ERC insta Junts a negociar conjuntament el suport a Sánchez: "Ens obliga a sumar esforços"

ERC crida a aprofitar la "palanca de força" per avançar cap a l'amnistia i l'autodeterminació

Oriol Junqueras i Gabriel Rufián.

Oriol Junqueras i Gabriel Rufián. / ACN

EFE

La cúpula d'ERC insta en una carta adreçada als dirigents de Junts per Catalunya a "sumar esforços" entre els 14 diputats obtinguts per les dues formacions en les passades eleccions generals per permetre la investidura de Pedro Sánchez com a president del govern espanyol i aconseguir així "un bon acord" per a Catalunya.

En la carta, que publica el diari Ara amb el títol "Catorze vots en defensa de Catalunya", els republicans proposen Junts negociar conjuntament amb el PSOE una amnistia, un nou referèndum perquè els catalans "puguin decidir el seu futur", acabar amb el dèficit fiscal de la comunitat, el traspàs del servei de Rodalies o l'ús del català al Parlament Europeu, entre altres aspectes.

"En un escenari complicadíssim que, per aturar la dreta espanyola bona part de la societat catalana ha optat per donar suport a partits d'obediència espanyola -indiquen els signants-, les urnes han donat a l'independentisme una nova oportunitat: els catorze diputats independentistes catalans són necessaris per a la governabilitat de l'Estat, i és una bona notícia que sigui així".

"Avui el PSOE no té cap altra majoria alternativa. Tenim una palanca de força que hem de saber aprofitar junts, per avançar, per construir, com sempre hem defensat a Esquerra Republicana, cap a l'amnistia i l'autodeterminació, i per millorar la vida de la ciutadania", subratlla la missiva.

"Tots els vots de l'independentisme català són imprescindibles, i això ens obliga a sumar esforços per defensar Catalunya. El PSOE ha de ser conscient que si vol governar el seu país haurà de respectar el nostre", afegeix ERC.

"Defensar Catalunya -continuen els republicans- vol dir seguir avançant en la negociació política que ha de permetre la fi de la repressió i donar la veu als catalans i les catalanes perquè puguin decidir, lliurement i democràticament, el seu futur en un referèndum".

"Defensar Catalunya vol dir acabar amb el drama que viuen cada dia milers de persones en les Rodalies del nostre país completant el traspàs integral a la Generalitat", així com "acabar amb el dèficit fiscal actual, que provoca que els recursos que el país genera no es puguin destinar a millorar els serveis públics", afegeix la cúpula d'ERC.

"Estem convençuts -conclouen- que això és el que ens reclama la immensa majoria de la societat catalana. Farem tot allò que estigui a les nostres mans per aconseguir un bon acord per a Catalunya i que eviti donar una segona oportunitat a la ultradreta, una segona oportunitat que ni aquest país li vol donar, ni se la mereix. Allarguem la mà de forma sincera per fer-ho junts".

Signen la carta el president de la Generalitat, Pere Aragonès; el president d'ERC, Oriol Junqueras; la secretària general del partit, Marta Rovira; el cap de llista a les generals, Gabriel Rufián, i la número dos per Barcelona, Teresa Jordà, i els dirigents republicans Josep Maria Jové i Sara Bailac.