EFE/ddg bERLÍN

n La cancellera alemanya, Angela Merkel, repetirà com a candidata de la Unió Cristianodemòcrata (CDU) en les eleccions que se celebraran al país previsiblement a la tardor de l'any vinent amb l'objectiu de lluitar per un quart mandat. Els principals mitjans del país van informar ahir que la cancellera va comunicar a la direcció de la CDU, reunida a Berlín, la seva disposició a seguir al capdavant de la formació i a ser de nou la seva cap de llista electoral. L'anunci es va filtrar poc després que comencés la trobada de l'executiva del partit conservador.

Merkel, presidenta de la CDU des de 2000, va assumir les regnes de la primera potència europea el 2005, en vèncer a les urnes al socialdemòcrata Gerhard Schröder. Després d'onze anys al càrrec, Merkel és ja la mandatària de la Unió Europea amb més experiència de govern i tots els focus es van girar cap a ella després de la victòria de Donald Trump en les darreres eleccions nord-americanes.

L'incert context internacional l'ha empès en les enquestes i, segons un sondeig publicat ahir pel diari Bild, el 55% dels alemanys voldria que liderés el país una quarta legislatura, tretze punts més que el passat mes d'agost.

Merkel arrasa entre els simpatitzants de la CDU (92%) i entre les dones (66%), però també la majoria (54%) dels votants del Partit Socialdemòcrata (SPD) vol que continuï Merkel.

Si les eleccions se celebressin avui, segons aquest sondeig realitzat per l'institut Emnid, la CDU i els seus socis bavaresos de la CSU aconseguirien el 33% dels vots, nou punts per davant dels socialdemòcrates.

Al seu costat, al Parlament alemany hi hauria partits com ara Els Verds (12%) i L'Esquerra (9%), mentre que els populistes d'Alternativa per Alemanya (Afd) irromprien a la cambra amb el 13% dels vots i tornarien també els liberals del FDP en aconseguir el mínim del 5% dels vots.