Girona supera l’equador d’una campanya descafeïnada

La forta calor, l’esgotament de l’aparell dels partits després de l’exigent campanya de les municipals i la falta de debats fan que els candidats no estiguin entrant en el cos a cos

Els candidats dels partits amb representació al Congrés per Girona, a l’inici de campanya.

Els candidats dels partits amb representació al Congrés per Girona, a l’inici de campanya. / Aniol Resclosa

Laura Fanals

Laura Fanals

Els candidats gironins han superat aquests dies l’equador d’una campanya a les eleccions generals que a la província, lluny dels cara a cara i dels apassionats intercanvis de retrets entre Pedro Sánchez (PSOE) i Alberto Núñez Feijóo (PP), està essent més aviat descafeïnada. La convocatòria just després d’haver acabat la campanya de les municipals -la més exigent per als aparells dels partits a nivell territorial-, l’extrema calor que castiga els candidats a l’hora de fer carrer i l’escassetat de debats que s’han organitzat a les comarques gironines estan fent que aquesta campanya sigui més aviat de perfil baix i sense que els candidats estiguin tenint gaires oportunitats d’entrar en el cos a cos. 

A això se li suma el fet que l’època dels grans actes, d’omplir pavellons o estadis, ja s’ha acabat. Els partits ja fa temps que aposten per actes de petit format i, sobretot, per les xarxes socials i els mitjans de comunicació a l’hora de fer arribar els seus missatges. En el cas de les comarques gironines, tots els candidats estan d’acord amb una sola cosa: la necessitat de millorar l’accés a l’habitatge (un problema que és cada cop més transversal). A partir d’aquí, els partits de govern (PSC i Sumar-En Comú Podem) treuen pit de les lleis aprovades en matèria econòmica i social, mentre que l’oposició els retreu, per enèsima vegada, la falta d’inversions de l’Estat a Girona (el desdoblament de l’N-II a l’Alt Empordà, la regeneració de l’aeroport, etc.). Una qüestió que genera debat, també, és la instal·lació d’un parc eòlic marí al Cap de Creus, ja que el Ministeri ha determinat que és l’únic punt de Catalunya on es pot situar.

Pel que fa als actes, Pedro Sánchez no s’ha deixat veure, a hores d’ara, per les comarques gironines. Els socialistes van celebrar el seu acte central dissabte a Girona amb la presència de la candidata per Barcelona, Meritxell Batet, i el primer secretari del partit a Catalunya, Salvador Illa, com a convidats estrella per donar suport a Marc Lamuà.

Mentrestant, Junts celebrarà el seu acte central a Amer avui diumenge. La candidatura encapçalada per Marta Madrenas tornarà al poble natal de Carles Puigdemont per esperonar els ànims amb un acte a la plaça del Monestir que comptarà amb intervencions de Puigdemont des de Brussel·les, la candidata per Barcelona, Míriam Nogueras, i la pròpia Madrenas. 

Qui apostarà fort serà Sumar-En Comú Podem, que dijous portarà Yolanda Díaz per donar suport a la candidata gironina, Júlia Boada. La formació no escatimarà esforços per intentar revalidar la diputada obtinguda el 2019.

El mateix dijous, Esquerra també ha programat el seu acte central a les comarques gironines, que inclourà la presència d’Oriol Junqueras i Teresa Jordà, a banda dels candidats gironins Montse Bassa (Congrés) i Jordi Martí (Senat). 

Mentrestant, el PP està treballant per acabar de tancar agendes i aconseguir que alguns dels seus grans líders vingui a Girona per donar suport a Concepció Veray. Ahir es va confirmar que Cuca Gamarra serà a la ciutat el dia 21 per tancar la campanya.