Quan Felip VI va perdre el control del seu pare

Felip VI, assegut dilluns a poca distància de l’emèrit. | REUTERS

Felip VI, assegut dilluns a poca distància de l’emèrit. | REUTERS / Pilar Santos. Madrid

Pilar Santos

Felip VI ha tornat a comprovar en el funeral de la reina Isabel II fins a quin punt la relació amb el seu pare s’ha convertit en un problema molt difícil de gestionar. La Zarzuela s’està veient atrapada en la seva pròpia estratègia.

La prefectura de l’Estat va voler protegir el Rei i va començar a marcar distàncies amb Joan Carles I al juny de 2019. En aquelles dates l’escàndol de la fortuna oculta de l’emèrit només havia esclatat dins de palau. Els advocats de Corinna Larsen, examant de l’emèrit, havien comunicat a Felip VI dos mesos abans que seria el beneficiari de la Fundació Lucum quan el seu pare morís. Amb aquesta informació i pensant a protegir-se, el Rei va acordar amb Joan Carles I que deixés la vida pública a partir del 2 de juny. Es complien llavors cinc anys de l’abdicació i, des de fora, semblava una cosa natural. Ningú sabia el que estava passant ni podia imaginar-se el que havia de venir.

Aquell juny de 2019 la Zarzuela va deixar de donar explicacions sobre les activitats i sobre qualsevol assumpte que afectés l’emèrit. L’objectiu era remarcar que representava el passat, però com a mal col·lateral va possibilitar que Joan Carles I es convertís en el vers lliure que és ara.

Quan a principis de març de 2020 les notícies sobre els diners reunits per l’excap de l’Estat es van multiplicar, Felip VI va decidir separar-se ja públicament del seu pare i va anunciar que renunciaria a l’herència. Llavors, la Zarzuela va comunicar que l’emèrit havia designat l’advocat Javier Sánchez-Junco per encarregar-se de les informacions que poguessin afectar-lo. I així ho va fer el lletrat quan, per exemple, va donar a conèixer les dues regularitzacions fiscals davant Hisenda. Però no va desenvolupar el paper de portaveu a l’hora de resoldre un altre tipus de dubtes que no tenien cap relació ni amb les investigacions judicials a Espanya ni a l’estranger.

Així, quan a l’agost de 2020 la Casa, l’excap d’Estat i el Govern van acordar que havia de marxar a viure fora d’Espanya, va haver-hi uns dies en què no se sabia on estava. Dues setmanes després, la Prefectura de l’Estat va fer públic que es trobava als Emirats Àrabs Units (EAU).

Un mal pas

Una distorsió semblant es va viure quan un diari va publicar que estava ingressat a Abu Dhabi per covid. La Zarzuela es va resistir durant unes hores a reaccionar, fins que va desmentir la informació. La decisió de no voler informar sobre Joan Carles I per preservar la figura de Felip VI va provocar que la primera visita a Espanya de l’emèrit, el maig passat, fos un espectacle. Ara, a Londres, s’han tornat a posar de manifest aquests desajustaments i la Zarzuela ha informat d’algunes coses de Joan Carles I, les que li convenia (si acceptava la invitació al funeral, si anava a Windsor o no), i ha obviat les que li resulten més incòmodes (com i quan va arribar i va marxar de Londres). Felip VI no té fàcil sortir d’aquest mal pas.

Subscriu-te per seguir llegint