L'Iran abandonarà definitivament l'acord nuclear en cas que qualsevol tipus de sancions internacionals es tornin a posar en marxa, va assegurar el cap de l'Estat Major de les Forces Armades iranianes, Mohammad Baqerí. El cap de l'Estat Major va afegir que «la decisió de la República Islàmica de l'Iran és que si les sancions són aprovades de nou amb altres noms no hem d'estar adherits al Pla Integral d'Acció Conjunta a cap preu».

«El Pla d'Acció Conjunta és un compromís entre l'Iran i diversos països i ha estat aprovat pel Consell de Seguretat, fet pel qual en cas de la reversió de les sancions, la retirada de l'Iran de l'acord nuclear seria definitiva», va destacar Baqerí.

L'acord nuclear, assolit entre l'Iran i les sis grans potències mundials el 2015, limita i supervisa el programa atòmic iranià per evitar que la República Islàmica desenvolupi armes nuclears, a canvi de l'aixecament de les sancions internacionals.

El president nord-americà, Donald Trump, va decidir fa dues setmanes no certificar el compliment iranià del pacte nuclear i va amenaçar d'abandonar-lo en cas que no es corregeixin els seus «defectes». Trump vol corregir els mecanismes d'inspecció contemplats a l'acord, eliminar els terminis de les restriccions i fer front al programa de míssils balístics de Teheran.

Les autoritats iranianes han rebutjat en nombroses ocasions una renegociació de l'acord o limitacions als seus programes armamentístics, inclòs en el camp de míssils. En aquest sentit, el cap militar va indicar que no es pot negociar amb els EUA perquè les pròpies autoritats nord-americanes van anunciar que el seu objectiu és «deposar» el règim de la República Islàmica.

En un altre ordre de coses, el president iranià, Hassan Rohani, va rebutjar reunir-se amb els seus homòleg nord-americà durant l'Assemblea General de l'ONU celebrada el passat setembre, enmig d'una gran tensió entre els dos països, segons va confirmar el portaveu iranià d'Exteriors, Bahram Qasemi.