Uns papers aportats al jutjat per l'exgerent d'Imelsa i autoanomenat «ionqui dels diners», Marcos Benavent, a l'inici d'aquesta coneguda causa a València, i que li havia lliurat un imam sirià, han estat l'origen de la investigació de l'operació Erial que es va iniciar el 2015 i que va culminar dimarts amb la detenció de l'expresident de la Generalitat i exministre de Treball Eduardo Zaplana. L'imam sirià els hauria trobat en un fals sostre en fer obres a casa seva, a l'edifici de la Pagoda de València, un habitatge que amb anterioritat havia estat de l'exministre.

Es tractaria d'esquemes fets a mà pel mateix Zaplana i que presumptament recollirien moviments il·lícits de diners. L'imam va veure que es tractava de documents molt delicats i els va lliurar a Benavent, amb qui mantenia una bona relació, perquè els custodiés i fes el que cregués convenient amb ells. El «ionqui dels diners» els va lliurar al jutjat el 2015, en el si del cas Imelsa, que afectava en aquell moment la Diputació de València presidida per Alfonso Rus i que va acabar implicant el grup municipal popular en el consistori valencià en el cas Taula i altres peces, com les relatives a la construcció de col·legis a través de l'empresa pública Ciegsa.

Agents de la Unitat Central Operativa (UCO) de la Guàrdia Civil van escorcollar durant dues hores i mitja el despatx de Zaplana a Telefónica. L'exdirigent del PP va passar la nit a dependències de la Comandància a Tres Cantos (Madrid), abans de passar a disposició judicial. L'escorcoll del seu despatx a Telefónica va ser l'últim dels practicats ahir a Madrid.

Paral·lelament, agents de la UCO van reclamar a l'Ajuntament de la Vila Joiosa (Alacant) diversa informació. Ni l'alcalde, el socialista Andreu Verdú, ni el seu regidor d'Urbanisme, Jaume Ramis, ni el cap de Servei de la Regidoria estaven a l'Ajuntament.

Per part seva, el secretari general de Ciutadans, José Manuel Villegas, va afirmar que veu «graciós» que el PP intenti ara vincular la formació taronja i el seu líder, Albert Rivera, amb Zaplana i va destacar que el seu partit no ha tingut «cap tipus de relació» amb l'exministre.