El rei Joan Carles va dir confidencialment el 1983 al llavors ambaixador britànic a Madrid, Sir Richard Parsons, que Espanya "no vol realment la devolució de Gibraltar", segons documents desclassificats del Foreign Office revelats pel Daily Telegraph.

"No tenim cap interès a recuperar Gibraltar en un futur proper", van ser pel que sembla les paraules literals del Rei, segons els documents oficials. El Monarca va al·legar que la devolució del Penyal "reactivaria immediatament la reivindicació de Ceuta-Melilla per part del Marroc"

La reunió entre el Rei i ambaixador Parsons es va produir el juliol de 1983 i el seu contingut va ser fet públic fa uns dies com a part dels milers de documents desclassificats dels Arxius Nacionals després de 30 anys. El contingut de les declaracions del Rei tenen a aquestes alçades un nou valor polític després de la reactivació del conflicte de Gibraltar i les tensions diplomàtiques entre Madrid i Londres durant el 2013.

En el seu moment, el Rei era partidari de mantenir "converses confidencials" i directes entre els ministres d'Exteriors d'Espanya i la Gran Bretanya.