La UE i el G-7 condemnen l'atac iranià conta Israel i els demanen contenció

El govern israelià avisa que respondrà amb una ofensiva equivalent

Reunió dels G-7 per la crisi a l'Orient Mità

Reunió dels G-7 per la crisi a l'Orient Mità / CHARLES MICHEL / X

Gerard Artigas (ACN)

El G-7 ha condemnat unànimement l'atac llançat per l'Iran contra Israel la passada nit de dissabte a diumenge. Alemanya, el Canadà, els Estats Units d'Amèrica, França, Itàlia, el Japó i el Regne Unit s'han reunit telemàticament aquest diumenge després de l'ofensiva iraniana i han demanat contenció tant a l'Iran com a Israel. Ho ha anunciat el president del Consell de la Unió Europea, Charles Michel, que també ha revelat que la situació al Pròxim Orient s'abordarà a la reunió de l'òrgan que presideix de la setmana vinent.

L'Alt Representant de la UE per als Afers Exteriors i la Política de Seguretat, Josep Borrell, també ha condemnat en nom dels membres de la UE l'atac iranià i ha demanat contenció a les parts. Ho ha fet després de parlar amb el ministre d'Afers Exteriors de l'Iran, Hossein Amir-Abdollahian.

L'Iran va llançar la passada nit un atac amb desenes de drons i míssils contra Israel, la majoria dels quals van ser interceptats per les defenses antiaèries israelianes, amb l'ajuda dels EUA, el Regne Unit i França. L'Iraq i Jordània van tancar el seu espai aeri mentre va durar l'atac, entre les 22.00 hores de dissabte i les 03.00 hores de diumenge, aproximadament. Alguns dels llançaments s'haurien fet des del Iemen.

El govern israelià ha advertit l'Iran que respondrà l'atac amb un d'equivalent, malgrat les crides a la calma de diversos països. L'ofensiva persa era precisament la resposta a un atac d'Israel contra el consolat iranià a Damasc (Síria).

El Consell de Seguretat de l'ONU té previst de reunir-se aquesta nit a Nova York (EUA) per tractar la situació a l'Orient Mitjà. La trobada se celebrarà a les 16.00 hores de la costa est dels EUA, sobre les 22.00 hores en l'horari central europeu d'estiu.