Junts no es mou de l'amnistia i l'autodeterminació: "La pilota està a la teulada de Sánchez"

El partit allarga la mà a ERC i la CUP per a "liderar" una nova estratègia independentista

La portaveu de Junts al Congrés, Míriam Nogueras, després de l'executiva de Junts

La portaveu de Junts al Congrés, Míriam Nogueras, després de l'executiva de Junts / Nico Tomás/ACN

ACN

Junts per Catalunya està "amatent" del moviment que pugui fer Pedro Sánchez per aconseguir una nova investidura. Però el partit no es mou de les seves condicions: abordar l'autodeterminació i l'amnistia. "La pregunta que ens hem de fer és què està disposat a fer Pedro Sánchez per tal de convèncer-nos per donar-li suport", ha assegurat el portaveu, Josep Rius, l'endemà de les eleccions generals. "La pilota està a la teulada del senyor Pedro Sánchez", ha insistit Rius. Des de la formació també insisteixen en "allargar la mà" tant a ERC com a la CUP per a refer l'estratègia independentista, que ells volen "liderar". Ara per ara, asseguren que no han tingut cap contacte formal ni amb el PSOE ni amb l'espai de Sumar.

L'executiva de Junts s'ha reunit aquest dilluns a la tarda per a analitzar els resultats electorals d'aquests diumenge, així com els escenaris que s'obren per a la governabilitat de l'Estat. En la roda de premsa posterior, Josep Rius ha constatat en primer lloc que "és el moment de refer la unitat independentista" amb una nova estratègia "comuna", que volen "liderar". És per això que ha "allargat la mà a ERC, a la CUP i al conjunt d'entitats independentistes" per arribar a un consens a partir de tres eixos: "Un espai comú d'unitat estratègica, un front comú a Madrid i que l'acció a Madrid versi sobre els principis d'autodeterminació i amnistia".

Aquests dos principis són els que mantenen damunt la taula de cara a una hipotètica investidura. "Junts no investirà Pedro Sánchez a canvi de res. El que farem és negociar d'acord amb aquests dos grans eixos", ha sostingut el portaveu del partit. En aquest sentit, Rius ha enviat un advertiment al president espanyol: "Contra Catalunya no es pot governar. Si no, no hi ha estabilitat al govern espanyol". Ha lamentat com, fins ara, Sánchez ha "defugit la qüestió" i "no hi ha hagut cap proposta" per part dels socialistes.

Preguntat per una possible repetició electoral, Josep Rius no ha volgut avançar "escenaris" i que ara cal aprofitar la "força" que té l'independentisme gràcies als resultats. "Nosaltres no anem a bloquejar res, anem a desbloquejar aquest conflicte que fa tant temps que existeix i persisteix", ha insistit.

Des de Junts per Catalunya assenyalen que, ara per ara, no han tingut cap mena de contacte formal ni per part del PSOE ni per part de Sumar, malgrat que l'espai de Yolanda Díaz ha designat Jaume Asens per capitanejar les converses.

El "gest" de la Fiscalia

Després que la Fiscalia hagi demanat emetre noves euroordres contra Carles Puigdemont, Josep Rius ha ironitzat: "No sé si és el primer gest de Pedro Sánchez per a garantir la governabilitat". Ha trobat "curiós" que el partit que necessita els seus vots sigui el mateix que "ordena l'arrest del president Puigdemont". En qualsevol cas, des de Junts rebutgen negociar "solucions personals" per a l'expresident de la Generalitat, com podria ser un "indult anticipat", que queda "del tot descartat". Rius ha afirmat que ell mateix "ha deixat clar que no ha anat a l'exili per buscar una solució personal, sinó col·lectiva".