Feijóo rebutja assistir al debat d'RTVE amb Sánchez, Díaz i Abascal si no s'amplia a ERC, PNB i Bildu

El PP vol esquivar el format a quatre i argumenta que aquests tres partits hi han de ser perquè la "governabilitat de l'Estat" ha descansat sobre ells

El president nacional del Partit Popular, Alberto Núñez Feijóo

El president nacional del Partit Popular, Alberto Núñez Feijóo

Marisol Hernández

Alberto Núñez Feijóo està decidit a deixar la seva cadira buida en el debat a quatre que RTVE ha organitzat per a dimecres que ve 19 de juliol, en el qual es visualitzaria la coexistència de dos partits en què cada bloc, el de l'esquerra i el de la dreta, que, segons totes les enquestes, es necessiten mútuament per a governar. El seu temor a l'assimilació amb Vox i al fet que pugui traslladar-se la idea que governarà amb Santiago Abascal de vicepresident, explicarien aquesta decisió, ja que Feijóo està demanant el vot per a tenir un Executiu en solitari.

Malgrat la seva negativa, la televisió pública amb l'anuència del PSOE, Sumar i Vox ha posat dia i hora per a aquest debat amb Pedro Sánchez, Yolanda Díaz i Abascal mentre manté la invitació a Feijóo. Però el dirigent popular planteja que el format no sigui amb quatre participants sinó amb set -ERC, PNB i Bildu- perquè en aquests partits ha residit la “governabilitat de l'Estat” durant els últims cinc anys, segons assenyalen fonts populars.

El PP "no participarà" en els debats a quatre que han proposat RTVE i Grup Pressa (14 de juliol) i que "defensen PSOE i Sumar", destaquen, per entendre que "són models incomplets i manquen d'interès". Des de Gènova s'insisteix que el president del PP "no acudirà" a cap dels dos. Fonts socialistes ratifiquen que Sánchez estarà en tots dos. Abascal i Díaz també han confirmat que aniran al debat de pressa, propietària d'El País i La Ser.

Els populars sostenen que la televisió pública organitza també un debat a set però, en lloc de convidar als caps de llista, ho ha fet als portaveus parlamentaris de, subratllen, unes "cambres parlamentàries ja dissoltes". Es tracta que "reconsideri" aquesta opció.

Cara a cara a Atresmedia, el dia 10

En el PP consideren que per a confrontar idees entre candidats amb possibilitats d'arribar a la Presidència del Govern ja hi ha el 'cara a cara' acordat per al dia de 10 de juliol, i que tindrà lloc a Atresmedia. I per a un debat més ampli, "el més honest" per als espectadors és la presència d'ERC, PNB i Bildu ja que fa cinc anys (que ...)"redactant les lleis que avala el PSOE i fixant les posicions que defensa el Govern"

Gènova manté així el pols amb RTVE que aquest dijous ha celebrat una reunió amb els representants de PSOE, Vox i Sumar per a l'organització del debat a quatre, a la qual no ha assistit el PP malgrat que hi estava convidat, segons ha informat la corporació. Els tres partits (PSOE, Vox i Sumar) han acordat que es realitzi el 19 de juliol a les 22.00 hores a Prado del Rey. Aquest dilluns tornarà a produir-se una trobada amb els responsables de la RTVE.

Abans que el PP tornés a demanar aquesta tarda el format a set, RTVE ha comunicat que manté la seva invitació perquè el PP s'incorpori a aquesta reunió i perquè Feijóo participi en el debat de la corporació pública.

També s'ha celebrat una altra reunió amb els representants de PSOE, VOX, Sumar, ERC, PNB i Bildu per a l'organització del debat amb els set portaveus que tenen grup parlamentari propi en el Congrés dels Diputats. A aquesta reunió no ha assistit el PP per problemes d'agenda però la seva oferta és que sigui aquest el que se celebri amb els candidats a la Presidència. Tots els partits han acordat mantenir el debat amb els portaveus parlamentaris el 13 de juliol.

Díaz projecta a Aida Vidal

La coalició de Yolanda Díaz, Sumar, no té portaveu parlamentari, perquè encara no s'ha constituït com a grup. No obstant això, la vicepresidenta ha elegit ja a l'ex diputada i cap de llista per Barcelona, Aida Vidal, perquè la representi en el debat a set d'RTVE, on intervindran els representants en el Congrés dels principals partits. La dirigent de Catalunya en Comú va ser coportaveu dels comuns en el Congrés en l'última legislatura i ara, segons Sumar, és portaveu adjunta de la coalició, com a número dos de l'eurodiputat Ernest Urtasun. Un nou càrrec que la perfila com a principal aspirant per a representar a la coalició en el Congrés, ja que Urtasun no va a les llistes de les eleccions generals.