Almenys quatre morts i 15 desapareguts en el pitjor incendi de la història de València

El foc, que va devorar en menys d'una hora dues torres amb 138 habitatges, es va propagar a molta velocitat pel material aïllant per fixar les plaques d'alumini que revestien la façana

Les imatges de l'incendi de València

Espectacular incendi a València

EFE

EFE

Un fulminant i devastador incendi en un edifici d'habitatges de catorze plantes a València, que s'ha propagat a un altre annex, ha causat aquest dijous almenys quatre morts i es busquen entre nou i quinze persones que estan desaparegudes i als qui els seus familiars no han aconseguit localitzar des que va començar el foc. Pel que fa als ferits, s'han atès una quinzena de persones, de les quals set bombers, però cap d'ells corre perill. Sis bombers continuen hospitalitzats.

Aquest divendres al matí, un equip tècnic de bombers sobrevola l'edifici per garantir la seguretat a l'hora d'accedir al seu interior, cosa que no s'havia pogut fer fins ara.

El sinistre va començar sobre dos quarts de sis de la tarda en un immoble que va acabar de construir-se el 2009, una zona d'habitatges de nova construcció en un barri, el de Nou Campanar, de grans avingudes i zones comercials i d'oci, al nord-oest de la ciutat.

De moment es desconeix l'origen de l'incendi tot i que els bombers apunten que va començar en la cinquena planta i es va propagar ràpidament a les plantes superiors; en tot just mitja hora pràcticament tot l'edifici estava en flames o sumit en una densa fumera.

El foc, avivat a més per les fortes ratxes de vent de ponent (càlid) de fins a 60 km/h, es va propagar ràpidament a l'edifici annex, que forma part del mateix bloc de 138 habitatges, amb zones comercials en els seus baixos.

Testimonis de l'incendi han assenyalat que les flames han anat "molt ràpid" en molt poc temps i s'ha format "un núvol de fum brutal, s'ha fet de nit pràcticament".

El foc afecta ja a totes les plantes

Imatge del foc, en el seu inici. / DAVID LAGUÍA

L'incendi d'aquest edifici de façana ventilada i revestiment de poliuretà crearà "un abans i un després" a Espanya, on fins ara no s'havia produït cap sinistre similar, encara que sí s'han viscut a Londres o a la Xina fa uns anys, ha assenyalat la sotssecretària del Col·legi d'Enginyers Tècnics Industrials de València (Cogitival) i experta en peritació de sinistres-incendis, Esther Puchades. Segons Puchades, l'ús de poliuretà no està prohibit en la construcció, però donada la virulència d'aquest incendi es podria replantejar el seu ús.