Acord de govern entre els tres partits independentistes a Girona

Lluc Salellas serà el nou alcalde i Gemma Geis, la vicealcaldessa

Guanyem es queda urbanisme, seguretat, medi ambient i mobilitat; Junts té promoció econòmica i serveis socials; i ERC, cultura i esports

Lluc Salellas serà el nou alcalde de Girona. El cap de llista de Guanyem rebrà el suport de les altres dues formacions independentistes (Junts i ERC) durant el ple d’investidura d'aquest dissabte, a les onze del matí al saló de sessions. Divendres van fer públic l’acord en el que es podria denominar el pacte del Modern que inclou 64 «grans projectes de ciutat» i un organigrama on Gemma Geis (Junts) és vicealcaldessa i primera tinent d’alcaldia. Quim Ayats (ERC) serà el segon tinent d’alcaldia i encarregat de l’àrea de cultura. L’assemblea de Guanyem va aprovar dijous a la nit adherir-se a l’acord. D’aquest manera, els tres partits accedeixen al govern desbancant la llista més votada a les eleccions, el PSC de Sílvia Paneque.

Es tracta d’un pacte que, segons el futur alcalde, és fruit de d’una «negociació generosa, en silenci i buscant propostes consensuades». «És un govern fort i sòlid, capaç d’afrontar els reptes de ciutat, tant els del dia a dia com aquells projectes més a mitjà i llarg termini; tenim el compromís, des del consens, d’engegar un nou cicle», va afegir Salellas. L’alcaldable de Guanyem va subratllar que el govern presentat «té tota la legitimitat, perquè suma 17 dels 27 regidors».

«Si no cregués que la ciutat ho pot entendre, avui no seríem aquí», va dir el futur batlle que va remarcar que la suma dels tres partits representa molt més del 50% dels vots emesos. Salellas va assegurar que les discrepàncies ideològiques en determinats punts no quedaran reflectits. En aquest sentit va indicar que el pacte no inclou cap clàusula que permeti un vot diferenciat d’alguna les formacions en determinats punts. «Els punts de govern es votaran en bloc», va afirmar. Una altra cosa, va dir, seran les possibles mocions ciutadanes que es portin al ple on sí que es podria arribar a votar diferent.

Repartiment de tasques

A part de l’alcaldia, Guanyem també es queda de set regidories o àrees. Cristina Andreu (tercera tinent d’alcaldia) portarà l’àrea de transició ecològica i transformació urbana amb urbanisme , Habitatge i Mobilitat Sostenible; Amy Sabaly la regidoria d’Igualtat i justícia social; i Sergi Cot serà regidor d’acció climàtica. A més, Gemma Martínez portarà la regidoria de Ciutat que Cuida, Queralt Vila serà regidora d’Educació, Sergi Font portarà l’àrea de Gestió de Recursos i Atenció a la Ciutadania i Sílvia Aliu serà la regidora de Convivència i Seguretat, i també d’Hisenda.

Per part de Junts, Gemma Geis es queda l’àrea de Promoció Econòmica i Turisme, mentre que Xavier Aldeguer (quart tinent d’alcaldia) serà l’encarregat de portar l’àrea de talent, innovació, salut i comunitat. Mentrestant, Núria Riquelme (sisena tinent d’alcaldia), serà regidora de llengua catalana i també portarà l’àrea de servei a les persones i convivència. Lluís Martí, Via Pública, Maria Àngels Planas ho serà de Contractació i Patrimoni i Sílvia Bosch de Benestar Emocional.

Gemma Geis va indicar que «des del primer dia tenen « molt clar» que volien «un govern independentista a la ciutat» però que sobretot, amb l’acord, s’aposta per un projecte de ciutat, ressaltant que els que importava importava «el què» per damunt del «qui».

Pel que fa al grup d’ERC, Ayats realitzarà les tasques de l’àrea de cultura, mentre que Àdam Bertran repetirà com a regidor d’Esports i Joventut. Raquel Robert serà regidora de Treball. Ayats va indicar que «els reptes no són fàcils i coincideixo amb la necessitat que calen noves receptes per fer-hi front; per avançar ens fa falta un govern fort i plural, connectat a la ciutat».

A partir d’ara, el nou govern treballarà en la confecció del cartipàs que inclou les retribucions dels representants municipals i el número d’assessors que tindran les diferents formacions, inclosa la oposició.

Acord de govern entre Guanyem, Junts i ERC a Girona

Acord de govern entre Guanyem, Junts i ERC a Girona / Aniol Resclosa

Les reaccions del PSC i el PP

El pacte, que s’ha estat gestant els darrers dies, ha deixat el PSC sense alcaldia ni govern. La portaveu socialista, Paneque va indicar ahir que el tripartit és «un engany» als resultats de les urnes: «Mai a Girona ningú no havia negat el dret a fer govern a la llista més votada». La candidata socialista també va carregar contra el futur alcalde.

Paneque va insistir en què, durant tota la campanya, Guanyem havia fet una crida al canvi però que, al final, ha acabat formant govern amb «els responsables del deteriorament de la ciutat». Per tot això, la representat socialista va augurar que el PSC tindrà «uns grans resultats» el 2027 perquè «ningú entén» l’acord.

Finalment, la cap de llista del PP al Congrés, Concepció Veray, va carregar durament contra el que va anomenar «la foto de la vergonya» del pacte entre Guanyem, Junts i ERC a l’Ajuntament de Girona. La candidata popular va fer una crida als votants de Junts: «Gràcies a l’antiga CiU, Girona tindrà un alcalde de la CUP, encara que ho hagin volgut blanquejar. En Lluc Salellas és un antisistema que voldrà destruir el sistema des de l’alcaldia», va assenyalar.