El secretari general de l'OTAN, Jens Stoltenberg, va anunciar que l'agrupació naval permanent número dos, en missió al Mediterrani, es desplaçarà immediatament al mar Egeu per iniciar tasques de vigilància del trànsit de refugiats, després de la petició d'Alemanya, Turquia i Grècia. «Acabem d'acordar que l'OTAN donarà suport per assistir a la crisi d'immigrants i refugiats», va dir Stoltenberg en una roda de premsa en la segona jornada d'una reunió dels ministres de Defensa aliats.

Va assenyalar que aquests vaixells de l'OTAN, actualment sota comandància alemanya, treballaran en cooperació amb els guardacostes grecs i turcs i amb Frontex, l'agència de control de fronteres exteriors de la Unió Europea (UE).

Per altra banda, el president turc, Recep Tayyip Erdogan, va amenaçar d'enviar refugiats sirians a Europa, en una crítica a les demandes de l'ONU i la Unió Europea (UE) perquè Turquia obri les seves fronteres a l'última onada de desplaçats.

«Aquells que ens donen consells sobre els refugiats haurien d'aconsellar també a altres països de l'ONU. I nosaltres podríem enviar els refugiats a aquests països», va assegurar Erdogan en un discurs durant d'una reunió d'empresaris.