El vot a l'estranger li dona un nou escó al PP i complica la investidura de Sánchez

Els socialistes perden un diputat per Madrid i ara depenen del «sí» de Junts o del vot favorable de CC i l'abstenció del partit de Puigdemont

Carles Puigdemont participa en un acte de campanya de Junts a Amer

Carles Puigdemont participa en un acte de campanya de Junts a Amer / EFE

Miguel Ángel Rodríguez

Cop per al PSOE a Madrid. El recompte del vot CERA, el corresponent als ciutadans espanyols residents a l’estranger, ha pres un escó als socialistes a favor del PP. Després de l’escrutini de les paperetes dels 233.688 espanyols -un 10,04% del cens- que van exercir el dret al vot en ambaixades i consolats, l’aritmètica parlamentària ha patit un canvi important. Alberto Núñez Feijóo ha aconseguit un diputat més per Madrid, arribant als 137 a tot el territori, mentre que Pedro Sánchez ha baixat fins als 121. Amb aquest nou repartiment, el bloc de la dreta se situa per davant, encara que sense majoria absoluta, i el líder socialista està obligat a buscar el «sí» de Junts o a aconseguir que Coalició Canària li doni suport i els postconvergents s’abstinguin.

Ahir a primera hora, totes les juntes electorals provincials es van constituir en mesa electoral per procedir al recompte de les paperetes que han arribat de tot el món per valisa diplomàtica fins al Ministeri d’Exteriors i, després, a cada circumscripció. Amb gairebé una desena d’escons en joc que es van aconseguir per un marge molt estret de vots, el procés va generar una gran expectació, amb una atenció especial a l’escrutini a Girona i Madrid, on el PP va començar el dia amb opcions d’arrabassar un diputat a Junts i al PSOE, respectivament, el que hauria complicat encara més la governabilitat.

Ja entrada la nit es va tancar el recompte a Madrid, on des de primera hora del matí i fins a dos quarts de vuit de la tarda es van introduir a les urnes els més de 45.000 vots rebuts. El PP, que es va quedar a 1.749 vots de fer-se amb l’últim escó a Madrid el 23-J, ha pres al PSOE aquesta butaca. Per això, l’exdiputat trànsfuga d’UPN que es va presentar pel PP, Carlos García Adanero, finalment serà diputat.

Encara amb poques opcions

Amb aquesta victòria inesperada i en el temps de descompte, el bloc de la dreta (PP, Vox, Coalició Canària i UPN) arriba als 172 diputats, un més que el bloc progressista (PSOE, Sumar, ERC, EH Bildu, PNB i BNG ). Encara que aquests càlculs segueixen deixant Alberto Núñez Feijóo sense possibilitats de ser investit, sí que posen en un compromís Pedro Sánchez. El president del Govern en funcions necessitaria el «sí» de Junts o sumar Coalició Canària a l’abstenció dels postconvergents per seguir a la Moncloa.

Amb el nou arc parlamentari, el PSOE haurà de fer ajustaments als seus plans per aconseguir la investidura de Sánchez. El líder socialista necessita el «sí» d’ERC, EH Bildu, el PNB i el Bloc Nacionalista Gallec (BNG), com a mínim. Després s’obren dos camins: obtenir el «sí» de Junts o el suport de Coalició Canària i l’abstenció dels postconvergents. «Discreció en les negociacions i publicitat en els acords, no li puc dir més», va afirmar el ministre de la Presidència, Félix Bolaños, dimecres quan desconeixia aquest gir en el guió. Tot i això, en el PSOE confien que el front comú dels republicans i els postconvergents faciliti l’acord.

A l’altra banda, Feijóo i el seu equip no deixen d’insistir que és la seva «responsabilitat» presentar-se a una investidura després de guanyar les eleccions. Aquest nou diputat, encara que els situa per davant del bloc progressista, no els donaria la clau de la investidura. Tot i això, la decisió final de presentar-se davant la cambra baixa per buscar la seva confiança no recaurà en el president del PP, sinó en el rei Felip VI que, a finals d’agost, després d’escoltar els diferents grups parlamentaris, haurà de proposar un candidat a la investidura.

Els populars no van poder repetir el triomf de Madrid a Girona. Un cop va acabar l’escrutini, Junts va rebre la notícia que mantenia el seu escó, deixant el PP a zero a la circumscripció, encara que els conservadors sí que van aconseguir retallar distància amb la formació independentista. A més, els postconvergents també van aconseguir conservar el seient que van obtenir per Tarragona, on el PSOE tenia opcions de treure-li.

La resta d’escons que estaven en joc -sis més, a Cantàbria, Salamanca, Santa Cruz de Tenerife, Terol, Albacete i Ceuta- també es van quedar com estaven. A Cantàbria, on Vox va estar a prop d’aconseguir un diputat del PP, hi va haver tensió quan la Junta Electoral va prohibir introduir a les urnes una caixa de vots que va arribar amb el recompte iniciat. S’hi van incloure, però no va canviar res.