El ministre de Justícia, Juan Carlos Campo, va lamentar ahir la «polseguera» aixecada amb la decisió de mantenir la tramitació d'indults durant l'estat d'alarma, que ha estat relacionada pel PP amb la possibilitat que els líders independentistes empresonats se'n vegin beneficiats. «Deixem-nos de fantasmes», va reclamar. En declaracions a Canal Sur Radio, el mistre va explicar que es va considerar necessari no paralitzar els indults per evitar que s'acumulessin «els milers» que hi ha ja «encallats», a causa, en gran part, al fet que, quan el Govern central estava en funcions, es va optar per no donar-los tràmit.

«Del procés (independentista) no hi ha ni un sol registre de cap indult», va dir Campo, que va afegir que, si bé sap que s'han presentat al Ministeri de Justícia fins a tres peticions, una d'elles la formulada per l'advocat català Francesc Jufresa, «pel nivell d'embús cap d'elles ha començat el seu curs, així que deixem-nos de fantasmes», va advertir als que tinguin «aquestes elucubracions, que em semblen molt lògiques».

Sobre el cas concret dels presos catalans, Campo va subratllar que «no hi ha un sol registre d'indult» per a ells, si bé ha matisat que sí «s'han presentat» sol·licituds al Ministeri, però, davant de l'embús existent, «cap s'ha registrat i ha començat el seu camí».

Va precisar que habitualment «són centenars i centenars» els indults que es presenten mensualment i va assegurar que en els últims quatre consells de ministres ha portat «600 indults negatius i només 5 positius».

El ministre va apuntar a més que durant l'època de govern en funcions es va adoptar el criteri de no portar-ne cap al Consell de Ministres, «amb la qual cosa s'ha produït un col·lapse, un volum molt més gran del que hi havia. Aquest volum s'ha tramitat i el 98% són denegatoris, per tant que no hi hagi fantasmes perquè no n'hi ha», ha insistit.

L'enrenou va sorgir després que el portaveu de Grup Popular a la Comissió de Justícia de Congrés, Luis Santamaría, avisés que el seu partit estarà vigilant perquè el Govern «no coli indults per la porta del darrere», segons va dir. El PP també demana una compareixença urgent del ministre per explicar les mesures que ha pres el seu Departament per combatre el coronavirus en la Justícia.