L'abans i el després dels efectes del conflicte a Israel i Gaza, a vista de satèl·lit

Imatges de Copernicus mostren fum, bombardejos a les dues bandes de la frontera i destrucció d’edificis

Imatges del satèl·lit Sentinel-2 de Copernicus del 7 d'octubre a la frontera nord entre Gaza i Israel (comparativa 2)

Imatges del satèl·lit Sentinel-2 de Copernicus del 7 d'octubre a la frontera nord entre Gaza i Israel (comparativa 2) / Sentinel-2

Guifré Jordan (ACN)

El conflicte entre Israel i Gaza està deixant destrucció sobretot a la zona nord de la franja, tal com mostren imatges del satèl·lit Sentinel-2 del programa Copernicus de la UE obtingudes per l’ACN. Les fotografies aèries del 12 d’octubre retraten flames conseqüència dels bombardejos a la ciutat de Gaza, edificis en runes a la mateixa zona i al municipi de Beit Hanoun, i fum també a la part septentrional del territori. El satèl·lit, que obté noves imatges d’un mateix lloc aproximadament cada cinc dies a una resolució espacial d’entre 10 i 60 metres, també va plasmar els atacs de Hamàs del 7 d’octubre cinc hores després que comencessin. S’hi observa activitat bèl·lica especialment a la banda israeliana de les fronteres est i nord de Gaza.

7 d’octubre, hores després de l’atac de Hamàs

La primera comparativa mostra imatges de tota la franja de Gaza i de les zones israelianes frontereres el 27 de setembre, abans de l’inici del conflicte, i el 7 d’octubre, a dos quarts de dotze del matí hora local. S’hi aprecien zones calcinades i fum a la frontera est, especialment al voltant del municipi de Re’im, on es va celebrar el festival de música Supernova aquella matinada. També es pot veure fum a la frontera nord, entre Erez i Zikim, i unes taques blanques arreu que corresponen a nuvolositat.

Imatges per satèl·lit de la frontera entre Israel i Gaza el 27 de setembre i el 7 d'octubre

La segona és una ampliació de la frontera septentrional, també amb imatges del 27 de setembre i el 7 d’octubre. L’estela de fum de dos míssils que van caure instants abans que Sentinel-2 obtingués la imatge és visible a prop de la costa, a la part nord de la ratlla que separa els dos territoris.

Imatges per satèl·lit de la frontera nord entre Israel i Gaza el 27 de setembre i el 7 d'octubre

La tercera comparativa, de la frontera est el 27 de setembre i també el matí del 7 d’octubre, conté imatges en infrarojos i té una composició de colors que destaca en verd la vegetació, en gris les zones urbanes, i en diversos tons de vermell i groc el foc. Així, s’aprecien flames i vegetació afectada pels atacs de Hamàs que s’estaven duent a terme al voltant de Re’im, Be’eri, Alumim, Nahal Oz i en diversos punts de la tanca que divideix els dos territoris.

Imatges per satèl·lit de la frontera entre Israel i Gaza el 27 de setembre i el 7 d'octubre

12 d’octubre, en plena ofensiva israeliana a Gaza

La quarta és una composició de colors que també conté infrarojos i que mostra la vegetació en vermell i les zones urbanes en gris, i mostra instantànies del municipi de Beit Hanoun, a l’extrem nord-est de Gaza, el 27 de setembre i el 12 d’octubre. La comparativa deixa palesa que bona part dels edificis d’aquesta localitat han quedat en ruïnes durant l’ofensiva israeliana posterior als atacs de Hamàs. En la imatge d’aquest dijous també apareixen taques blanques, corresponents a nuvolositat, i negres, que són l’ombra d’aquests núvols.

Imatges per satèl·lit de la ciutat de Beit Hanoun el 27 de setembre i el 12 d'octubre

Una boira de fum negre ocasionada per l’impacte de míssils israelians monopolitza la imatge del 12 d’octubre en comparació amb la del 27 de setembre en la cinquena comparativa. Sobretot és notòria a la zona nord de la ciutat de Gaza i al municipi de Jabalia. Aquestes imatges, amb color natural, també revelen destrucció d’edificis més al sud de la ciutat més gran de la Franja, aproximadament al barri de Rimal.

Imatges per satèl·lit de la ciutat de Gaza el 27 de setembre i el 12 d'octubre

L’última, que també recull una imatge de finals del mes passat i una d’aquest dijous, també conté infrarojos i ensenya la vegetació en verd, les zones urbanes en gris, i el foc en vermell i groc. A banda de la destrucció a Rimal i un dany en la vegetació a causa del conflicte, s’observen sis punts concrets amb incendis actius, presumiblement causats per l’impacte d’atacs aeris israelians.

Imatges per satèl·lit de la ciutat de Gaza el 27 de setembre i el 12 d'octubre