Entrevista | Júlia Boada Diputada electa de Sumar en Comú Podem al Congrés per Girona.

«Ningú entendria que Junts li donés una segona oportunitat al PP i Vox»

S’estrenarà com a diputada mantenint l’escó que els Comuns van aconseguir en les eleccions del 2019

La cap de llista dels Comuns a Girona, Júlia Boada.

La cap de llista dels Comuns a Girona, Júlia Boada. / MARC MARTÍ

Joel Lozano

Joel Lozano

A Girona han aconseguit 35.118 vots, gairebé 1.600 més que en les últimes eleccions. Imagino que satisfeta.

Sí, estem molt satisfetes i contentes amb els resultats. Bàsicament, demostren que hem consolidat l’escó a les comarques gironines perquè, com bé dius, augmentem en nombre de vots i en percentatge, i això ho fem malgrat que l’abstenció a les comarques gironines ha augmentat en sis punts respecte a les eleccions anteriors. I també satisfetes perquè li hem tret 4.000 vots de diferència al PP que era amb qui ens jugàvem l’escó. Els gironins i gironines han decidit triar Sumar en Comú Podem i, per tant, afegir un escó a una majoria progressista i no a una majoria de dretes i d’extrema dreta.

Amb total sinceritat, esperaven mantenir l’escó?

Sí, sempre vam pensar que mantindríem l’escó. Això consolida els resultats anteriors i, ara, continuar treballant.

El PP s’ha quedat a les portes d’aconseguir un diputat a Girona i Vox ha superat la CUP en vots. Quina lectura en fa?

Els resultats son molt positius a tot Catalunya, perquè som segona força i trenquem la tendència de la resta de l’Estat espanyol i a les comarques gironines no entra ni PP ni Vox i, per tant, revalida aquesta idea que som unes comarques que aposten per un govern progressista. El més important és que no han entrat com no van entrar en les passades.

Com vostè deia, han aconseguit situar-se com a segona força política a Catalunya per darrera del PSC. Estan sorpresos per la baixada de l’independentisme en aquestes eleccions?

No, de fet no. Nosaltres valorem els resultats finals i la ciutadania de Catalunya ha decidit donar més força a aquells que estem al govern i que hem estat treballant aquests tres anys i mig. Suposo que cada partit fa la seva valoració.

Què en pensa de com queda la situació política a Espanya?

Crec que el més important de tot és que hem aconseguit parar la dreta i l’extrema dreta. Durant aquests mesos vèiem com hi havia una amenaça clara. Hi havia aquest risc que hi hagués una majoria de Partit Popular i Vox, per tant, l’Estat espanyol passes a ser un d’aquests estats membres de la Unió Europea amb majoria de dretes i d’extrema dreta i nosaltres precisament ho hem parat.

Diu que han parat aquest moviment de la dreta i l’extrema dreta. Sembla que Junts podria tenir la clau de la governabilitat. Descarten que es puguin repetir les eleccions?

Nosaltres a Junts li demanen responsabilitat. Clarament, Catalunya ha votat en contra d’un govern de PP i Vox, i, per tant, ningú entendria, ni tan sols el seu electorat, que els hi donessin una segona oportunitat. Nosaltres estem convençuts que actuaran amb responsabilitat i oberts a construir aquesta majoria progressista.

Si vostè hagués de pronosticar quin serà el desenllaç d’aquestes eleccions, aposta que Pedro Sánchez serà investit president? 

Sí, nosaltres treballarem per això. Hem fet una campanya en positiu explicant tot el que havíem aconseguit durant aquests tres anys i mig i que volíem continuar avançant amb més drets, amb més llibertats i, per tant, tenim la convicció que podrem treballar cap aquí.

Subscriu-te per seguir llegint