El líder de l'equip amb més títols de l'any, el francès Franck Ribéry, un dels jugadors més destacats del moment, el portuguès Cristiano Ronaldo, i el qualificat com a millor jugador del món, l'argentí Leo Messi, aspiren avui al gran reconeixement individual de cada temporada: la Pilota d'Or.

La gala d'aquest vespre a Zuric revelarà, per fi, el rei del futbol del 2013: el manteniment en el tron de Leo Messi, guanyador de les quatre últimes edicions, el retorn al cim de Ronaldo, que el va aconseguir el 2008, o la coronació de Ribéry. La falta d'un criteri clar anima cada any la lluita per aquest reconeixement. Cada any és més llarga la carrera en què intervenen futbolistes, aficionats i mitjans de comunicació. Una lluita d'interessos per assumir part de la identificació d'un reconeixement del qual intenten semblar al marge els propis protagonistes, als quals definitivament la Pilota d'Or engrandeix el seu ego.

Però no hi ha un barem clar per determinar el guanyador. Uns anys el premiat va ser el jugador individualment més destacat del curs; altres, el més rellevant dins d'uns èxits col·lectius; en ocasions, el considerat el millor del món; i a la resta, alguns que no tenien res a veure amb qualsevol dels supòsits anteriors. Des de meitat de l'exercici arrenquen les primeres especulacions sobre el futur guanyador. Un gran esdeveniment, com un Mundial o una Eurocopa, sol postular els candidats inicials. Després, la carrera s'accelera. Durant mesos i setmanes els arguments cap a unes parts i altres es multipliquen segons l'interès. Al final, el triomf és només d'un.

En aquesta edició, a més, el trajecte ha estat animat per la relliscada del president de la FIFA, el suís Joseph Blatter, i per la ines?perada ampliació del termini per als vots. Dues situacions que van agitar la controvèrsia i van posar en la primera fila de l'aparador el guardó. El màxim dirigent de l'organisme mundial de futbol, en una conferència, va executar una innecessària paròdia de Cristiano Ronaldo, al qual va ridiculitzar per deixar clara la seva preferència per Leo Messi. Blatter va haver de suportar una infinitat de crítiques i part del món del futbol es va aliar amb el jugador del Reial Madrid, que va posar en dubte la seva presència en la gala d'avui. L'extensió del termini per efectuar els vots va ser una altra controvèrsia. Entesa com un corrent a favor de Cristiano Ronaldo, aleshores submergit en el seu millor moment, que va explotar amb la classificació de Portugal per al Mundial del Brasil.

En qualsevol cas, hi ha pros i contres per justificar o destruir els mèrits de qualsevol dels tres aspirants, d'on sortirà el rei del futbol mundial a l'escena del Palau de Congressos de Zuric. Ribéry ho va guanyar tot amb el Bayern Munic el 2013. Lliga, Copa, Lliga de Campions, Supercopa europea i Mundial de Clubs. Només la Supercopa d'Alemanya es va escapar de les seves mans. Un lideratge que va compartir amb el que també assumeix en la seva selecció, amb la qual va aconseguir el passi per al Brasil 2014. Va ser escollit el millor jugador de la UEFA a Europa, per davant de Messi i Cristiano.

Messi va tancar la temporada amb el títol de Lliga i la coronació com a màxim golejador de la temporada a Europa. Igualment, va ser determinant per a l'Argentina, a la qual va portar al Mundial. No obstant això, les lesions han assetjat l'argentí, que amb prou feines es va deixar veure a la segona part del curs.

Els gols han tornat al cim a Cristiano Ronaldo, que va marxar de buit de la temporada pel que fa a trofeus col·lectius. El segon màxim realitzador de la Lliga espanyola, amb 34 gols, va explotar en la segona meitat de l'exercici. Acudirà a la gala com el millor artiller de l'any vinent tant a la Lliga com a la lliga de Campions. Però sobretot va guiar Portugal cap al Brasil amb una actuació descomunal. La seva brillantor està encara fresca.

L'atenció de l'afició i els mitjans es dirigeix sobretot als nominats i nominades, Cristiano Ronaldo, Lionel Messi, Frank Ribéry, Nadine Angerer, Marta i Abby Wambach, però també s'estudien les possibilitats d'altres títols, com els de Millor Entrenador i Millor Entrenadora de l'any 2013: Sir Alex Ferguson, Jupp Heynckes o Jürgen Klopp són els candidats procedents de la banqueta. Entre les dones, Pia Sundhage, que pretén defensar el seu títol de l'any passat davant Ralf Kellermann i Silvia Neid.