380.000 espectadors vibren amb la Girona de Primera

El retorn a l‘elit del futbol ha dut més gent que mai a Montilivi (11.456 aficionats de mitjana) i el «boom» ACB ha portat un 95% d’ocupació

Afició a l'estadi de Montilivi, al pavelló de Fontajau i al pavelló de Palau 2.

Afició a l'estadi de Montilivi, al pavelló de Fontajau i al pavelló de Palau 2. / Marc Martí / Aniol Resclosa

Jordi Roura

Jordi Roura

La històrica temporada dels quatre equips gironins de Primera ha acabat amb èxit esportiu, però també social. I aquesta victòria a les grades de Montilivi, Fontajau i Palau ha sigut per golejada, amb assistències rècord. Ras i curt, aquest curs els partits del Girona a Primera, del Bàsquet Girona a l‘ACB, de l’Uni a la Lliga Femenina i a l’Eurolliga, i del Garatge Plana a l’OK Lliga han reunit més de 380.000 espectadors, unes dades inaudites i que no fan res més que accentuar l’excepcionalitat del moment. Encara hi ha una cosa millor: que el curs que ve tots quatre repetiran a l‘elit, per satisfacció d’una ciutat bolcada als seus equips i que ha trobat en l’esport d‘elit una altra manera de focalitzar el seu orgull gironí. 

Els dubtes que hi podia haver a principi de temporada per la possible competència que hi hauria entre Girona, Bàsquet Girona, Uni i hoquei van quedar de seguida dissipats. Des dels primers partits les xifres d’assistència han estat excepcionals i de rècord per als clubs.

Dels quatre l’únic que no té dades oficials d’assistència és el Garatge Plana, que calcula una mitjana d’entre 250 i 300 aficionats als seus partits. L’equip d’hoquei és, a més, l’únic no professional. Tot i això ha aconseguit salvar la categoria en un play-out contra l’Arenys de Munt resolt amb un 2-0 gràcies a un triomf als penals en l’anada a Palau 2, i un 0-2 al Maresme.

Les dades del Garatge Plana

Les dades del Garatge Plana / DdG

Montilivi, com mai

Aquesta és tot just la tercera temporada del Girona a Primera. En l’anterior etapa mai s’havien vist xifres tant altes d’espectadors com les d‘aquest any, tot i que mai s’ha fet un ple malgrat haver-se exhaurit diverses vegades les localitats (abonats que no van alliberar el seu seient no van acabar anant als partits).

La visita del Reial Madrid l’abril passat ha sigut el partit amb més públic (13.306) tot i haver-se disputat un dimarts, entre setmana, al vespre. Seguit de molt a prop pel Girona-Barça de finals de gener (13.231), en una gèlida, molt gèlida, tarda a l’estadi. 

El dia de la pitjor entrada de la temporada (8.872) el Girona va firmar un dels partits més inoblidables dels últims anys, amb aquella golejada per 6-2.

Espanyol, Betis, Atlètic, Reial Societat i Sevilla han portat més de 12.000 persones a Montilivi, i Mallorca, Vila-real, Rayo, Athletic, Celta i Elx, més d’11.000. Només en tres partits no s‘ha arribat als 10.000 assistents: Valladolid, Cadis i Almeria.

Precisament el dia de la pitjor entrada de la temporada (8.872) el Girona va firmar un dels partits més inoblidables dels últims anys, amb aquella golejada per 6-2. Tot plegat ha fet que l’equip de futbol hagi reunit en els 19 partits jugats a casa 217.671 aficionats, una mitjana d’11.456.

Les dades de Montilivi

Les dades de Montilivi / DdG

Programa doble a Fontajau

El mateix dia que va ascendir el Girona de futbol a Primera, el 19 de juny passat, també ho feia el Bàsquet Girona. Va ser el despertar d‘un autèntic «boom» per la Lliga ACB que ja es va començar a intuir al juliol quan els abonaments es van esgotar en menys de 24 hores.

Tot i que l‘equip d’Aíto no va certificar la permanència fins la penúltima jornada i que el rendiment esportiu a casa no sempre ha sigut el més satisfactori, la grada sempre ha estat plena, i fins i tot el propi Marc Gasol ho ha agraït públicament.

Fontajau es va col·locar ràpidament entre els pavellons amb més percentatge d‘assistència (95%) i en més de la meitat dels partits (vuit de disset) s’han superat els 5.000 espectadors (l’aforament està situat en uns 5.200).

Les dades de l'ACB

Les dades de l'ACB / DdG

El Girona-Barça del mes de gener, el mateix dia que es va jugar el derbi de futbol a Montilivi, ha sigut el més majoritari (5.195) amb quatre persones més que el dia de la visita del Joventut (5.191). Bilbao, Madrid, Manresa, Obradoiro, UCAM Múrcia i Baskonia també han presentat entrades superiors als cinc milers d’aficionats.

La pitjor entrada, contra el Fuenlabrada, en va dur 4.360, xifres que superen de llarg les de l’antic Bàsquet Girona, fins i tot, el de l‘època Akasvayu i els seus cèlebres fitxatges a cop de talonari que van acabar enfonsant el club en la misèria el 2008. En total l’ACB ha dut aquest curs 83.913 seguidors, amb una mitjana d’assistència de 4.936.

Les dades de l'Uni Girona

Les dades de l'Uni Girona / DdG

Amb l’ascens del Girona, aquesta temporada hi ha hagut programa doble de bàsquet d’elit a Fontajau. L’Uni ha protagonitzat, en boca dels seus responsables, un curs «decebedor» en quedar eliminat tant de la lliga com de la Copa de manera molt prematura a quarts. Però això no ha evitat que l’afició hagi tornat a estar al costat de l’equip, demostrant la seva fidelitat. La mitjana d‘assistència dels 24 partits jugats a casa entre lliga, play-off i Eurolliga és de 3.778, amb un total de 76.462. Cinc partits (Estudiantes, Barça, Avenida, Saragossa i Jairis) han estat per sobre dels 4.000 espectadors i dues de les tres entrades més fluixes, per sota de les 2.000 persones, van ser en les visites de Bembibre i Cadí, disputades a Palau, perquè a Fontajau hi havia el Circ de Nadal.