Sánchez: "Si no fos per Vox, el PP hauria aprovat l'amnistia"

El cap de l'Executiu ha fet servir José María Aznar per justificar les seves paraules

Pedro Sánchez durant el debat d'investidura.

Pedro Sánchez durant el debat d'investidura. / Javier Barbancho

Juan Ruiz Sierra/ Iván Gil

Pedro Sánchez ha desplegat aquest dijous una tesi molt similar a la que fa servir Vox per atacar el PP. Si no hagués estat pel partit d'extrema dreta, ha assegurat el president del Govern, Alberto Núñez Feijóo no hauria tingut cap problema a l'hora d'aprovar una llei d'amnistia del 'procés' com la impulsada pel PSOE per aconseguir el suport d'ERC i Junts per Catalunya a la investidura.

"Si el PP no hagués depès dels vots de Vox, i només del nacionalisme perifèric, hauria aprovat la llei d'amnistia", ha assenyalat Sánchez en una entrevista a Antena 3, coincidint en part amb el missatge habitual de la formació que lidera Santiago Abascal, qui es presenta com la barrera que impedeix que els populars apliquin mesures semblants a les dels socialistes.

Els precedents d'Aznar

El cap de l'Executiu ha fet servir José María Aznar per justificar les seves paraules. Aznar, ha recordat, va pactar amb CiU i amb el PNB, va negociar a Suïssa amb ETA i va aprovar 1.400 indults en un sol dia. Sánchez no té cap dubte que Feijóo hauria seguit un camí similar si n'hagués tingut prou amb els partits independentistes i nacionalistes per arribar a la Moncloa.

"L'amnistia encarna perfectament els valors de la Constitució. Fa 45 anys es va exercir el perdó i la generositat. Entenc que hi hagi ciutadans amb dubtes, però gràcies a aquestes excepcions a la norma la nostra democràcia va tirar endavant fa 45 anys i ara podem fer que a Catalunya es garanteixi una convivència equiparable a la dels altres territoris", ha assenyalat el president del Govern, que ha reiterat que vol reunir-se amb Feijóo abans de cap d'any per abordar la reforma del finançament autonòmic i la renovació del Consell General del Poder Judicial (CGPJ), el mandat del qual fa cinc anys que està caducat a causa, ha dit, del lawfare del PP.