Vídeo | Debat d'investidura d'Alberto Núñez Feijóo

Alerta l'independentisme de "l'error" de confiar en Sánchez, que es girarà contra ells "quan ja no els necessiti"

Vídeo: Debat d'investidura de Alberto Núñez Feijóo

Redacció

Alberto Núñez Feijóo ha volgut dedicar part del seu discurs d'investidura a advertir els partits independentistes, i especialment a Junts i el PNB, de "l'error" de confiar en el president del govern espanyol en funcions, Pedro Sánchez. "Què els fa pensar que tot el que avui s'utilitza per satisfer les seves exigències no s'utilitzarà contra vostès quan ja no els necessitin?". Feijóo també ha apel·lat als socialistes descontents amb els "menyspreus" del president espanyol, tot i que no ha demanat directament el vot dels diputats socialistes al Congrés. S'ha limitat a dir que els díscols del PSOE no estan "sols". "El seu esforç no serà en va", ha sentenciat.

Feijóo ha volgut dedicar part del seu discurs a dirigir-se a l'independentisme tot assegurant que a diferència de Sánchez ell és "un president de fiar". "Mai els diré que si a tot, però no tinc cap dubte que a Catalunya i al País Basc els vindria bé un president del govern que no enganyi els seus ciutadans".

En aquest marc ha insistit a alertar aquestes forces de les "conseqüències electorals de les seves aliances" que "no són gaire rendibles", i ha reiterat que s'equivoquen en reduir la seva raó de ser "gairebé en exclusiva a la qüestió identitaria".

S'ha dirigit directament a PNB i Junts per recordar-los que de la mateixa manera que a ell no l'han votat per lliurar-los l'autodeterminació o l'amnistia, a ells no els han votat "perquè s'apliqui la política econòmica de Podem".

En aquest marc, s'ha definit com el president més "sensible a l'autonomisme, a la importància de les llengües cooficials i les particularitats territorials", perquè ell ha estat president autonòmic, "parla" i "estima" més d'una llengua.

En tot cas els ha advertit que les forces independentistes no es poden atribuir en exclusiva la representació dels territoris, i els ha reclamat que defensin els seus postulats "per les vies legals i dins del marc constitucional".

Apel·la als socialistes descontents amb Sánchez

El líder del PP també s'ha dirigit als socialistes descontents amb les polítiques de Sánchez. "És lamentable que el PSOE hagi arribat a això, i que ho faci sobrepassant les barreres més infranquejables", ha dit, com "acusar de colpisme tot el que surti de la suposada línia oficial o arraconant i fins i tot purgant socialistes discrepants pel simple fet de recordar el que fa dos mesos deien tots".

També els ha "advertit" de "l'error" de creure's la "mentida" de la pacificació de l'independentisme. "És veritat que hi ha menys protestes, però per què es mobilitzarà si obté de vostès tot el que vol sense aixecar-se del sofà?".

Segons Feijóo, els que clamen contra la deriva actual del PSOE "no són nostàlgics d'un temps perdut per sempre". "No idealitzen el passat, sinó que se senten orgullosos de la Transició i de la democràcia que vam construir entre tots" i "pensen que hi ha valors, principis, bases, que evolucionen, però que no han de ser destruïdes per ningú".

En aquest sentit, ha afirmat que malgrat que puguin tenir la sensació que "clamen al desert" el seu esforç "no serà en va", perquè "el moment en què tornem a entendre'ns en el que és important arribarà".

Reivindica que "no accepta pagar el preu" de l'independentisme: "Tinc principis, límits i paraula"

El president del PP, Alberto Núñez Feijóo, ha començat el seu discurs d'investidura aquest dimarts al Congrés posicionant-se en contra de l'amnistia. "No defensaré això. Tinc principis, límits i paraula", ha dit el líder dels populars, que ha començat llegint una frase que situava l'amnistia com "un instrument adequat per superar el conflicte català" així com a favor del referèndum. "Amb això n'hi hauria prou, no?", ha dit sobre la possibilitat de ser investit. "Doncs no", ha continuat Feijóo, que ha remarcat que al seu projecte "no figura l'amnistia ni l'autodeterminació d'una part de la nació ni fórmules anàlogues". "No és acceptable ni jurídicament ni èticament", ha dit.

Segons Feijóo, l'amnistia està "fora de la Constitució" i suposa una "aberració jurídica i moral". "És un atac directe als valors democràtics essencials del nostre país" i a la "igualtat dels espanyols", ha insistit.

El líder del PP ha subratllat que "té al seu abast els vots per ser president del govern", però "no accepta pagar el preu que li demanen per ser-ho". Feijóo ha dit que aquesta també seria la resposta que donarien Adolfo Suárez, Felipe González, José María Aznar o Mariano Rajoy.

Feijóo s'envolta dels seus

Feijóo ha arribat al Congrés caminant acompanyat dels 137 diputats del PP. A la tribuna, presidents i barons autonòmics del PP també acompanyen el líder del partit durant el discurs d'investidura. Feijóo ha estat ovacionat per la seva bancada abans de començar.

Escalf dels barons

Diversos presidents autonòmics del PP, encapçalats per Isabel Díaz Ayuso, acompanyen aquest dimarts Feijóo durant el discurs d'investidura. Hi són tots els barons autonòmics excepte les presidentes de Cantàbria i les Balears, María José Sáenz de Buruaga i Marga Prohens, i el president de la ciutat autònoma de Melilla, Juan José Imbroda. En total, doncs, seran onze presidents de comunitats autònomes governades pel PP, inclosa la ciutat autònoma de Ceuta, i cinc presidents regionals del partit.

El PSOE retreu a Feijóo que faci de "piròman" contra una solució pactada a Catalunya

El PSOE ha deixat la rèplica al debat d'investidura d'Alberto Núñez Feijóo al diputat i exalcalde socialista de Valladolid Oscar Puente, que ha advertit la seva negativa a "qualsevol sortida pactada" que millori la convivència a Catalunya "demostra que no han après res". Segons Puente, el PP pretén seguir exercint a Catalunya el paper de "piròman i de don Tancredo" i pretén "mirar cap a una altra banda" quan el "conflicte" arribi a "extrems inassumibles". Puente també ha advertit el PP que el seu intent "patètic" de "trencar el PSOE" no obtindrà resultats. "Perdin qualsevol esperança".

El PSOE no ha aclarit fins a l'últim moment qui donaria la rèplica a Feijóo i finalment, i tot i els rumors sobre si ho faria Pedro Sánchez o Patxi López, ha relegat aquest paper a l'exalcalde de Valladolid. Quan Puente ha pres la paraula la bancada de la dreta ha fet crits de "covard, covard", destinats a Sánchez.

Els socialistes han volgut exemplificar en la figura de Puente com una manera de "posar contra el mirall totes les contradiccions del líder del PP", perquè Puente va perdre l'alcaldia de Valldolid, tot i la victòria a les últimes municipals, per un acord entre el PP i Vox.

El diputat del PSOE ha acusat Feijóo d'haver convertit el tràmit de la investidura en una "farsa" precedida per una manifestació "per oposar-se a la investidura d'un altre candidat". Una "desqualificació" a la proposta de Felip VI que demostra que el PP "no honora ni respecta els símbols de la nació", sinó que els utilitza "com a arma llancívola d'enfrontament".

Intent "patètic" de trencar el PSOE

En aquest sentit, Puente ha preguntat al PP "com s'atreveix" a demanar l'abstenció del PSOE. "Vostès han buscat de manera desesperada i a vegades patètica canviar els designis dels ciutadans a les urnes", ha dit Puente, que ha advertit Feijóo que ja pot "perdre qualsevol esperança de trencar el PSOE".

Ha advertit el PP que "no perdi el temps" buscant "dissidents i desertors" del PSOE, perquè "cap és representatiu del PSOE" que "fa anys que es va blindar de qualsevol ingerència externa", perquè "ja no és dels seus dirigents, sinó dels seus militants", i per tant "del poble".

Puente ha recordat a Feijóo que el principal problema del PP no és el 'sanchisme', sinó que "l'arrel dels problemes està a les entranyes del PP, un sistema tan degradat que ha estat parasitat per l'extrema dreta d'aquest país". Un sistema basat en la "comptabilitat il·legal i la corrupció institucional".

La "supèrbia" del PP a Catalunya

Puente ha acusat el PP d'haver actuat amb "supèrbia" respecte a Catalunya, fet que els va impulsar a "torpedinar" un Estatut votat pels catalans i amb 183 vots a favor al Congrés dels Diputats.

Una actitud que a generar una "factura caríssima" el 2017 per "no saber perdre i renunciar a la política". És cert que els independentistes es van equivocar i van cometre una irresponsabilitat", ha dit, però "la seva irresponsabilitat i deixadesa va ser el principal combustible del procés".

En aquest sentit, ha recordat que el PP va donar suport al govern de Rajoy "quan les coses anaven malament" a Catalunya, però el PP mai ha actuat amb reciprocitat".

Ironitza sobre el delicte de "deslleialtat constitucional"

Puente també ha ironitzat sobre l'anunci del líder del PP de crear un delicte de "deslleialtat constitucional". Ha advertit que si s'arriba a fer realitat, "potser" el líder del PP és "el primer imputat", en referència a la negativa del PP a renovar el Consell General del Poder Judicial (CGPJ).

També l'ha advertit que si agreuja el delicte de malversació, "potser té baixes a les seves files". Puente, que va ser apartat de l'alcaldia de Valladolid pel PP i Vox tot i haver guanyat les eleccions, ha ironitzat sobre la reivindicació del líder del PP de governar com a llista més votada. "Perquè vostè té dret a governar i jo no?".