Malestar entre les persones cegues per l’accés al vot secret

El president de Multicapacitats denuncia que fa setmanes que s’ha posat en contacte amb la Junta Electoral de Zona i l’Ajuntament de Girona però denuncia que les administracions «es passen la pilota», mentre que el director de l’ONCE a Girona sosté que «ens havien dit que no hi hauria aquesta opció en les municipals»

El vot adaptat a braille, en les eleccions al Parlament de Catalunya de 2021.

El vot adaptat a braille, en les eleccions al Parlament de Catalunya de 2021.

Meritxell Comas

Meritxell Comas

Promeses, promeses i promeses. Ara tothom vol eliminar les barreres arquitectòniques. O fer accessibles els parcs infantils pels nens i nenes amb diversitat funcional. Però vint-i-quatre hores abans que els col·legis electorals aixequin la persiana per a fer onejar la bandera de la democràcia i farcir les urnes de xecs en blanc de confiança, les persones invidents encara no saben, del cert, si demà podran votar en secret.

El president de Multicapacitats, el gironí Isaac Padrós, fa setmanes que està trucant a les portes de la Junta Electoral de Zona de Girona i de l’Ajuntament de Girona per a saber si podrà votar amb el kit braille, tal i com ja va fer en les anteriors eleccions generals i europees. «Però les administracions es passen la pilota, ningú ha estat capaç de dir-me si sí o si no». Aquest diari també s’hi ha intentat posar en contacte, però tothom semblava passar-se la patata calenta. La secretària de la Junta Electoral de Zona de Girona, Vanesa Morejón, subratlla que l’organisme «només és competent per a resoldre les queixes que les persones invidents hagin fet en relació al vot accessible». Tot i això, assenyala que «el vot accessible està regulat pel Govern en un Real Decreto, que ofereix la possibilitat que les persones invidents puguin accedir a un kit braille a les eleccions autonòmiques i generals per a poder votar en secret, però en cap moment parla de les municipals». Tot i això, recorda que les persones cegues «sempre tenen dret al vot assistit», que no és res més que fer-los venir acompanyats d’una «persona de confiança». En el seu cas, explica que han rebut una consulta per correu electrònic d’una persona amb discapacitat visual, que van derivar a l’Ajuntament de Girona.

Mentrestant, fonts de l’Ajuntament de Girona asseguren que «portem dies mirant com gestionar la qüestió» i lamenten que «hem demanat a la subdelegació de l’Estat els kits corresponents per a poder votar en braille però no ens els han passat». Amb tot, afirmen que «hem estudiat alternatives per a poder garantir el dret que tenen les persones invidents d’usar el vot adaptat, però la Junta Electoral de Zona no ha donat resposta». En el seu cas, asseguren que han rebut una petició per a fer ús del vot adaptat i es comprometen a «seguir intentat trobar una solució fins l’últim moment». 

Dijous, aquest diari es va posar en contacte amb la Subdelegació del Govern a Girona per a aclarir si les persones invidents tindrien accés al vot secret, però fins ahir poc abans del tancament d’aquesta edició no va tenir resposta per part del Ministeri de l’Interior que, tot i que en el dossier de premsa distribuït amb motiu de les eleccions del 28-M sosté que «aquest sistema encara és inviable en el cas de les eleccions municipals per la concurrència de milers de llistes electorals diferents», el gabinet de premsa del Ministeri assegura que sí que podran votar en braille: «Les persones amb discapacitat visual podran sol·licitar la utilització del procediment de votació accessible, gràcies al qual en el moment de votar rebran un maletí o carpeta rígida amb la informació i el material necessari per a poder exercir el seu dret a vot», especifiquen.

Però aquesta informació no ha arribat a les persones invidents. El director de l’ONCE a Girona, Fran Rodríguez, assegura que «la informació que havia arribat a ONCE era que no es podria demanar el vot en braille perquè no hi hauria aquesta opció per les eleccions municipals». Aquesta opció, assegura, només estava disponible a Terrassa i Cerdanyola del Vallès «perquè així ho havien decidit els seus ajuntaments».

Subscriu-te per seguir llegint