El Rei, després de les ronda de consultes amb els partits amb representació al Congrés, ha proposat el socialista Pedro Sánchez com a candidat a la Presidència del Govern, segons ha confirmat aquest dijous a la nit la presidenta de la Cambra, Meritxell Batet, que ara ha de buscar data per al debat en sessió plenària.

D'acord amb l'article 99.1 de la Constitució, "després de cada renovació del Congrés, el Rei, prèvia consulta amb els representants designats pels grups polítics amb representació parlamentària, i mitjançant el president del Congrés, proposarà un candidat a la Presidència del Govern".

Al llarg de dos dies, el cap de l'Estat ha anat rebent a quinze representants polítics i, a última hora de la tarda d'aquest dijous, ha convocat la presidenta del Congrés per comunicar-li la seva decisió, que ha estat encarregar la investidura al líder del PSOE com a partit més votat en les últimes eleccions generals i amb més possibilitats de sumar suports.

Ara correspon a la presidenta del Congrés posar data a aquest debat d'investidura d'acord amb el candidat designat pel Rei. El Govern socialista calcula que aquesta cita parlamentària podria tenir lloc la primera o la segona setmana de juliol, ja que en les setmanes prèvies hi ha diversos compromisos internacionals compromesos.