La seleccions basca i catalana de futbol han repetit a San Mamés l'empat dels seus dos enfrontaments en els últims anys, una igualada a un gol plasmada amb tants d'Aritz Aduriz a poc de començar el xoc i Sergio García, prop del descans.

Aduriz, per cert, continua amb la seva ratxa en aquest tipus de partits, ja que també ha marcat en el 2-2 d'octubre de 2006 al Camp Nou i en 1-1 de la tornada a la vella Catedral a desembre de 2007. El ariet internacional suma ja 10 gols amb la selecció d'Euskadi.

Els combinats basc i català han commemorat en un ambient festiu i amb continus crits a favor de la independència el centenari del primer amistós en què s'han mesurat tots dos, el que es va disputat a l'antiga 'Catedral' el 3 gener 1915.

Han començat millor els del tàndem José Mari Amorrortu-Mikel Etxarri, especialment Aduriz, que ha obert el marcador al minut 3, a punt ha estat de marcar en dues ocasions més i ha deixat un gol fet a Ibai Gómez.

L'ariet internacional ha posat l'1-0 aprofitant un tret fallit de Capa des de la frontal després d'una centrada d'Iturraspe i una primera deixada del mateix Aduriz, i també que un defensa visitant ha quedat despenjat i li ha habilitat la posició.

Nou minuts després, el donostiarra s'ha colat per la línia de fons i ha cedit a Ibai, que, sol i amb tota la porteria per a ell, ha rematat desviat.

Encara ha tingut dues ocasions més Aduriz, que en el 14 no s'ha donat s'ha donat que a la seva esquena a Casella se li havia escapat una pilota franca que ha agafat d'inici; i en el 16 ha estat a punt de marcar un dels gols de l'any en una espectacular acció individual que, després de desfer-se de diversos rivals a l'àrea, no ha pogut finalitzar.

Passat el quart d'hora inicial, els de Gerard López li han anant agafant el to al partit i ha començat a crear seriós perill sobre la meta d'un Iraizoz que ha desaprofitat fins a quatre ocasions rivals, dos a Sergio García i dues a Jonathan Soriano.

Però no ha pogut amb un xut creuat de Deloufeu que se li ha ficat entre les cames i ha acabat donant al pal; tampoc amb un xut de Soriano que ha acabat a la xarxa, tot i que la jugada ha estat anul·lada per un inexistent fora de joc; i, sobretot, amb l'empat de Sergio García, després de regatejar dins de l'àrea a un Íñigo Martínez que ha relliscat en el moment decisiu.

Amb dos onzes radicalment diferents, la segona part no ha estat tan intensa i brillant, però han continuat les ocasions de gol. Si bé, en menor quantitat i amb menor claredat.

Tot i això, Arruabarrena i Ibai amenitzar amb el 2-1 l'arrencada i Sergio García, per dues vegades, i Jonathan Soriano també han fregat a continuació l'1-2.

El navarrès Torres han estat l'últim a insistir en variar un xoc ja encaminat clarament a l'empat que deixava contents als aficionats de les grades, més pendents de l'aspecte reivindicatiu de la trobada que d'un resultat que, clarament, no era el que més importància donaven a la cita.

- Fitxa tècnica:

1 - Euskadi: Iraizoz (Xabi Irureta, min.64); Carlos Martínez (Volta, min.46), Ansotegi (Etxeita, min.46), Íñigo Martínez (Sant Josep, min.46), Balenziaga (Aurtenetxe, min.46); Iturraspe (Bergara, min.46), Beñat (Dani García, min.46); Capa (Susaeta, min.46), Xabi Prieto (Torres, min.46), Ibai Gómez (Yuri, min.64); i Aduriz (Arrubarrena, min.46).

1 - Catalunya: Kiko Casilla (Masip, min.46); Víctor Sánchez (Montoya, min.46), Bartra (Sergi Roberto, min.46), Piqué (Fontàs, min.46), Jordi Alba (Víctor Álvarez, min.60); Xavi (Gerard Moreno, min.60), Busquets; Deulofeu (Piti, min.46), Sergio García (Samper, min.60), Aleix Vidal (De la Bella, min.46); i Jonathan Soriano (Álvaro Vázquez, min.60).

Àrbitre: Bikandi Garrido (Comitè basc). No ha mostrat cap targeta.

Incidències: Partit amistós entre les seleccions d'Euskadi i Catalunya en el qual es commemora el centenari del primer partit entre els combinats basc i català disputat el 3 de gener de 1905, a l'antic San Mamés. Han assistit al partit, entre altres personalitats, el lehendakari Íñigo Urkullu i el president de la Generalitat, Artur Mas. Prèviament, centenars de persones han reivindicat en una 'desfilada' pel centre de Bilbao l'oficialitat de les dues seleccions. Com també un parell de pancartes sobre el terreny en les que es podia llegir 'One country, One Team' (Un país, una selecció) i 'Una nació, una selecció' (Una nació, una selecció). Uns 40.000 espectadors, entre ells uns 4.000 seguidors catalans.