Chechu Rubiera, amb la gorra cap enrere i amb la cremallera del mallot baixada, -de l'US Postal o del Discovery Channel- va guiar Lance Armstrong per les muntanyes del Tour de França del 2001 al 2005. És a dir, del tercer al setè triomf d'Armstrong a la Gran Boucle. Rubiera es va endur una quota de mèrit que ara es posa en dubte per la investigació de la Usada, que busca desposseir el texà de totes les seves victòries des de l'any 1998. L'asturià, que ha participat en una prova a Eivissa aquest cap de setmana, defensa Armstrong.

Com a company d'equip que va ser del texà, és al centre de la polèmica del cas Armstrong. Com està vivint aquests moments?

Estic molt tranquil. Van ser per a mi anys molt feliços. Per a tots els que competíem en aquella època, o, si més no, per a la immensa majoria, Armstrong va ser el millor. Hi va haver grans corredors que estaven a prop seu com Ullrrich, Basso o Zülle, però va ser indubtablement el millor i ho va demostrar guanyant el Tour durant set anys. Mai el vaig veure dopar-se. Les regles van evolucionant i cal mesurar cada època segons el seu context. Crec que s'hauria de mirar cap al futur i valorar la qualitat esportiva d'una persona com Armstrong.

Excompanys seus i d'Armstrong com Zabriskie i Leipheimer argumenten que sí que es dopava...

Els mouen els seus interessos personals. Ells reconeixen que van fer alguna cosa i, col·laborant, aconsegueixen que els redueixin la condemna. Pretenen pagar amb sis mesos de suspensió el que altres han hagut de pagar amb dos anys. Si tan penedits estan i volen salvar el ciclisme, haurien de donar els diners que van guanyar a la pedrera. Això sí que seria un bon gest.

Defensa que en l'estructura de l'US Postal i Discovery Channel no hi havia dopatge. Menteix la investigació empresa per la Usada i les proves que ha aportat l'Agència Antidopatge dels Estats Units?

El mal que s'està fent ve a justificar el negoci d'una gent que es dedica a lluitar contra el dopatge i, lluny d'invertir recursos en el present i en fer una competició més neta en les categories inferiors, ve a remoure el passat. L'únic que fan és perjudicar la imatge d'aquest esport. Haurien de ser conscients del mal que estan causant a les generacions més joves, que s'allunyen del ciclisme per la percepció que en tenen.

Nota aquest rebuig?

Quan vaig a les escoles, els nens sempre em pregunten per dopatge. Es pensen que només hi ha això, al ciclisme, quan el que hi ha realment són grans valors com el sacrifici i la capacitat de superació.

Tenen els metges massa poder en el ciclisme?

Els metges s'encarreguen de vetllar per la salut del ciclista. Per exemple, quan arribes a meta amb sis quilos menys.

El llistó de les substàncies que es consideren dopants està massa baix?

A un corredor en competició no se li pot curar un refredat amb un Frenadol. Quan la gent va veure bosses de sang a la televisió és normal que s'escandalitzés. Per sort és cosa del passat, la gent que ho feia ja ho està pagant i tant de bo que no es repeteixi. El ciclisme professional en si no és gens sa. Que no em vinguin a dir (la UCI) que ells són els que es preocupen per la nostra salut quan córrer amb 45 graus al Tourmalet, després de 220 quilòmetres el dia anterior i altres 200 al dia següent, no és molt sa.

Va tenir tracte amb Michele Ferrari, a qui molts consideren com el gran guru del dopatge? Li van ingressar 11.600 dòlars com indica la Usada?

Era i és el millor preparador físic. Entrenar amb ell tenia un preu. Vaig treballar amb ell dos anys, vaig aprendre molt, però vaig decidir deixar-ho perquè em semblava molt car. No tinc per què amagar que vaig treballar amb tot un científic de l'esport.