Investigadors del Consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC) han redactat un informe que recopila l'estat actual de coneixement sobre com és la transmissió del virus SARS-CoV-2, causant de la malaltia covid-19, en espais destinats al bany i altres activitats aquàtiques.

En el seu treball, adverteixen que la gran quantitat de persones en aquests espais pot ser un focus de contagis, però apunten que el contagi en el medi aquàtic «és molt poc probable» i que les característiques de les platges poden fer disminuir el risc.

Un altre dels factors que poden preocupar és la prevalença del virus a la sorra present en platges o riberes. «Encara que no existeixen estudis experimentals sobre aquest tema, l'acció conjunta de la sal de l'aigua de mar, la radiació ultravioleta solar i l'alta temperatura que pot aconseguir la sorra són favorables per a la inactivació dels agents patògens», remarca el treball.

També es posa l'accent en el fet que qualsevol forma de desinfecció de l'arena de la platja ha de ser «respectuosa amb el medi ambient i no és recomanable la seva desinfecció amb els procediments habituals per a espais públics urbans», recorda el document.

«Les aglomeracions que poden produir-se en les piscines i platges, així com els objectes d'ús comú, poden continuar servint de mecanisme de contagi. Altres possibles vies de contagi revisades són les derivades de la presència del virus en aigües residuals que puguin arribar a masses d'aigua de bany i la supervivència del virus provinent dels banyistes en aigües, arenes i superfícies limítrofes», assenyalen en qualsevol cas els investigadors.