC i Junts amb el 5,6% escrutat

PSC, ERC i Junts lideren el recompte a les eleccions al Parlament català d'aquest diumenge, amb un triple empat a 33 escons, amb el 5,60% dels vots escrutats. Les primeres dades llancen per tant igualtat màxima entre aquestes tres formacions i donen a Vox i a la CUP la quarta plaça, amb 10 escons cadascun, mentre que els comuns obtenen 6 escons, els mateixos que Ciutadans, el PPC es queda amb tres i el PDeCAT obté un escó. Dels 135 diputats del Parlament, Ciutadans és actualment el primer grup, amb 36 escons, Junts en té 34, ERC compta amb 32 representants, el PSC amb 17, els comuns 8 i la CUP i el PP quatre cadascun.

21.09 h · ERC creu que s'està decidint si l'independentisme "es lidera des de la dreta o des de l'esquerra"

El cap de campanya i vicesecretari general de comunicació i estratègia d'ERC, Sergi Sabrià, s'ha mostrat convençut aquest diumenge que l'independentisme guanyarà les eleccions del 14-F i ha apuntat que l'escrutini decidirà si el moviment "es lidera des de la dreta o l'esquerra". En un intervenció telemàtica a la seu del partit, Sabrià ha apuntat que amb els resultats electorals caldrà analitzar quants escons estaran a favor de l'amnistia i l'autodeterminació i de si se superarà per primer cop el 50% dels vots independentistes. Des d'ERC han qualificat de "mala notícia" el descens de la participació i ho han atribuït a la pandèmia i a la "imposició" de la data dels comicis per part dels tribunals.

21.07 h · Casado segueix l'escrutini de les eleccions a la seu nacional del PP

El president del PP, Pablo Casado, segueix ja des de la seu nacional, al madrileny carrer de Gènova, el recompte de vots en les eleccions catalanes, on els diferents sondejos a peu d'urna vaticinen un avançament de Vox al seu partit. El líder del PP és a la setena planta de Gènova 13, on li acompanyen el secretari general, Teodoro García Egea, i tots els seus sotssecretaris (Ana Beltrán, Antonio González Terol, Elvira Rodríguez, Pablo Montesinos, Ana Pastor i Jaime d'Olano). Els periodistes, convocats presencialment, segueixen l'escrutini des de la segona planta, on més de dos metres separen les diferents taules i l'aforament està limitat. Tots els sondejos difosos després del tancament dels col·legis electorals situen el PPC per darrere de Vox amb una forquilla d'entre 7 i 3 diputats, que el col·locarien en últim lloc o en el penúltim en funció de si el PDeCat aconsegueix o no representació al Parlament.

Si el resultat que vaticinen les enquestes es compleix, el partit de Santiago Abascal avançaria per primera vegada el PP en unes eleccions, una possibilitat a la qual Casat ha evitat referir-se en les seves últimes aparicions públiques, en les quals ha argumentat que altres vegades es van predir escenaris similars que després no van ocórrer. Els populars esperaven doblar el seu resultat a Catalunya, on parteixen de la seva pitjor dada, quatre diputats que els van col·locar e 2017 en el grup mixt.

21.05 h · Els comuns són "moderadament optimistes" amb els seus resultats

El director de campanya dels comuns, David Cid, ha assegurat que els comuns són "moderadament optimistes" amb els seus resultats després que s'hagin fet públics alguns sondejos a peu d'urna. Cid ha dit que estan "en disposició de mantenir resultats" i ha apuntat que en un context "d'alta polarització i competició electoral intensa" això seria "una bona notícia". En una compareixença des de la seu del partit Cid ha remarcat que "tots els sondejos" demostren que un govern d'esquerres "és possible" i ha subratllat que aquesta fórmula "tindria la majoria més àmplia del Parlament". Cid també s'ha referit a la participació a les eleccions i ha admès que la valoració és negativa. "Creiem que cal una reflexió del conjunt de les forces", ha dit.

20.59 h · Artadi augura una "gran nit" per JxCat i l'independentisme

La número 4 de la llista de JxCat, Elsa Artadi, ha augurat una "gran nit" pel partit i l'independentisme. La seva vicepresidenta ha comparegut davant la premsa a les 20:45 hores per valorar les dades provisionals de participació del 14-F: "Farem història i revalidarem la majoria absoluta". Artadi considera que JxCat guanyarà i que la seva candidata, Laura Borràs, serà la primera presidenta de la història de la Generalitat amb un Govern "fort". La portaveu del partit també ha opinat que la participació serà la "més alta" en pandèmia en les jurisdiccions properes, comparant les xifres d'Euskadi, Galícia i Portugal: "Estem molt orgullosos de la mobilització del poble". Artadi també ha denunciat la "vulneració" del dret a vot des de l'exterior.

20.53 h · Granados augura que "Catalunya obre una nova etapa"

La viceprimera secretària del PSC, Eva Granados, ha augurat que "Catalunya obre una nova etapa" després d'aquesta jornada electoral, que ha celebrat com "un gran exemple de normalitat democràtica". Després que s'hagin fet públics alguns sondeigs a peu d'urna, la dirigent socialista ha afirmat que "el canvi ha arribat per quedar-se". "Ningú comptava amb nosaltres fa tres anys, ni fa tres mesos, i el PSC està a la final", ha dit. En una breu intervenció des de la seu del partit, Granados, que ha vaticinat "una llarga nit electoral", ha valorat les dades de participació i ha dit que el país "torna a una participació similar a la del 2006, 2010 i 2012".

20.50 h · Cs veu "preocupant" la xifra de participació

El número tres de la candidatura de Cs per Barcelona a les eleccions al Parlament, Nacho Martín Blanco, ha considerat "preocupant" la xifra de participació als comicis d'aquest diumenge perquè "no han sigut bons". "No és mai una bona notícia que la participació hagi caigut tant", ha dit davant dels mitjans. "Esperàvem certament una altra cosa. Ens hauria agradat que hagués anat d'una altra manera però el cert és que ha sigut el número de participació", ha afegit. Martín Blanco ha comparegut per valorar la participació i no ha entrat a opinar sobre els sondejos d'aquest vespre, que els auguren una pèrdua de fins a 30 diputats. Tement que una baixa participació els perjudiqués, Cs ha fet constants crides a anar a votar els darrers dies.

20.48 h · La CUP reclama un "pacte antifeixista" per "l'anomalia" de Vox al Parlament

El número 2 de la CUP per Barcelona a les eleccions del 14-F, Carles Riera, ha titllat l'entrada de l'extrema dreta al Parlament que mostra el sondeig de TV3 de "mala noticia" si es confirma i ha reclamat un "pacte antifeixista" perquè "l'anomalia" de Vox "duri el mínim temps possible". En una compareixença des del casal Can Capablanca, Riera ha assegurat que una majoria independentista amb més pes per les esquerres "serà una bona notícia". També ha valorat la baixada històrica de la participació, tot atribuint-la "crisi institucional i democràtica" i a la pandèmia. Segons el candidat cupaire, la Junta Electoral Central (JEC) i el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) han "forçat la màquina" imposant la data electoral.

20.47 h · El PPC segueix amb "serenor" els sondejos

La direcció del PPC segueix amb "tranquil·litat i serenor" els sondejos del 14-F que deixarien els populars amb una franja de diputats que va dels quatre que tenen actualment i que pronostica TV3, fins a un màxim de set, en el millor dels escenaris de l'enquesta a peu d'urna de betevé i El Periódico. Segons fonts del partit, les xifres es donarien per bones perquè, de confirmar-se, "es compliria l'objectiu de créixer i d'obtenir grup parlamentari". El candidat del PPC, Alejandro Fernández, segueix l'escrutini en una sala de la segona planta de l'hotel Grand Marina de Barcelona i no es preveu que comparegui fins que els resultats siguin gairebé definitius.

20.45 h · El PDeCAT reclama "prudència" i preveu uns resultats "més optimistes"

El diputat del PDeCAT al Congrés dels Diputats Ferran Bel ha reclamat "prudència i precaució" davant els resultats de les enquestes publicades aquest diumenge, que donen un màxim de dos escons al partit demòcrata. El diputat ha assegurat que tenen informació "bastant més optimista" i s'ha mostrat convençut que el partit tindrà grup parlamentari propi i representació a cada demarcació. Per altra banda, Bel ha fet una valoració "molt positiva" de la jornada electoral "malgrat" les circumstàncies i ha assegurat que "ningú podrà posar en dubte la legitimitat" dels comicis.

20.40 h · Arrimadas convoca d'urgència l'executiu de Cs dilluns a la tarda

La presidenta de Cs, Inés Arrimadas, ha convocat d'urgència el comitè executiu de la formació liberal dilluns a la tarda després de les eleccions catalanes del 14-F, segons fonts de Cs. Les enquestes a peu d'urna pronostiquen una caiguda de prop de 30 diputats al Parlament, ja que el partit passaria dels 36 escons obtinguts el 2017, quan va guanyar les eleccions, a obtenir-ne uns 6 o 7. Cs ja es va desplomar a les eleccions espanyoles de novembre de 2019 quan va perdre 47 escons al Congrés la qual cosa va provocar la dimissió de l'anterior líder del partit, Albert Rivera.

20.37 h · Una veïna de Girona denuncia les talles dels EPI

Una veïna de Girona, membre d'una mesa electoral, ha denunciat a través de Twitter que les talles de l'equip de protecció que han donat al president i vocals per protegir-se són "mida estàndard" i els guants "mida M". És per això que expliqua que ha portat el seu propi material homologat, però no li han deixat fer servir.

20.13 h · Els primers sondejos donen la victòria d'ERC o triple empat

ERC guanyaria les eleccions del 14-F, segons el primer sondeig a peu d'urna de TV3, seguit del PSC i JxCat. Aquesta seria l'estimació d'escons:

  • ERC 36-38
  • PSC 34-36
  • JxCat 30-33
  • CUP 7
  • ECP 6-7
  • VOX 6-7
  • Cs 6-7
  • PP 4-5
  • PDeCAT 0-2

Per la seva banda, el sondeig d'El Periódico i BTV situa un triple empat al capdavant dels resultats

  • PSC 31-33
  • ERC 31-33
  • JxCat 31-33
  • VOX 10-11
  • ECP 8-9
  • CUP 7-8
  • CS 6-7
  • PP 6-7
  • PDeCAT 0-2

20.08 h · Garriga arriba a l'Hotel Avenida Palace per fer el seguiment de la nit electoral

El candidat de Vox a la Generalitat, Ignacio Garriga, ha arribat a l'Hotel Avenida Palace de Barcelona quan faltaven pocs minuts per a les vuit del vespre per seguir la nit electoral. Garriga seguirà els resultats dels comicis acompanyat, entre d'altres, del president del partit, Santiago Abascal, l'eurodiputat, Jorge Buxadé, i el portaveu de Vox al Congrés, Iván Espinosa de los Monteros. El partit ha muntat una bastida davant de l'hotel per celebrar, previsiblement, els resultats. Vox ha avançat que no es faran valoracions del sondejos i que seran Garriga i Abascal els que atendran els mitjans de comunicació però que no ho faran fins que se sàpiga el resultat.

19.57 h · Meses gairebé sense votants en l'hora reservada per a positius per covid-19 i confinats

Molt pocs votants s'han acostat a les meses a partir de les 19 hores, durant l'hora reservada per a positius per covid-19 i confinats. A l'auditori AXA de Barcelona, després que els membres de les cinc meses s'hagin equipat amb els EPI corresponents, l'interventor ha fet sortir els apoderats dels partits de l'espai de votació. Durant la primera mitja hora s'han presentat menys de deu votants, tots ells assegurant que no tenien coronavirus. "Es fa molt difícil treballar així, t'estic intuïnt", explicava a l'ACN un dels membres de mesa, Jordi Gallego, que tenia dificultats en llegir els noms dels electors i els DNI amb la llum del telèfon mòbil a través de la pantalla transparent i les ulleres.

19.46 h · Chacón arriba a l'hotel Catalonia Plaza per seguir la nit electoral

La cap de llista del PDeCAT a les eleccions, Àngels Chacón, ha arribat a l'hotel Catalonia Plaza de Barcelona per seguir els resultats dels comicis. La candidata estarà acompanyada del president del partit demòcrata, David Bonvehí; el número tres per la demarcació de Barcelona; Marc Castells; els diputats al Congrés Ferran Bel i Genís Boadella, i el director de campanya, David Font. La candidata ha arribat a l'hotel a dos quarts de vuit del vespre i ha anat fins a la sala des d'on la premsa segueix la nit electoral per saludar-los i agrair-los la feina. Previsiblement, el partit farà una primera valoració de les dades sobre un quart de nou del vespre.

19.46 h · Albiach arriba a la seu dels comuns per fer el seguiment dels resultats de les eleccions

La candidata d'En Comú Podem a les eleccions del 14 de febrer, Jéssica Albiach, ha arribat a la seu dels comuns a dos quarts de vuit tocats per fer el seguiment dels resultats de les eleccions. La candidata ha arribat acompanyada del seu equip. Els dirigents dels comuns seguiran l'escrutini en directe a la seu de la formació del carrer Marina. Tot i això, no ho faran acompanyats de militants i simpatitzants com és habitual en les eleccions, sinó que la seu ha quedat reservada a líders del partit i a premsa per evitar aglomeracions per la pandèmia. Al llarg del vespre està previst que arribi l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, per acompanyar la candidata.

19.41 h · Alejandro Fernández segueix l'escrutini a l'hotel Grand Marina de Barcelona

El candidat del PPC, Alejandro Fernández, ha arribat pocs minuts abans de dos quarts de vuit del vespre a l'hotel Grand Marina de Barcelona, on els populars han instal·lat el seu quarter general per seguir l'escrutini del 14-F. Aquest va ser el mateix escenari que el PPC va escollir per fer l'acte d'inici de la campanya electoral, en aquella ocasió amb presència del president del PP, Pablo Casado. Fernández ha arribat acompanyat pel director de campanya, Óscar Ramírez, i el seu cap de gabinet, Eduardo Bolaños. Passarà la nit reunit amb ells i la resta del seu equip i no serà fins que els resultats siguin pràcticament definitius que el PPC farà una valoració. D'entrada no s'esperen compareixences per valorar la participació ni els sondejos.

19.36 h ·Aragonès arriba a la seu d'ERC per seguir els resultats electorals del 14-F

El cap de llista d'ERC, Pere Aragonès, ha arribat aquest diumenge a la seu dels republicans a dos quarts de vuit del vespre per seguir els resultats del 14-F. Aragonès ha arribat acompanyat de la seva dona i l'exconseller Raül Romeva en una seu adaptada pel seguiment mediàtic. Un cop ha arribat, Aragonès s'ha sumat al comitè electoral d'ERC per fer el seguiment minut a minut de l'escrutini a les eleccions al Parlament. El comitè compta amb la presència de bona part de la direcció d'ERC, tècnics i assessors republicans. Així, fan el seguiment electoral Aragonès; el president d'ERC, Oriol Junqueras; la secretària general d'ERC, Marta Rovira; en connexió des de Suïssa i la secretària general adjunta d'ERC, Marta Vilalta, des de Lleida.

19.28 h · Borràs arriba a l'hotel de la nit electoral amb l'esperança que JxCat guanyi les eleccions

La candidata de JxCat a les eleccions del 14-F, Laura Borràs, ha arribat a les 18:45 hores a l'hotel Barceló Sants, el quarter general del partit aquesta nit. La presidenciable espera que la seva formació guanyi els comicis per, així, tenir opcions de convertir-se en la primera presidenta de la història de la Generalitat. A Borràs l'ha acompanyat el número 15 per Barcelona, Francesc de Dalmases, i poc després ho ha fet la número 4, Elsa Artadi. També hi ha el secretari general de Junts, Jordi Sànchez, i el vicepresident Jordi Turull, tots dos empresonats a Lledoners. JxCat arriba a la nit electoral amb possibilitats d'imposar-se a ERC i PSC. L'objectiu del partit de Carles Puigdemont és formar un Govern "nítidament independentista".

19.14 h · Carrizosa i l'executiva de Cs seguiran el recompte en unes oficines de Barcelona

El candidat de Cs a la Generalitat, Carlos Carrizosa, i la presidenta del partit, Inés Arrimadas, estan reunits aquest diumenge al vespre en unes oficines de Barcelona, des d'on seguiran la nit electoral. Fonts de Cs han explicat a l'Agència Catalana de Notícies (ACN) que l'executiva de la formació estarà pendent del recompte des d'allà i no serà fins ben entrada la nit que Arrimadas i Carrizosa compareixeran davant dels mitjans de comunicació. Està previst que ho facin a la seu electoral que han habilitat a Montjuïc, on van fer l'enganxada de cartells i on han fet bona part dels actes, ja que han aposat per una campanya telemàtica i sense públic. Serà un altre portaveu qui valori les dades de participació als comicis d'aquest 14-F.

19.09 h · Illa arriba a la seu del PSC per seguir la nit electoral amb Iceta i Granados

El candidat del PSC al 14-F, Salvador Illa, ha arribat aquest diumenge a les set del vespre a la seu del partit, al carrer Pallars de Barcelona, per seguir la nit electoral i els resultats acompanyat de la cúpula del partit. En declaracions a la premsa a la seva arribada, ha desitjat que "el canvi prengui forma a les urnes" i ha augurat que és un canvi "que arriba per quedar-se". Uns moments abans hi han arribat el primer secretari i ministre de Política Territorial i Funció Pública, Miquel Iceta, i la viceprimera secretària i número 2 de la candidatura per Barcelona, Eva Granados. Tots plegats seguiran els primers sondejos i també les dades definitives de l'escrutini des de la seu.

18.57 h · Solé relativitza la caiguda de la participació en 22 punts perquè el 2017 va ser històrica

El conseller d'Acció Exterior, Relacions Institucionals i Transparència, Bernat Solé, ha relativitzat la caiguda de la participació en 22 punts perquè les últimes eleccions, les del 2017, van registrar una participació històrica. En roda de premsa des del Parlament, Solé ha apuntat que la participació fins a les 18h, del 45,72%, és només un 3% menys que la dels comicis del 2010 i 10 punts menys que la del 2012. El conseller també ha atribuït la davallada de la participació a la situació de pandèmia i al fet que el vot per correu s'hagi disparat. Un vot que, segons ha recordat, s'incorpora a les urnes al final de la jornada. Solé ha fet una crida a "no abaixar la guàrdia" i "extremar les mesures se seguretat" en el tram final.

18.29 h · Sabater arriba al casal popular sabadellenc Can Capablanca des d'on seguirà els resultats del 14-F

La candidata de la CUP-Un Nou Cicle Per Guanyar (UNCPG) a les eleccions del Parlament de Catalunya, Dolors Sabater, ja és al casal popular de Sabadell Can Capablanca, des d'on seguirà els resultats dels comicis d'aquest diumenge. L'exalcaldessa de Badalona ha arribat a dos quarts de cinc al casal popular de la capital vallesana on també hi ha la número 3 per Barcelona Eulàlia Reguant, el número 4 Xavi Pellicer, l'exalcalde de Cerdanyola del Vallès, Carles Escolà, i la diputada al Congrés, Mireia Vehí. L'espai, que porta per nom un conegut bandoler de Sant Llorenç celebra aquest any el 20è aniversari. El seguiment de la jornada electoral a Tarragona, Lleida i Girona, també es fa des dels casals populars Sageta de Foc, La Baula i El Forn.

18.23 h · La participació fins a les 18h és del 45,7%, 22 punts menys que les eleccions del 2017

La Junta Electoral Central (JEC) ha desestimat el recurs de Vox que denunciava al candidat d'ERC a la presidència de la Generalitat, Pere Aragonés, per assenyalar durant un míting que calia lluitar contra el feixisme com en els anys 30, i recorda a Vox que aquesta denúncia ha de resoldre's en els tribunals penals.

18.00 h · Desestimat el recurs de Vox contra Aragonés

La participació a les eleccions del 14-F fins a les 18h és del 45,7% , 22 punts menys que les últimes eleccions del 2017. Girona és la demarcació on s'ha registrat més participació fins ara, amb un 47'1%. A l'altra cara de la moneda hi ha Tarragona, amb només un 42,8%. A Barcelona, s'ha registrat un 45,9% i a Lleida, un 46,2%. En relació a les eleccions al Parlament del 2015, la participació fins a les 18h ha caigut 20 punts.

17.30 h · Les meses que s'han constituït més tard de les 9h no allargaran l'horari de votació més enllà de les 20h

La Junta Electoral de Barcelona ha comunicat al Govern que les meses que s'han constituït més tard de les 9h no allargaran l'horari de votació i, per tant, tancaran a les 20h. Aquesta mesura afecta només a meses electorals de la demarcació de Barcelona ja que a la resta (Tarragona, Lleida i Girona) no hi ha hagut problemes i totes s'han pogut formar abans de les 9h, l'hora en què han començat les votacions. La decisió de la Junta Electoral de Barcelona podria afectar fins al 35% de les meses que no estaven constituïdes a les 9h, tot i que algunes d'elles ho poden haver notificat més tard encara que s'hagin constituït amb normalitat abans d'obrir els col·legis electorals.

17.01 h · La JEC indica que un sobre amb una papereta en blanc ha de considerar-se vot nul

La Junta Electoral Central (JEC) ha recordat aquest diumenge que els sobres dipositats a les urnes que continguin paperetes en blanc han de comptabilitzar-se com a nuls, ja que la llei estableix que els vots en blanc són aquells que no contenen cap tipus de papereta. En una resolució dictada aquest 14F, la JEC respon així a la sol·licitud del Departament d'Acció Exterior, Relacions Institucionals i Transparència de la Generalitat que es considerin vàlids els vots emesos en paperetes en blanc que s'han inclòs en els enviaments realitzats als ciutadans per la Generalitat per a les eleccions al Parlament, al costat de les paperetes de les candidatures que es presenten.

16.52 h · Votació dels candidats gironins a les eleccions catalanes del 14-F

7

Votació dels candidats gironins a les eleccions catalanes del 14-F

16.07 h · Les Comparses del Carnaval de Vilanova i la Geltrú surten a votar amb les indumentàries de festa

Clavell, mantó de Manila i barretina han estat part de la indumentària que els integrants de les Comparses de Carnaval de Vilanova i la Geltrú han tret al carrer per anar a votar aquest diumenge. Es tracta d'una iniciativa que s'ha mogut a través de les xarxes socials, a mig camí entre la protesta i la reivindicació, després que s'hagin suspès els actes presencials d'una de les majors festivitats a la localitat. Precisament, aquest diumenge era el dia gran del Carnaval al municipi, on l'any passat van sortir al carrer unes 17.000 persones integrades a les diferents Comparses. Enguany tampoc hi ha hagut la massiva guerra de caramels entre Comparses, si bé a la plaça de la Vila s'hi ha fet una mostra en petit comitè amb els més menuts.

15.06 h · Borràs anima a votar "pensant en l'1-O"

La candidata de JxCat, Laura Borràs, ha votat aquest 14-F al seu col·legi electoral de Sarrià (Barcelona), amb normalitat. La presidenciable de Junts ha atès la premsa i ha animat a votar "pensant en l'1-O". Borràs ha subratllat que el diumenge d'avui s'assembla "molt" al del referèndum del 2017 pel mal temps. La número dos de la llista per Barcelona ha encoratjat la ciutadania a participar i a votar "amb dignitat, per responsabilitat i il·lusió per transformar el país i el futur". "Votar és segur, però sobretot hem de procurar-nos la salut democràtica, i que les urnes s'omplin de vots pel futur que ens mereixem", ha insistit. Borràs seguirà la nit electoral amb l'equip de JxCat a l'Hotel Catalonia de plaça Catalunya (Barcelona).

15.03 h · Albiach fa una crida a votar en unes eleccions "clau": "Ens juguem el present i el futur de Catalunya"

La candidata d'En Comú Podem el 14-F, Jéssica Albiach, ha fet una crida a la participació en unes eleccions que ha qualificat de "clau". "No només ens estem jugant el present de Catalunya, sinó també el futur", ha advertit en una atenció a mitjans pocs minuts després de dipositar ella mateixa el seu vot. Albiach ha demanat "a la gent honesta, treballadora i compromesa amb la democràcia" que acudeixi a les urnes i els ha demanat que votin "per una sortida social a la crisi, pel diàleg i per aturar l'extrema dreta". "Davant l'odi i la resignació, votem per l'amor i per l'esperança", ha insistit Albiach, que ha confiat que s'iniciarà "una nova etapa". La líder d'ECP ha garantit que les eleccions són segures i que el dispositiu està funcionant.

15.02 h · Garriga fa una crida la mobilització massiva i qualifica les feministes que l'han increpat de "turba violenta"

El candidat de Vox a la Generalitat, Ignacio Garriga, ha fet una crida a la mobilització massiva i ha posat com a exemple de la "necessitat" d'anar a votar, "aquesta turba violenta que m'ha increpat", en referència a les feministes que han protestat contra el feixisme davant del col·legi electoral on ha votat. "Crec que és la primera vegada que un candidat a la presidència de la Generalitat és increpat en anar a votar per un grup que a més ens diu feixistes", ha lamentat. Garriga, a més, a preguntes dels periodistes, ha afegit que "tota protesta és llibertat d'expressió" però que no ho és "insultar a un representant públic i a milers de catalans dient-los feixistes per exposar unes idees que no els agraden".

15.01 h · Carrizosa crida a la participació i avisa: "Qui no es mobilitzi ara que no es queixi els propers quatre anys"

El candidat de Cs a president de la Generalitat, Carlos Carrizosa, ha fet una crida a la participació a les eleccions al Parlament d'aquest diumenge. "Qui no es mobilitzi ara que després no es queixi els propers quatre anys", ha advertit en declaracions a la premsa després de votar en un col·legi electoral de l'Eixample de Barcelona. Carrizosa ha considerat "bàsic per a la democràcia" que es vagi a les urnes i ha dit que "el constitucionalisme s'ha de mobilitzar" per tal d'"obrir una nova etapa a Catalunya de convivència i canvi". "El canvi només pot venir d'una mobilització massiva del constitucionalisme", ha insistit al costat de la presidenta de Cs, Inés Arrimadas, que l'ha acompanyat fins al punt de votació.

15.00 h · Sabater anima tothom a votar "per conquerir drets": "Vencem la por prenent les màximes precaucions"

La candidata de la CUP-UNCPG a les eleccions del Parlament d'aquest 14 de febrer, Dolors Sabater, ha animat tothom a votar tot i la pandèmia per "conquerir drets" aquest diumenge després de dipositar el seu vot a Badalona. "Vencem la por prenent les màximes precaucions. Avui no era el millor dia per fer les eleccions però no podem deixar l'oportunitat de posar el vot dins l'urna", ha dit Sabater en declaracions als mitjans a la sortida del col·legi electoral. L'exalcaldessa de Badalona ha afegit que en el context de "greu crisi climàtica, social, econòmica i democràtica" és necessari mobilitzar el "vot de resistència, el vot d'independència, l'antifeixista, i el vot per conquerir drets". "Animo a tothom a sortir a votar", ha insistit.

14.59 h · Illa anima a votar: "L'esperança sempre és més forta que la por i l'afecte, més fort que l'odi"

El candidat del PSC al 14-F, Salvador Illa, ha animat a tothom a votar i ha afirmat que fer-ho "és segur", tenint en compte totes les mesures que s'han previst per aquests comicis, marcats per la pandèmia. "Cal votar amb esperança. L'esperança és sempre més forta que la por, i l'afecte, més fort que l'odi", ha dit en declaracions a la premsa a la sortida del col·legi. El candidat, acompanyat de la seva dona, ha votat al centre cultural de la Roca del Vallès passat les dotze del migdia. L'exministre ha agraït "la dedicació" de les persones que fan que aquesta jornada electoral estigui transcorrent amb normalitat.

14.58 h · Chacón assegura que votar aquest diumenge és "més fonamental que mai"

La cap de llista del PDeCAT a les eleccions, Àngels Chacón, ha assegurat que anar a votar sempre és "fonamental", però ha afirmat que aquest diumenge ho és "més que mai" perquè Catalunya està decidint com sortirà de la crisi "sanitària, econòmica i social". La candidata s'ha mostrat "convençudíssima" que la majoria de ciutadans optaran per una opció "moderada i centrada" que aposti per un "bon govern" i "faci posar en marxa" Catalunya. L'exconsellera d'Empresa i Coneixement també ha apel·lat a tots aquells que dubten i els ha convidat a anar a votar.

14.54 h · Alejandro Fernández demana una alta participació per "enfortir" la democràcia: "Si no hi vas, altres decideixen per tu"

El candidat del PPC, Alejandro Fernández, ha votat aquest diumenge passades les dotze del migdia, quan s'ha iniciat l'horari recomanat per a la votació de la població que no és col·lectiu de risc ni està contagiada o en quarantena. Després d'emetre el vot, Fernández ha fet una crida a les urnes perquè aquest 14-F hi hagi una alta participació. "La democràcia s'enforteix quan la participació és alta i la gent s'involucra", assegura. El candidat popular també avisa els electors indecisos: "Si no vas a votar, altres decideixen per tu". Fernández també ha volgut tranquil·litzar els que puguin sentir por davant possibles contagis als col·legis electorals i afirma que anar a votar és tan segur com anar a buscar el pa.

14.15 h · El Govern atribueix el descens de participació a la pandèmia, l'organització en franges i l'increment del vot per correu

El Govern ha atribuït el descens de 12 punts en la participació a les 13.00 hores d'aquest 14-F al context de pandèmia, el fet que s'ha destinat la franja de 9.00 a 12.00 hores a la gent gran i persones de risc i a l'increment del 350% del vot per correu. Així ho ha indicat el conseller d'Acció Exterior, Relacions Institucionals i Participació, Bernat Solé, que ha afirmat que, malgrat tot, la baixada és "assimilable" a la d'altres comtesses electorals internacionals celebrades també durant la pandèmia. Solé ha dit que és "aviat" per fer una anàlisi profunda però ha recordat que el volum més gran de ciutadans estaven cridats a votar entre les 12.00 i les 19.00 hores. A les 13.00 hores la participació era del 22,78% (34,69% el 2017).

14.04 h · Manifestants de Femen protesten en el col·legi on ha votat el candidat de Vox

Cinc dones del grup feminista Femen han protestat aquest diumenge al migdia al col·legi electoral del carrer Sant Joan de la Salle, 42 de Barcelona, on ha votat el candidat de Vox, Ignacio Garriga. Hi han arribat poc després que el candidat, acompanyat de la seva dona i de la seguretat habitual, entrés al col·legi. Han cridat "Vot a Garriga, vot a feixista" mentre mostraven cartells i llençaven paperetes verdes on es podia llegir 'Feixistes fora de les urnes' i 'Femen contra el feixisme polític i institucional', frases que també duien pintades sobre el seu cos, nuu de cintura cap a dalt. Els Mossos d'Esquadra que hi havia a la porta se les han endut i les han identificat.

13.29 h · La participació en les eleccions del 14-F és del 22,78% fins a les 13.00 hores, 12 punts menys que al 2017

El 22,78% dels catalans cridats a les urnes havia votat fins a les 13.00 hores. Són 11,91 punts menys que en les eleccions del 21-D del 2017, quan es registrava una participació del 34,69% a la mateixa hora. En els comicis del 27 de desembre del 2015 la participació a les 13.00 hores era del 35,10%. Per demarcacions, a Barcelona ha votat un 22,49% amb més del 90% de les meses comunicades (a les anteriors ho va fer el 34,58%), a Girona ha exercit el seu dret a vot el 24,29% (fa quatre anys ho va fer el 35,20%), a Lleida ha participat un 24,18% que contrasta amb el 34,41% del 2017 i a Tarragona i Terres de l'Ebre ho ha fet el 22,70% (la xifra del 2017 era del 35,11%).

13.25 h · Aragonès fa una crida a omplir les urnes de "determinació" i "llibertat"

El cap de llista d'ERC a les eleccions al Parlament, Pere Aragonès, ha fet una crida aquest diumenge a anar a votar aquest 14-F i a omplir les urnes de "determinació" i "llibertat". Després de votar a l'Institut Joan Coromines de Pineda de Mar (Maresme), Aragonès ha recordat que el sufragi és "l'eina" per decidir el futur en "llibertat" i per escollir com ha de ser el país que es deixi a les generacions del futur. "Omplim les urnes. Els catalans sempre que n'hi ha ens hi aboquem. Estic convençut que així serà", ha sostingut en una atenció als mitjans a les portes del col·legi electoral. El republicà ha qualificat el 14-F com una jornada "històrica" i "excepcional" i ha celebrat que s'hagin pogut constituir el 100% de les meses del país.

12.58 h · José Montilla, president d'una mesa electoral després de no presentar-se el titular

L'expresident de la Generalitat José Montilla viu aquest diumenge una jornada electoral atípica perquè ha sigut convocat per participar en un col·legi situat a Les Escoles, a Sant Just Desvern (Barcelona). L'expresident va ser elegit com a suplent, però com que no s'ha presentat el president de mesa ha hagut d'assumir aquestes funcions. El diputat socialista José Zaragoza ha compartit a les xarxes socials un vídeo on es veu José Montilla a la mesa electoral.

12.07 h · Un president de mesa acudeix al col·legi electoral disfressat de pallasso

Un president d'una mesa electoral de Tarragona ha acudit al seu col·legi electoral disfressat de pallasso.

· Més informació

11.43 h · Sabotegen un centre de telecomunicacions a Canet d'Adri

Dos centres de repetició de telecomunicacions han estat sabotejats la passada nit a Canet d'Adri i Cubells (Lleida), hores abans de la jornada electoral que viu aquest diumenge Catalunya. Fonts dels Mossos han informat que els repetidors es troben a Canet d'Adri i a Cubells (Lleida), i que s'estan investigant les circumstàncies d'aquest succés.

11.10 h · Es constitueixen el 100% de les meses a Catalunya

El conseller d'Acció Exterior, Relacions Institucionals i Transparència, Bernat Solé, ha informat que ja s'han constituït el 100% de les meses electorals, i ha agraït a tothom la "responsabilitat i el compromís cívic". Ho ha fet a través de Twitter en una piulada a les 11.10 hores. El director de Participació Ciutadana i Processos Electorals, Ismael Peña-López, havia explicat uns minuts abans que quedaven 22 meses per informar, 9 d'elles a Barcelona, tot i que ell mateix ja ha augurat que s'acabarien constituint. "Molt probablement ja estan constituïdes però nosaltres encara no ho sabem", ha dit a TV3. Sobre la publicació de l'escrutini, ha indicat que "segurament s'endarrerirà", però caldrà consultar-ho amb la Junta Electoral Central.

10.49 h · El Govern destaca la "normalitat" en l'obertura, amb les mateixes incidències i meses constituïdes que el 2017

El conseller d'Acció Exterior, Relacions Institucionals i Transparència, Bernat Solé, ha destacat que el 14-F es desenvolupa amb "normalitat" dins l'excepcionalitat de la pandèmia, amb les mateixes incidències i meses constituïdes que el 2017 a primera hora. Des del Parlament, Solé ha indicat que ja s'havien constituït i informat el 97,4% de les meses, el mateix percentatge que fa quatre anys, i que la previsió era que "en els propers minuts" s'acabessin obrint la resta. Ha indicat que en cas que alguna no ho pogués fer caldrà esperar què decideix la Junta Electoral. Tot i que ha afirmat que res fa preveure que els resultats no es facin públics aquest diumenge, sí ha reconegut que segurament es farà més tard de l'habitual.

10.04 h · Palamós, la seu única electoral del 14-F més gran de Catalunya

Palamós, amb 21 meses electorals ubicades a la Nau dels 50 metres, és la seu única electoral més gran de Catalunya del 14-F.

{C}

8

Palamós, la seu única electoral del 14-F més gran de Catalunya

10.04 h · Gairebé el 97% de les meses estaven constituïdes a les deu del matí

El 96,98% de les meses estaven constituïdes a les 10.00 hores, hora límit per a la seva constitució. Es tracta de 8.863 de les 9.139 totals repartides arreu de Catalunya aquest 14-F. Els col·legis electorals han obert a les 9.00 hores amb el 65% de meses formades i una hora més tard s'havia arribat gairebé a la totalitat però no s'havia completat el 100%. La regulació marca que si alguna mesa no es pot obrir a les deu del matí, queda suspesa i s'ha de constituir 48 hores després, és a dir, dimarts.

10.02 h · Es constitueixen amb normalitat el 100% de les meses de les comarques gironines

Els 510.478 gironins que estan cridats a les urnes per aquestes eleccions a Catalunya han començat a votar amb normalitat. S'han constituït el 100 % de les meses gironines, la gran majoria, sense problemes, entre les quals les 21 de la seu única de Palamós, la més gran de tot el país.

· Més informació

09.54 h · Correus mobilitza 2.600 treballadors i 1.700 vehicles durant la jornada electoral

Correus mobilitzarà aquest diumenge 2.648 treballadors i 1.717 vehicles de la seva flota per dur a terme el lliurament dels vots per correu dels ciutadans catalans a les 9.139 meses electorals. Els vots que ja estan en custòdia de Correus es lliuraran quan s'obrin els locals electorals, mentre que els que poguessin rebre's en el transcurs de la jornada d'avui es faran arribar al llarg del dia.

09.43 h · Només 63 dels 14.000 agents policials del dispositiu del 14-F estan afectats pels efectes secundaris de la vacuna

Interior ha constatat que només 63 dels 14.000 agents dels Mossos i les Policies Locals del dispositiu electoral estan afectats pels efectes secundaris de la vacuna, que han pogut ser rellevats per un romanent de suplents ja previst. Així ho ha avançat el comissari de Mossos Joan Carles Molinero, que també ha assegurat que els 2.770 col·legis electorals estan coberts per un dispositiu estàtic de dos agents policials. La nit, segons Interior, ha estat "tranquil·la" i els Mossos només han detectat dos sabotatges en repetidors de telefonia i canals de televisió i ràdio a Canet d'Adri (Gironès) i Cubells (Noguera), que no afecten el funcionament del 14-F.

09.00 h · Obren els col·legis electorals

Els col·legis electorals que no han tingut problemes per cobrir els membres de les meses ni cap incidència han obert a les nou del matí . Segons l'aplicació 'Eleccions 14F', a les 9.00 hores s'havien constituït 5.989 meses, el 65,5% de les 9.139 que ho han de fer.

08.54 h · La meitat de les meses electorals ja estan constituïdes

La meitat de les meses electorals ja estan constituïdes. Segons consta a l'aplicació 'Eleccions 14F', ja s'han constituït 4.745 meses, d'un total de 9.139. Això vol dir que gairebé el 52% ja s'han format amb els seus membres. Aquestes meses estan repartides en 2.763 locals electorals, que impliquen gairebé 900 meses i 83 locals més que en els darrers comicis al Parlament del 2017. El Govern va assegurar aquest dissabte que malgrat les al·legacions presentades, més de 35.000, la totalitat de les meses es podrien constituir aquest diumenge. Un total de 5.368.881 persones estan cridades a les urnes aquest diumenge -5.624.044 amb els que resideixen a l'estranger- per escollir 135 diputats.

08.21 h

Els suplents de les meses electorals hauran d'esperar fins a les 10 del matí per si han de cobrir alguna vacant.

08.00 h · Comencen a constituir-se les meses electorals

Les 9.139 meses instal·lades en 2.763 col·legis electorals, per les quals han estat escollides 82.251 persones entre presidents, vocals i suplents, han començat a constituir-se a les 08:00 d'aquest diumenge, marcades per unes mesures excepcionals a causa de la pandèmia de la Covid-19.

7.00 h - Consulta les franges horàries on es recomana votar

La Generalitat recomana una votació per franges horàries per evitar riscos de contagi:

  • De 9.00 a 12.00 hores, les persones de risc.
  • De 19.00 a 20.00 hores, les persones positives per covid-19 o confinats per contactes estrets.
  • De 12.00 a 19.00 hores, la resta dels ciutadans.

S'ha organitzat un ampli dispositiu per assegurar la màxima seguretat en la jornada electoral del 14-F, tant per als ciutadans que acudiran a votar com per a aquells que estaran a les meses electorals.