Entrevista | LLUC SALELLAS Candidat a l'alcaldia de Girona per Guanyem

«És el moment que Guanyem Girona tingui un paper actiu en el govern de la ciutat»

El cap de llista de la formació destaca que en l’últim mandat «vam poder aconseguir coses» que han «començat a capgirar» la ciutat

El candidat de Guanyem Girona, Lluc Salellas, assegut a un banc del parc de la Devesa.

El candidat de Guanyem Girona, Lluc Salellas, assegut a un banc del parc de la Devesa. / MARC MARTI FONT

Josep Coll

Josep Coll

Lluc Salellas es presenta per segon cop com a cap de llista de Guanyem Girona. El 2015 també ho va fer com a número dos de la CUP, que té un codi ètic que exposa que les persones només es poden presentar dos cops. Això es va valorar dins Guanyem, i es va decidir que els dos projectes amb els quals s’havia presentat formaven part de Guanyem. A més, «el projecte dels últims quatre anys havia de tenir continuïtat». Ara, Salellas assumeix el «repte de ser el proper alcalde de la ciutat».

Com afronta les eleccions? 

Amb la sensació i el convenciment que és ara el moment de guanyar. Per tant, amb molta il·lusió i moltes ganes perquè crec que el 28 de maig els gironins i les gironines votaran per un canvi i que aquest canvi passarà per Guanyem Girona.

Com dibuixa el mapa polític a Girona després del 28 de maig? 

Amb una victòria de Guanyem, però sent honestos no serà una victòria per majoria absoluta i, per tant, després de les eleccions vindran uns dies molt importants per poder definir un pacte que sobretot s’ha de basar en dues premisses. En el que, és a dir, en un programa polític en el qual ens puguem posar d’acord, i també en el com, que per nosaltres és molt important perquè implicarà un canvi important. És un com lligat a un govern que estigui 100% dedicat a la ciutat, que estigui present i que es dediqui a escoltar i a solucionar allò que els gironins ens demanen. Això no hi ha estat en els últims quatre anys.

En aquest sentit, esteu oberts a qualsevol mena de pactes?

Ho hem dit i ho continuem dient. Hi ha un aliat natural per una qüestió més ideològica i de programa polític que és ERC. Per tant, després dels resultats del 28 de maig serà els primers amb els quals parlarem. Si els resultats són els que esperem i, per tant, estem en una posició de liderar el govern i ERC considera que no és el moment de pactar amb nosaltres, no tanquem la porta a poder dialogar i arribar a acords amb altres forces polítiques.

«Amb quatre anys es poden fer moltes coses, com Míchel que amb un any i mig ha canviat la dinàmica del Girona»

Com valora aquests últims anys com a cap de l’oposició? 

Evidentment, no és el lloc on ens hagués agradat estar, però els valoro molt positivament. Sobretot, en la primera part de mandat, quan el govern tenia clar que estava en minoria i, per tant, volia negociar. Vam poder aconseguir coses que crec que han començat a transformar la ciutat en àmbits com l’habitatge, en energia o en equipaments en l’àmbit de barri. Hem començat a capgirar des de l’oposició algunes dinàmiques que el model de Junts tenia molt anquilosades.

En el programa parleu molt d’habitatge i joventut. Que més en destacaria? 

Hi ha dos elements més que són molt importants. Per una banda, la transformació urbanística que la ciutat necessita. Girona viu encara dissenyada en clau de segle XX i cal que comenci a ser pensada i transformada en clau de segle XXI. Això significa parlar d’accessibilitat, de pacificació de carrers, de transport públic o d’incorporar generació d’energia dins la ciutat per reduir els costos i per adaptar-nos a la situació de canvi climàtic, entre altres.

Entre les propostes de Guanyem Girona destaquen millores en habitatge i joventut, i també aposten per la transformació urbanística i per reduir les desigualtats entre els barris de la ciutat.

I l’altre tema clau? Potser la igualtat entre els barris? 

Sí. Un altre element cabdal és reduir les desigualtats que viu la ciutat, centre-perifèria, i això passa per un triple enfocament. Per una banda, l’educació i la cultura i, per l’altra, els equipaments comunitaris que donen suport a les dues anteriors propostes. En aquest sentit, el nou equipament cultural que plantegem al sud de la ciutat és un dels grans projectes per una zona que, malgrat i estar en creixement constant en els últims anys, no ha vist com la ciutat li proveïa dels serveis ni equipaments que necessita.

Un dels temes estrelles del mandat ha estat el carrer de la Creu. Com el veu en un futur? 

Per les inversions d’aquest 2023, per arribar a un acord, vam plantejar la reforma del carrer. Entenem que l’actual és un nyap. No es va valorar de la mateixa manera amb Junts, ERC i PSC i van arribar a un acord on no hi havia aquesta reforma. El que sí que fem és agafar un compromís perquè tan bon punt governem i tinguem la capacitat de fer obra i de fer inversions poder fer un nou projecte pel carrer acordat amb els veïns i comerciants de la zona.

Ho heu dit molts cops, aneu a guanyar. Què passa en cas que no guanyeu?

És un escenari que s’ha de veure que significa no guanyar. En tot cas, la nostra proposta és de govern i entenem que és ara el moment que Guanyem ha de tenir un paper actiu en el govern del futur de la ciutat i, per tant, obrim la porta, malgrat que no guanyem, a estar en el futur govern de la ciutat.

Teniu el tema de joventut com un dels forts del programa. Creu que el vot jove, que encara no va poder votar en les eleccions de 2019, us pot beneficiar?

És evident que el jovent vol un canvi, i nosaltres signifiquem aquest canvi. L’equip i les propostes que portem lliguen molt amb el canvi generacional que el jovent vol. Però al mateix temps tenim una proposta que aplega tots els sectors i edats de la ciutat. No pensem que només podem créixer amb el vot jove, sinó també d’aquell votant històric de la ciutat que fins ara havia apostat per projectes polítics més tradicionals i que ara desitja un canvi.

«En quant al codi ètic es va posar en valor el treball fet en els últims quatre anys i es va decidir que havia de tenir continuïtat»

Us vau presentar el 2015, també el 2019 i en teoria el codi ètic de la CUP -Guanyem- diu que només us podeu presentar dos cops. Per què s'ha decidit presentar una tercera vegada?

Hi va haver un debat intern dins Guanyem, al voltant de com entenia el codi ètic dels dos mandants. Es va valorar que es referia a dos mandats del projecte de Guanyem i, per tant, em podia tornar a presentar. També es va fer una valoració de la feina feta en els últims quatre anys i és va arribar a la conclusió que per poder aspirar a governar la ciutat, la feina que s’havia fet en els últims quatre anys havia de tenir continuïtat. Un cop aquí, em vaig veure amb ganes i força i amb més capacitat que mai per poder assumir el repte de ser el proper alcalde de la ciutat.

S'ha plantejat si serà l'últim cop? 

Són quatre anys. Amb quatre anys es poden fer moltes coses. Faré un símil. Míchel ha canviat la dinàmica del Girona i l’ha portat a llocs que fins fa poc no s’hi havia arribat. Ell ho ha fet amb un any i mig, i ha transformat el club i crec que quatre anys donen per molt. Per fer molts projectes i per situar la ciutat cap on s’ha de situar. Ens presentem com un equip potent i preparat i que no ens ha de fer por. Hi ha moltes persones preparades a l’equip per assumir el que s’hagi d’assumir. Primer vull fer aquests quatre anys com a alcalde i ho donaré tot. A partir de llavors crec que hauré de jugar un altre paper a nivell de ciutat.

Subscriu-te per seguir llegint