L'etapa més llarga de la Volta ha acabat amb la victòria del velocista rus, que s'ha imposat amb un temps de 4.28:57, per davant del noruec Thor Hushovd, guanyador del pròleg de Lloret de Mar.

A falta de dues etapes per a la conclusió de la Volta, Valverde (Caisse d'Epargne) es manté al capdavant de la general. El ciclista murcià segueix descomptant a Torredembarra, en la Costa Daurada, un dia més cap a la seva victòria en la prova catalana. El seu equip s'ha limitat a controlar la carrera, evitar ensurts i protegir-lo en el pilot.

Després de les emocions en alt a Andorra, la Volta ha baixat des del Pirineu al Mediterrani: amb prou feines hi ha hagut muntanya, però s'ha rodat a un ritme altíssim, en bona mesura a causa de la fuga que ha arrencat molt d'hora, al quilòmetre 13.

Ha estat l'escapada de la jornada, que ha estat a punt de culminar a Torredembarra. El nord-americà Cozza (Garmin), el polonès Sapa (Lampre) i els espanyols Serrano (Contentpolis) i Ramírez (Andalusia).

Ben compenetrats, els escapats han aprofitat l'apatia inicial del pilot per cobrar avantatge. Amb massa quilòmetres per davant, el Caisse d'Epargne ha permès la fuga i els equips dels esprintadors han deixat passar els minuts.

El quartet ha arribat a gaudir de cinc minuts d'avantatge (quilòmetre 90), però a mesura que l'etapa consumia quilòmetres, el Cervélo de Thor Hushovd ha començat a accelerar el ritme del grup i a reduir l'avantatge (2:55 a falta de 45 quilòmetres).

Colúmbia i Milram han començat a buscar la victòria d'etapa per a Henderson i Ciolek, respectivament. La seva col·laboració amb Cervélo no ha tardat a donar els seus fruits: a 16 quilòmetres de la línia de meta, l'avantatge era insignificant, amb prou feines mig minut.

El nord-americà Cozza ha estat el gran resistent. Ha esgotat en solitari les seves opcions fins a l'entrada a Torredembarra, però ha estat absorbit pel grup a falta de 3,5 quilòmetres. Complint tots els pronòstics, l'etapa es decidiria a l'sprint.

En el seu pols amb Hushovd, un rus semidesconegut, Nikolai Trussov, ha aconseguit la primera gran victòria de la seva carrera.

Ha estat més hàbil en els dos revolts previs a l'arribada i el seu equip l'ha llançat per signar un triomf relativament còmode a Torredembarra, no gaire lluny de Tortosa, on havia residit durant cinc anys.

Procedent del ciclisme en pista, on va ser campió del món 'júnior' de persecució (2003), Trussov (Sant Petersburg, 1-7-1985) ja havia guanyat una etapa de la Volta a Gran Bretanya, però va gaudir de la seva primera victòria en la categoria Pro Tour amb els nervis del principiant. En un italià rudimentari, ha explicat que l'sprint "ha començat a falta de dos quilòmetres i s'ha fet llarg, però amb l'ajuda de l'equip i arriscant en els revolts, he pogut superar Hushovd".

El líder, Alejandro Valverde, ha arribat a Torredembarra amb tranquil·litat i discreció. Li resten dues jornades relativament còmodes per guanyar la Volta, que demà arribarà a Barcelona, en la seva sisena etapa (Torredembarra-Barcelona), de 150,5 quilòmetres.