Zapatero parla sobre la fi d'ETA a la COPE i rep milers de missatges

L'expresident del Govern ha defensat que "res no pot fer més orgullós a un president que saber que no hi haurà més víctimes"

El expresidente del Gobierno Jose Luis Rodríguez Zapatero

El expresidente del Gobierno Jose Luis Rodríguez Zapatero / Europa Press

DdG

Durant l'entrevista d'aquest dilluns amb Carlos Herrera a la cadena COPE, l'expresident del Govern espanyol José Luis Rodríguez Zapatero ha afirmat que "ETA va ser derrotada sota un Govern del partit socialista" i ha ressaltat que ell n'era el president. "Sota el meu govern es va acabar ETA, es va lliurar, es va rendir, ho dic i ho afirmo", ha començat recalcant.

Traient pit de la seva gestió, Zapatero ha assegurat a 'Herrera a COPE' que segurament sigui "la persona que més dades tingui i més informació atresori sobre això" i ha afegit que el final d'ETA es va dur a terme amb "una doble estratègia d'autoritat democràtica i d'acció política, on el diàleg i la paraula hi van tenir a veure".

"En la història constarà així. No va passar amb el Govern d'Aznar ni amb altres. Ho reivindico, sí, i em sento extraordinàriament orgullós", ha sentenciat.

El 20 d'octubre del 2011, ETA anunciava el "cessament definitiu de la seva activitat armada" després de més de 50 anys. La banda terrorista portava a terme l?anunci després de més de 3.000 atemptats que van deixar 864 morts i més de 7.000 víctimes. L'anunci va tenir lloc durant el Govern de José Luis Rodríguez Zapatero

Zapatero defensa Bildu com un partit que compleix "els requisits democràtics"

Un dels moments de més tensió de l'entrevista ha tingut lloc quan Herrera ha preguntat a Zapatero si ell hagués aconsellat a Sánchez pactar amb Bildu. Sense respondre directament a la qüestió, l'exdirigent socialista ha apuntat que el partit basc “compleix tots els requisits democràtics”.

"En algun moment, la crítica política a un Govern no ens poden portar a posar en dubte els grans principis democràtics i constitucionals. Tenim una Constitució que empara tots aquells que compleixin la legalitat en el dret a la participació política", han estat les paraules de l'expresident.

A més, ha assenyalat que “Bildu ha anat fent passos” però que “han d'anar més enllà, és una exigència ètica, no legal”. "Igual que qualsevol altra força política, Bildu haurà de fer un compromís en què mai estiguin persones amb condemnes de sang", ha apuntat en referència a la incorporació a les llistes de la formació per al 28M de set ex-etarres condemnats per delictes de sang.