Almenys 7 morts en un bombardeig rus contra un edifici residencial a l’est d’Ucraïna

VIACHESLAV RATYNSKYI

VIACHESLAV RATYNSKYI / Reuters

DdG

Un bombardeig rus contra una zona residencial ha provocat almenys set morts –cinc civils, un membre dels serveis de rescat i un soldat– a la ciutat ucraïnesa de Pokrovsk, a la regió de Donetsk. Els serveis d'emergència ucraïnesos seguien aquest dimarts buscant supervivents entre la runa.

La localitat, d'uns 60.000 habitants abans de la guerra, està situada a tan sols 40 quilòmetres de la línia de cara a l'est d'Ucraïna, on Moscou assegura estar recuperant terreny.

Pavlo Kirilenko, responsable de l’administració militar de Donetsk, va assenyalar que, a més dels set morts, hi ha 81 persones ferides, entre elles dos nens.

L’atac va consistir en dos míssils balístics Iskander, llançats en un lapse de 40 minuts, que van malmetre edificis administratius i residencials, entre els quals un popular hotel i una pizzeria utilitzats per corresponsals, personal humanitari i militars. Imatges difoses per fonts oficials ucraïneses mostren que l’hotel, ubicat al centre de la ciutat, va rebre un impacte directe que va fer malbé diverses plantes.

L’oenagé Metges sense Fronteres va informar que el segon míssil va caure quan ja hi havia un equip d’emergència a la zona.

Es tracta de la segona vegada en les últimes setmanes que resulten atacats establiments utilitzats per periodistes després de l’atac contra un conegut restaurant de la ciutat de Kramatorsk, en el qual va morir l’escriptora Victoria Amelina, i van resultar ferits l’escriptor i periodista colombià Héctor Abad Faciolince, la periodista de France 24 Catalina Gómez Ángel, i el que era Alt Comissionat per a la Pau a Colòmbia Sergio Jaramillo Caro.

AVENÇ RUS

El Ministeri de Defensa rus ha assegurat, per la seva banda, que l'atac a Pokrovsk era contra un «comandament avançat» de l'Exèrcit ucraïnès.

També a l'est del país, Moscou va dir que havia avançat uns tres quilòmetres en tres dies en direcció a Kupiansk, una ciutat situada a 150 quilòmetres al nord de Pokrovsk i a prop de la frontera russa.

Kupiansk i els seus voltants a la regió nord-oriental de Khàrkiv van ser reconquerides per les tropes ucraïneses el setembre passat, però Moscou va reprendre el seu assalt a la zona.

Dissabte, les tropes russes van atacar un centre de transfusió de sang a Krugliakivka, a prop de Kupiansk, amb una «bomba aèria guiada» que va matar dues persones i en va ferir quatre, segons les autoritats ucraïneses. Dues persones més van morir dilluns en aquesta localitat per un atac amb «quatre bombes aèries guiades», va dir Oleg Sinegubov, responsable de l'administració militar de Khàrkiv.

Al front diplomàtic, Ucraïna va manifestar aquest dilluns la seva satisfacció amb la cimera celebrada a l’Aràbia Saudita durant el cap de setmana per discutir una solució pacífica al conflicte.

Rússia no va ser convidada a aquesta cimera a Jiddah, en la qual van participar representants d’una quarantena de països. Allà, les autoritats de Kíiv van poder temptejar països pròxims a Moscou com la Xina o l’Índia.