Les urnes validen la gestió urbanística a Begur i Cadaqués

Els veïns d’aquests municipis han validat les actuacions dels seus governs malgrat les crítiques de SOS Costa Brava, mentre que a Palafrugell i Palamós ERC ha patit un càstig

Una protesta de SOS Costa Brava a Begur, en una imatge d'arxiu.

Una protesta de SOS Costa Brava a Begur, en una imatge d'arxiu. / Marc Martí Font

Laura Fanals

Laura Fanals

Les urnes han avalat la gestió dels equips de govern de Begur i Cadaqués, dos dels municipis assenyalats per SOS Costa Brava com a «punts calents» del creixement urbanístic al litoral gironí. També han aprovat la gestió del PSC a Platja d’Aro tot i la polèmica per la Marina. A Palafrugell, en canvi, tot apunta que hi haurà un canvi i que Juli Fernández (PSC) es convertirà en nou alcalde en substitució d’ERC. Per aquestes municipals, la federació d’entitats ecologistes havia llançat la campanya No votis totxto, vota natura, amb l’objectiu de conscienciar la ciutadania d’aquests municipis de la necessitat de votar per partits que preservin el litoral. 

BEGUR: Maite Selva (Junts) guanya dos regidors i és la primera força

Ja fa temps que SOS Costa Brava té diversos litigis oberts a Begur, com la pedrera de S’Antiga, la urbanització Sa Riera Living i el Puig Montcal. L’alcaldessa, Maite Selva (Junts), ha defensat durant aquests quatre anys que en tots els casos es tractava de convenis urbanístics ja signats que s’havien de complir, ja que si no s’arriscarien a haver de pagar nombroses compensacions als promotors. I en aquests comicis, els seus veïns han semblat estar-hi d’acord. Selva va aconseguir l’alcaldia el 2019 malgrat haver estat la segona força del consistori, gràcies a un acord amb TxBE-TE i +BiE-UPMcat, que deixava els guanyadors, ERC, a l’oposició. El passat 28-M, però, va millorar resultats i va aconseguir una àmplia victòria: va passar de tres a cinc regidors i va obtenir la primera posició, mentre que els seus immediats competidors, TxE i +BE, es van quedar amb dos representants cadascun. ERC i PSC, per la seva banda, només en van aconseguir un. 

CADAQUÉS: Pia Serinyana, revalidada amb majoria absoluta

SOS Costa Brava es va oposar al POUM de Cadaqués al considerar que representa «el continuisme de l’urbanisme depredador», mentre que també va demanar la paralització d’un pla que preveu construir 26 nous habitatges. Aquestes crítiques, però, no han passat factura als independents de Pia Serinyana, que després d’haver aconseguit quatre regidors l’any 2019 -els mateixos que Junts-, ara ha obtingut una còmoda majoria absoluta, amb set regidors davant dels quatre que ha obtingut Juntes per Cadaqués. Durant la campanya, Serinyana va declinar participar (al·legant motius personals) en el debat organitzat per SOS Costa Brava per parlar de l’urbanisme al municipi, en el qual sí que van participar Juntes i el PSC.  

PALAFRUGELL: El PSC s’imposa clarament i tot apunta a un relleu a l’alcaldia

Palafrugell ha estat una altra de les localitats assenyalades per SOS Costa Brava, especialment per casos com el xalet del Golfet o la urbanització d’Aigua Xelida. En aquest cas, tot apunta que hi haurà canvi a l’Ajuntament, tot i que al ser un municipi gran es fa difícil calibrar quin pes hi ha tingut la gestió urbanística. En aquesta ocasió, ERC, que ha ostentat l’alcaldia durant el proper mandat, ha passat de set a quatre regidors, mentre que el PSC, que els últims quatre anys ha estat a l’oposició malgrat haver estat la força més votada, s’ha imposat clarament amb nou regidors, dos més dels que tenia. De fet, el candidat socialista, Juli Fernández, ha explicat que ja han començat les converses amb Gent del Poble per formar govern i que, a hores d’ara, tenen «bones sensacions». 

PALAMÓS: Les urnes castiguen el govern d’Esquerra

Les urnes també han castigat Esquerra a Palamós. Malgrat mantenir-se com la força més votada, el partit de Lluís Puig ha perdut la meitat de regidors, tot passant de deu a cinc, de manera que s’ha quedat sense la majoria absoluta de la qual havia gaudit des de 2019 fins a l’actualitat. SOS Costa Brava ha assenyalat durant aquest mandat diverses actuacions del govern palamosí, com els apartaments de cala s’Alguer o la pineda de la Bella Fosca. Igual que a Palafrugell, tanmateix, es tracta d’un municipi gran en el quan diversos factors poden haver influït. 

PLATJA DARO: El PSC es manté com a llista més votada

L’ampliació de la Marina del Port d’Aro ha estat un altre dels cavalls de batalla de SOS Costa Brava aquest mandat. Tanmateix, les urnes han refrendat l’actuació del PSC, que ha passat de cinc regidors a sis i ha tornat a guanyar. 

Subscriu-te per seguir llegint