«No hi ha cap dubte que la taula de diàleg ha millorat el conflicte»

La candidata dels Comuns reivindica la feina feta per la seva formació durant els darrers anys

Júlia Boada, candidata de Sumar En Comú Podem al Congrés per Girona

Júlia Boada, candidata de Sumar En Comú Podem al Congrés per Girona / Marc Martí Font

Joel Lozano

Joel Lozano

Júlia Boada encapçala la llista de Sumar En Comú Podem al Congrés per Girona. Nascuda a Girona fa 34 anys, va estudiar Ciències Polítiques a la UPF. El 2016 va estudiar un Màster en Estudis Europeus a Brussel·les i des de fa quatre anys treballa com a assessora política. La candidata dels Comuns és filla del gironí Joan Boada, antic president d’Iniciativa per Catalunya Verds a la demarcació de Girona, exdiputat al Parlament i exsecretari general d’Interior. 

Imagino que la passió per la política ve de ja de casa.

Tota la vida a casa s’ha mamat política i de fet, també he conegut gran part del territori a través del meu pare.

Assessora política a Brussel·les, com rep la proposta per ser candidata al Congrés?

Sempre he estat vinculada a l’espai polític. Jo vaig començar militant a les joventuts d’Esquerra Verda. És cert que quan vaig anar a Brussel·les vaig deixar de militar, però si la pandèmia ha permès alguna cosa positiva és el teletreball i venia sovint aquí a Girona. De fet, ja anava com a número tres a les llistes per la ciutat i va ser una mica el següent pas.

Com ja va passar a les municipals, esperen una participació baixa? Els preocupa?

Creiem que és molt important que la ciutadania es mobilitzi. La política es fa des de molts àmbits, però també es fa cada quatre anys a les eleccions. És senyal d’una democràcia sana si aconseguim que la ciutadania se senti interpel·lada i vagi a votar. Esperem que la participació millori.

«No podem deixar l’habitatge al mercat lliure perquè està clar que no ha funcionat»

Què n’opina del parc eòlic marí Tramuntana?

L’emergència climàtica és un dels reptes més complexos que hem de fer front com a humanitat. Hem de ser valentes i valents a l’hora de desenvolupar polítiques públiques que abordin aquesta problemàtica. Amb el Parc Tramuntana està claríssim, nosaltres estem a favor en planificar i tenir energies renovables el que passa és que hem de discutir el com. En aquest cas per nosaltres hi ha tres requisits bàsics: Respecte a la biodiversitat, respecte al territori i retorn als municipis, en aquest cas del golf de Roses.

Un altre tema controvertit a les comarques gironines és la Ryder Cup. Creu que s’ha de celebrar a Caldes?

Pensem que el model turístic a Girona ha de ser totalment responsable, tant amb les persones treballadores com amb l’entorn, el medi ambient i els recursos. Un ús extensiu de l’aigua té un impacte negatiu per la població i per al territori. Considerem que aquests macroprojectes que atrauen gent i sobretot que tenen aquesta vocació de no tenir un impacte en el territori, en les persones que hi viuen, s’han de replantejar. Hi ha moltes altres maneres d’atraure turisme.

Les entitats esportives diuen que es faria servir aigua 100% reciclada. Tot i així mantenen el seu posicionament?

Que els camps de gols es reguin amb aigua regenerada és una gran notícia. Però insisteixo, aquests recursos es poden utilitzar per a moltes altres coses que tinguin un retorn molt més directe en la ciutadania. I amb tot el respecte, a jugar a golf es pot anar a molts altres llocs d’Europa on plou cada dia. 

Encara no marxem de Girona. És important construir una estació d’AVE a l’aeroport de Girona? I amb l’aeroport a la baixa en números de passatgers, quin paper hauria de tenir al sistema aeroportuari català?

Pensem que el sistema aeroportuari de Catalunya ha de treballar molt més en xarxa. Girona podria ser la pista del Prat que es vol ampliar. Estem radicalment en contra d’ampliar infraestructures que a més a més seran caduques en la idea de la descarbonització. Però estem a favor del baixador de l’AVE, té sentit que es contribueixi a millorar aquesta xarxa aeroportuària.

«El sistema aeroportuari ha de treballar en xarxa. Girona podria ser la pista del Prat que es vol ampliar»

La llei del «només sí és sí» ha estat molt criticada, especialment per la rebaixa d’algunes condemnes. Creu que es va executar correctament?

Aquest govern ha avançat molt en polítiques feministes i LGTBI. Hem avançat en molts drets i llibertats. La llei del consentiment és positiva en el sentit que, primer de tot, posa sobre la taula el debat. Estem parlantde legislar que és una agressió sexual o no. Podem discutir si la transposició s’ha fet bé, si es podria haver millorat.

Creu que es va errar en la seva redacció i amb algunes de les conseqüències que va generar?

Crec que s’hagués pogut fer millor.

La taula de diàleg ha millorat el conflicte polític? Volen un referèndum?

Crec que no hi ha cap mena de dubte que aquesta taula de diàleg ha millorat el conflicte. Al final és l’objectiu de la política, davant d’un conflicte polític: diàleg, diàleg i diàleg, trobar un acord i llavors, i responent a la pregunta del referèndum, confirmar aquest acord.

Això vol dir que els Comuns seran partidaris de defensar un referèndum?

Nosaltres, al nostre programa electoral, defensem un referèndum.

Hi ha qui assegura que la nova llei d’habitatge genera inseguretat jurídica i serà contraproduent pel mercat. Què en pensa?

El que és contraproduent és que hi hagi persones que no puguin tenir accés a un habitatge digne. No podem deixar l’habitatge, que és un dret constitucional, al mercat lliure perquè està clar que no ha funcionat, llavors necessitem mesures reguladores.

Què suposa per a la coalició el veto a Irene Montero? La combinació de Sumar i En Comú Podem és un matrimoni de conveniència?

No en absolut. Que Sumar hagi aconseguit aplegar 15 organitzacions de l’Estat, i a més Podemos, sota un mateix projecte polític liderat per Yolanda Díaz és una gran notícia per tota la ciutadania progressista que vol avançar.

«Irene Montero ha aportat molt en aquest govern progressista. Ha fet una feina molt valuosa per a la societat»

I que Irene Montero hagi estat vetada?

No sé si es tracta de parlar de vetos. Irene Montero ha aportat molt en aquest govern progressista. Insisteixo, ha fet una feina molt valuosa per aquest govern i, per tant, per a la societat. Però en política hi ha un moment en què es passa pàgina i aquest era el moment de comptar amb altres lideratges que també provenen de la mateixa formació i que son molt valuosos.

Amb qui estan disposats a pactar?

Nosaltres apostem per un govern progressista d’esquerres. Sovint reivindiquem molt el que hem fet en els últims anys i com ha impactat a la qualitat de vida de les persones. Però no només es tracta de mirar el que hem fet fins ara sinó de voler més. No només es tracta de governar quatre anys més sinó que plantegem un model de país per la propera dècada. Nosaltres apostem per reeditar un govern progressista amb el PSOE i altres forces progressistes.

Subscriu-te per seguir llegint