La nova certificació d'Índex de Bon Govern Corporatiu en sintonia amb les tendències de governança

 La renovada solució d'AENOR contempla els darrers avenços i pràctiques en aquest àmbit

Mayrata Conesa, directora d'ESG d'AENOR

Mayrata Conesa, directora d'ESG d'AENOR

En un context empresarial marcat per una forta tendència cap a la sostenibilitat integral i proactiva, els governs i organismes internacionals començaran a implementar normatives cada cop més estrictes per impulsar la sostenibilitat. Les companyies que aconsegueixin adaptar-se als canvis trobaran una oportunitat per destacar i demostrar la seva versatilitat. En aquest nou panorama, AENOR, entitat líder en generació de confiança a Espanya, ha actualitzat la seva certificació d'Índex de Bon Govern Corporatiu, adaptant-la a les noves necessitats del mercat en aquest camp.

Desenvolupada amb l'assessorament de firmes de prestigi com Deloitte Legal, Ernst & Young Advocats, PwC Tax & Legal i el despatx Garrigues, aquesta evolució es presenta com una guia de referència per a empreses compromeses amb la governança i la sostenibilitat integral. Gràcies a aquesta col·laboració conjunta, la nova proposta aborda les demandes actuals i s'anticipa a les necessitats i aspiracions futures de les organitzacions amb relació al bon govern. Amb un focus especial en la realitat nacional, el nou model també prioritza les expectatives dels principals ‘stakeholders’ de les companyies i de tots els actors involucrats en el procés. D'aquesta manera, permet que les empreses evidenciïn el seu bon exercici davant dels seus inversors, clients, empleats, ‘proxy advisors’ (assessors de vot), el supervisor i la societat en general.

El benefici principal de la certificació és obtenir, de mans d'un tercer independent, una puntuació del grau de compliment de les recomanacions i les millors pràctiques nacionals i internacionals en matèria de govern corporatiu. Amb aquesta certificació, AENOR compleix el seu propòsit de crear confiança entre organitzacions i persones, posant al servei de les entitats compromeses amb les bones pràctiques en temes que importen a la societat el 80% de reconeixement positiu entre els ciutadans”.— Mayrata Conesa, directora d'ESG d'AENOR

Fins ara s'han atorgat certificacions a entitats destacades, tant cotitzades com no cotitzades, pertanyents als sectors financer, industrial, d'infraestructures i de serveis. I és que, la certificació acabada de renovar està concebuda per incloure no només empreses que cotitzen al mercat de valors, sinó també altres societats amb maduresa en aspectes de govern corporatiu.

El nou model de certificació d'Índex de Bon Govern Corporatiu enforteix el principi de transparència i la participació activa del consell i les comissions en les àrees de la seva competència

Mayrata Conesa posa en relleu que "Aquesta certificació recolza i genera confiança en el model de govern d'una organització, que és la base per parlar d'empresa sostenible. És des de l'òrgan de govern des d'on s'estableix l'estratègia tant ambiental com social de l'organització. Així mateix, aporta claredat i confiança cap a tots els ‘stakeholders’ de les companyies; encara que de manera especial, cap a aquells menys experts”.

Governança per a la sostenibilitat i el compromís ESG

Pel que fa a les tendències actuals en matèria de bon govern corporatiu, la directora d'ESG d'AENOR, Mayrata Conesa, comenta: “Està cobrant especial rellevància tot allò relatiu a la sostenibilitat i la necessària integració en l'estratègia empresarial, a més de tot allò relatiu a riscos de ‘compliance’, així com la transparència i la gestió de la informació que s'ha de posar a disposició de grups d'interès”.

Entre les principals fites d'aquesta nova versió hi ha impulsar les companyies compromeses amb una sostenibilitat integral i que contemplen els vessants ESG (mediambiental, social i governança). En aquest punt, el bon govern corporatiu és un factor clau per integrar de manera efectiva la sostenibilitat en les operacions empresarials i enfortir-ne el valor sostenible a llarg termini.

La finalitat de la renovada solució de certificació, a més de generar un impacte positiu en l'àmbit empresarial, pretén consolidar la reputació de les empreses i construir una confiança sòlida amb els seus ‘stakeholders’. Mentre que l'enfocament 360º de la sostenibilitat, no només se centra a destacar l'excel·lència en el present, sinó que busca establir els fonaments per a un creixement sostenible i durador, contribuint de manera significativa al benestar general de la societat.