El president de Veneçuela, Nicolás Maduro, va instar la Milícia Bolivariana -que compta amb més de dos milions de persones a tot el país- a elevar el seu nombre de membres a tres milions abans que acabi l'any i a treballar en la producció agrícola «fusell a l'espatlla per defensar la pàtria, sembrar la llavor i produir l'aliment per al poble». El mandatari veneçolà va fer aquestes declaracions durant un acte celebrat a Caracas que commemorava el 17è aniversari del Dia del Rescat de la Dignitat Nacional i el desè aniversari de la Milícia Nacional Bolivariana. «Als carrers hi ha una força, de vegades anònima, que va a peu, pels barris, les ciutats, la força conscient d'un poble decidit a defensar la Pàtria», va afirmar.

La milícia, creada per l'exmandatari Hugo Chávez el 2008, està conformada per civils voluntaris, depèn de la Presidència i complementa les Forces Armades.

A més, Maduro va explicar que «els colpistes que van participar en el cop d'Estat de l'11 d'abril de 2002 són els mateixos que al llarg d'aquests 17 anys continuen intentant desmembrar la pàtria i imposar un govern colpista que entregui les nostres riqueses a l'imperialisme nord-americà».

Per part seva, l'autoproclamat «president encarregat» de Veneçuela, Juan Guaidó, va criticar la presència de tropes russes «no autoritzades» a Veneçuela i va dir, en una entrevista al diari argentí Clarín, que haurien d'abandonar el país. Guaidó considera que en tres mesos s'ha avançat «moltíssim per acorralar i posar contra les cordes Maduro». No obstant, va recordar que no es pot oblidar que porten «molts anys lluitant contra el règim chavista».

Així mateix, va explicar que a Veneçuela existeix una «intervenció militar il·legítima», en referència a la presència «russa i cubana permesa per Maduro». A més, el líder opositor va aclarir que «l'únic que pot autoritzar una missió i intervenció estrangera és el Parlament nacional». Guaidó va destacar que mai ha posat l'opció militar a sobre de la taula. «Hem parlat de cooperació internacional. És el règim de Maduro el que ho ha fet i és un escàndol», va afegir.