Crida d'una setantena de països internacionals, inclosos la majoria dels de la Unió Europea, per reclamar una «sortida segura i ordenada» de ciutadans estrangers i d'afganesos que vulguin marxar del país després de la caiguda de Kabul. En ple caos a l'aeroport de la capital afganesa, en mans dels talibans, estats com França, Espanya, Portugal, Corea, el Regne Unit o Noruega, entre d'altres, signen un comunicat que diu que treballen per repatriar ciutadans i insta «totes les parts» a l'Afganistan a «respectar i facilitar» les sortides. «Afganesos i ciutadans internacionals que vulguin marxar han de poder fer-ho: carreteres, aeroports i punts fronterers han de seguir oberts i s'ha de mantenir la calma», afirmen en el comunicat.

Els estats signants afirmen que els que tenen «posicions de poder i autoritat arreu de l'Afganistan tenen la responsabilitat –i seran els responsables- de protegir vides humanes i propietats, i de restaurar immediatament la seguretat i l'ordre civil». «El poble afganès mereix viure amb seguretat i dignitat. Nosaltres, la comunitat internacional, estem preparats per ajudar-lo», afirmen els signants de la declaració, que també firma l'Alt Representant de la Unió Europea per Afers Estrangers i de Seguretat, Josep Borrell. Les escenes de caos a l'aeroport de Kabul han provocat diversos morts, segons apunten mitjans internacionals com el Washington Post. Diversos estats, entre ells Espanya, tenen previstos per a les pròximes hores, vols de repatriació de ciutadans nacionals i afganesos que van treballar per les seves administracions al país.

Espanya ha enviat a Kabul dos avions de les forces armades i el ministre afirma que l'aeroport és «segur»

El ministre d'Interior, Fernando Grande-Marlaska, ha afirmat que el govern espanyol treballa perquè la repatriació de ciutadans espanyols i de col·laboradors afgans es pugui fer «al més aviat possible». En una entrevista a la Cadena SER aquest dilluns al matí, Marlaska ha explicat que dos avions de les forces armades s'han traslladat a Afganistan per procedir a la repatriació. El titular d'Interior ha afirmat que en aquests moments l'aeroport de Kabul és «segur» i que és el lloc on es troba el personal de l'ambaixada espanyola des d'ahir diumenge. «El nostre objectiu prioritari és que retornin immediatament», ha dit, tot i que ha admès que es tracta d'una situació «complicada», que exigeix «discreció». Marlaska ha garantit que Espanya està «posant tots els mitjans per garantir el retorn i la seguretat» de ciutadans espanyols així com de col·laboradors afganesos i que «fa dies» que el govern espanyol ha posat en marxa «tot el mecanisme necessari».

Els ministres d'Exteriors de la UE es reuniran dimarts per valorar la situació a l'Afganistan

Els ministres d'Exteriors de la Unió Europea es reuniran dimarts a partir de les 16 hores per fer una «primera valoració» de la situació a l'Afganistan. Així ho ha confirmat l'Alt Representant de Política Exterior i Seguretat, Josep Borrell, que ha afirmat que l'Afganistan «està en un punt d'inflexió». «La seguretat i el benestar dels ciutadans afganesos, així com la seguretat internacional, estan en joc», ha afirmat Borrell en una piulada. La trobada es farà de forma telemàtica, i arriba després que diumenge els talibans aconseguissin el control de la capital de l'Afganistan, Kabul.