L'Audiència Nacional condemna a 19 anys de presó a Villarejo per revelació de secrets i falsedat, però el deslliura de suborn

Rebutja la tesi d'Anticorrupció de què els qui li contractaven sabien que era policia i que ell va actuar en l'exercici del seu càrrec

Cristina Gallardo

L'Audiència Nacional ha condemnat a 19 anys de presó al comissari José Manuel Villarejo per delictes de revelació de secrets d'empresa en la peça Iron i de particulars en la peça Land, a més de per falsedat en document mercantil, mentre que li ha absolt de suborn en totes dues i d'extorsió en grau de conspiració en la peça Pintor.

La sentència, de 351 pàgines, considera que no es pot condemnar per suborn perquè no es donen els requisits d'aquest tipus penal atès que els actes duts a terme per Villarejo "no els va realitzar en l'exercici del seu càrrec ni guardaven relació amb les seves activitats públiques".

Segons ha informat l'òrgan juridicial, magistrats de la Secció Quarta de la Sala penal han dictat sentència en les tres primeres peces que s'han jutjat del denominat cas Tandem, en les quals s'ha investigat la contractació de l'empresa de Villarejo, Cenyt, per a realitzar determinats encàrrecs.

En el cas de la peça Iron, s'ha jutjat la contractació de Villarejo per part del bufet d'advocats Herrero&Associats per a obtenir informació d'un despatx de la competència davant la sospita que els havia robat la base de dades. D'altra banda, La peça Land s'ha centrat en la contractació de Cenyt per a investigar l'entorn de l'amo de PROCISA per mandat d'una de les seves filles, Susana, en el context d'una pugna familiar per l'herència, mentre que en el cas Pintor s'ha indagat sobre l'encàrrec dels germans Fernando i Juan Muñoz Támara a Villarejo per a recaptar informació d'un antic soci, Mateo Martín Navarro, i l'advocat d'aquest, l'exjutge Francisco Javier Urquía, perquè els permetés resoldre a favor seu un litigi fiscal.

En total, han estat jutjades 26 persones, a més de Villarejo, entre ells el seu soci Rafael Redondo, qui ha estat condemnat a 13 anys de presó pels mateixos delictes que el comissari. Altres nou persones han estat condemnades a penes d'entre tres mesos i 2 anys de presó, mentre que 16 han estat absoltes, entre elles l'esposa de Villarejo, Gema Alcalá, i el seu fill, José Manuel Villarejo Gil, a més dels policies Constancio Riaño i Antonio Bonilla. En el cas d'Enrique García Castaño, se li va excloure del judici per malaltia.