El PSOE i Sumar tanquen un acord per a la investidura de Sánchez que inclou la reducció de la jornada laboral

Una de les mesures més destacades és, precisament, la reducció de la jornada sense reducció salarial

Pedro Sánchez i Yolanda Díaz.

Pedro Sánchez i Yolanda Díaz. / Europa Press

ACN

El PSOE i Sumar han tancat un acord programàtic per a la investidura de Pedro Sánchez i reeditar el govern de coalició, que necessitarà l'aval de l'independentisme per tirar endavant. Segons un comunicat dels dos partits, l'objectiu de la plena ocupació serà la principal prioritat de la legislatura i, una de les mesures destacades, la reducció de la jornada sense reducció salarial. Sumar demanava arribar a les 32 hores setmanals i caldrà veure com s'ha concretat l'acord. Altres pactes programàtics fan referència a una reforma fiscal "justa" que faci que la banca i les grans energètiques contribueixin a la despesa pública; un pla de xoc contra l'atur juvenil; un augment d'habitatge públic i la universalització de l'educació de 0 a 3 anys.

Reforçar el sistema públic de salut; la revisió a l'alça dels objectius de la llei del canvi climàtic; arribar al 20% d'habitatge públic respecte al total; l'ampliació dels permisos retribuïts per naixement; i garantir a final de la legislatura l'accés universal a l'educació pública per a infants de dos anys, són altres dels punts inclosos a l'acord programàtic.

En el comunicat, les dues formacions remarquen que han arribat a un acord abans del termini que s'havien marcat, abans que acabés el mes d'octubre. I que, d'aquesta manera, donen resposta al missatge que va donar la ciutadania a les eleccions del 23-J: "Rebutjar un govern de dretes i d'extrema dreta i seguir avançant en drets i llibertats".

En aquest context, asseguren que l'acord programàtic és per a una legislatura de quatre anys. Tot i així, aquest pacte necessita l'aval dels partits independentistes per fer possible la investidura de Pedro Sánchez i la reedició del govern de coalició.

L'entesa implica el 'sí' de 152 diputats (PSOE i Podem) i serà la base de l'acord amb la resta de grups sobretot en matèria laboral. Arriba tres mesos després de les eleccions del 23-J i quan queda poc més d'un mes perquè expiri el termini per a la investidura abans que no es convoquin automàticament nous comicis. 

Avui dimarts, a les 12:30h, el president del govern en funcions, Pedro Sánchez, i la líder de Sumar i vicepresidenta segona en funcions, Yolanda Díaz, presentaran l'acord en un acte públic.

Les negociacions de les últimes hores

L'acord s'ha segellat després d'una reunió el matí de dilluns entre Sánchez i Díaz que es va complicar al vespre, precisament quan ja es donava per fet, i que s'ha acabat tancant durant la nit, un cop abordats els serrells que quedaven.

PSOE i Sumar han treballat l'acord especialment en les últimes setmanes. Malgrat que la setmana Yolanda Díaz va apuntar fa 10 dies que les posicions estaven "allunyades" les dues formacions s'han mostrat sempre convençudes de l'entesa. 

Aquest dilluns el portaveu de Sumar, Ernest Urtasun, situava la reducció de la jornada laboral com una de les qüestions "essencials" que havien de fer possible l'acord. "No volem una legislatura curta i de gestió", que "seria fer un regal a Feijóo", sinó "una legislatura que segueixi ampliant drets com en els últims anys", ha dit.

En paral·lel, la vicepresidenta primera del govern espanyol, Nadia Calviño, ha obert aquesta porta en unes declaracions on apuntava que aquest és un debat que s'ha de fer "en els anys vinents" i de la mà dels agents socials.

Quedarà per esclarir quin repartiment de carteres hi haurà entre PSOE i Sumar en el cas que hi hagi legislatura. Urtasun ha apuntat que de moment no s'ha abordat aquesta qüestió i les negociacions s'han centrat fins ara en el programa.  

Els termes de l'acord no convencen de moment Podem, que els considera "insuficients". El portaveu de la formació d'Ione Belarra, Pablo Fernández, ha advertit aquest dilluns que amb aquest acord "les possibilitats d'aconseguir transformacions reals es limiten molt". 

Queda en l'aire també si la secretària general de Podem, Ione Belarra, continuarà al govern i, en el cas que ho faci si mantindrà la cartera de Drets Socials que ha ocupat al llarg de la passada legislatura.