Del Frente Obrero al Pacma: les tretze llistes gironines al Congrés

El PSC situa la fins ara alcaldessa de Vilafant, Consol Cantenys, com a cap de llista al Senat, mentre que el PDeCAT aposta per Pol Pérez i Alicia Fuentes

Laura Fanals

Laura Fanals

El compte enrere per a les eleccions generals del 23 de juliol comença a accelerar-se. El Butlletí Oficial de l’Estat (BOE) ja ha publicat les tretze candidatures al Congrés i les onze al Senat que es presenten a la província de Girona, fet que ha servit per dissipar els últims interrogants que quedaven sobre la composició de les candidatures. Les opcions que podran escollir els gironins al Congrés són (per ordre de publicació) PSC, Frente Obrero, PP, Escons en Blanc, Sumar-En Comú Podem, Partit Comunista dels Treballadors de Catalunya, ERC, JxCat, CUP, Vox, Partit Animalista amb el Medi Ambient (PACMA), Reortes Cero i PDeCAT-Espai CiU. Al Senat, les opcions (també per ordre) seran PSC, PP, Escons en Blanc, Sumar-En Comú Podem, Partit Comunista dels Treballadors de Catalunya, ERC, JxCat, Vox, PACMA, Recortes Cero i PDCeCAT-Espai CiU.

Amb aquesta publicació, els socialistes, que estaran encapçalats per Marc Lamuà, van donar a conèixer la resta de la seva llista al Congrés, que comptarà amb Blanca Cercas, l’alcalde de Platja d’Aro, Maurici JiménezMaría Isabel Bernal, Gael Rodríguez (nou alcalde de Portbou) i Eulàlia Lluch. Al Senat, la candidatura estarà encapçalada per Consol Cantenys, fins ara alcaldessa socialista de Vilafant. Es dona la circumstància que precisament Cantenys és mare de la candidata de la CUP al Congrés per Girona, Mireia Vehí. Vehí estarà acompanyada per Robert Sabater, Montserrat Vinyets i Non Casadevall, entre altres.  

Esquerra, per la seva banda, ha anat sobre segur i la militància ha escollit els actuals diputats, Montse Bassa i Joan Margall, per posar-se al capdavant de la candidatura al Congrés, després que l’exdiputat blanenc Joan Puig també hagués presentat candidatura per encapçalar la llista. Al Senat, la llista estarà encapçalada per Jordi Martí , tot i que destaca la incoproració del filòsof Josep Maria Terricabras. 

Al contrari d’ERC, JxCat ha optat per renovar la seva llista al Congrés amb l’exalcaldessa de Girona, Marta Madrenas, i col·locant el fins ara senador, Josep Maria Cervera (que també és alcalde del Port de la Selva), com a número 2. Tot seguit hi haurà Mònica Rabassa, Salvador Coll, Sònia Martínez i Ferran Rodero. Al Senat, Junts ha optat per tornar a situar el veterà Joan Bagué en primera posició (en substitució de Jami Matamala), seguit d’Albert Piñeira i Montse Mindan.

Veray i Boada, candidates del PP i Sumar- En Comú Podem

El PP, per la seva banda, ha optat també per la veterania, ja que serà l’exregidora gironina i exdiputada al Congrés Concepció Veray la que assumirà l’encàrrec de recuperar el diputat popular per Girona. La coalició Sumar- En Comú Podem, en canvi, ha optat per una cara nova, la de Júlia Boada, que encapçalarà per primer cop la candidatura tot i que ja va anar a la llista dels comuns a les municipals per Girona, tot i que el partit no va resultar escollida. Boada ha estat treballant a Brussel·les durant els darrers anys.

Vox, mentrestant, ha optat per posar al capdavant de la candidatura el regidor electe de Roses Ignasi Mulleras, un altre veterà que anteriorment ja havia estat regidor a Olot per Plataforma per Catalunya. 

Finalment, el PDeCAT ha optat per presentar-se de la mà del jove Pol Pérez al Congrés i Alicia Fuentes al Senat.