Les claus del debat d'investidura de Sánchez: horaris, votacions i els passos següents

El candidat del PSOE haurà d'aconseguir una majoria absoluta que ara mateix té garantida amb 179 vots: PSOE (121), Sumar (31), ERC (7), Junts (7), EH Bildu (6), PNB (6), BNG (1) i CC (1)

Pedro Sánchez.

Pedro Sánchez. / Eva Ercolanese / PSOE

Miguel Ángel Rodríguez

Les negociacions de Pedro Sánchez amb la mitja desena de partits que necessita per reeditar la presidència del Govern han estat intenses, però finalment n'han donat els fruits. Els últims dies, el cap de l'Executiu en funcions ha tancat els acords amb ERC i Junts -amb la llei d'amnistia com a punt fort-, però també amb el PNB, el BNG o la Coalició Canària. Amb aquests suports, el líder del PSOE s'enfrontarà aquesta setmana al debat d'investidura. A continuació, totes les claus per entendre què passarà aquests dies:

1. Dimecres i dijous de debat

Més d'un mes després que Alberto Núñez Feijóo demanés la confiança de la Cambra Baixa, aconseguint uns suports insuficients, la presidenta del Congrés, Francina Armengol, va fixar aquest dimecres i dijous per al debat d'investidura de Sánchez. La cita no es va posar al calendari fins que el president del Govern en funcions va tenir lligats tots els sís necessaris. D'aquesta manera, serà avui quan Sánchez exposi el seu projecte polític davant de la Cambra, però la votació no es produirà fins dijous. Si no obtinguessin els 176 suports necessaris, hi hauria una segona votació dissabte, encara que els socialistes no contemplen aquest escenari.

2. Hores d'intervencions

El debat d'investidura arrencarà aquest dimecres a les 12.00 hores al Congrés dels Diputats. Primer, Sánchez pujarà a la tribuna i, per temps il·limitat, podrà presentar el seu projecte polític. Després, hi haurà un recés. A la tornada serà el torn dels líders de la resta de partit, de més a menys. És a dir, començarà Feijóo, el seguirà Santiago Abascal (Vox), Yolanda Díaz (Sumar) i així successivament. Tothom disposarà de 30 minuts per respondre a Sánchez, més 10 minuts posteriors de contrarèplica. El líder del PSOE hi podrà intervenir en qualsevol moment del debat.

A l'esquema de temps que es maneja, aquest dimecres podrien intervenir Feijóo, Abascal, Díaz i els portaveus d'ERC i Junts. Així, dijous arrancaria el debat a les 9.00 hores amb EH Bildu, el PNB i, finalment, les tres formacions que són al grup mixt, BNG, Coalició Canària i Unió del Poble Navarro.

3. La votació

Amb el debat ja finalitzat, dijous es procedirà a la primera votació. Un a un, els 350 diputats seran cridats en veu alta i hauran de dir 'sí', 'no' o 'abstenció'. Sánchez haurà d'aconseguir una majoria absoluta -176 o més suports- que ara mateix té garantida amb el PSOE (121), Sumar (31), ERC (7), Junts (7), EH Bildu (6), PNB (6), BNG (1) i CC (1), cosa que sumen 179. Si, per alguna sorpresa, no s'aconsegueix aquesta xifra, se celebrarà una segona votació dissabte, 48 hores després, en què només necessitarà una majoria simple, més sí que nosaltres.

4. I després?

Un cop Sánchez rebi la confiança del Congrés,  a la primera o a la segona volta, Armengol haurà d'acudir al Palau de la Zarzuela per comunicar-li al rei Felip VI que el líder socialista ha estat investit president del Govern. En els dies següents, Sánchez haurà de prometre el seu càrrec, anunciar els membres del seu Gabinet i que aquests facin el mateix.