Anna Caula li va lliurar el premi Atenea del Diari de Girona

Biel Nadal, l'AE Fornells, la cursa Oncotrail, Nuri Soler i Laia Codina són els cinc guardonats dels premis entregats per Diari de Girona en una nit inoblidable a les instal·lacions del GEiEG

Jordi Bofill

Jordi Bofill

És curiós comprovar com es comporten les persones davant de les primeres vegades. La il·lusió per esbrinar com anirà, les papallones a l'estómac per la transcendència del moment, les rialles nervioses i la implicació perquè tot sigui perfecte. Van ser moltes les emocions viscudes en la primera edició dels Premis Atenea, organitzats per Diari de Girona en una gala amb més de 150 persones al GEiEG de Sant Ponç, amb l'objectiu de valorar, visibilitzar i premiar l'esforç, el talent i els èxits esportius de la província. I de talent i èxits n'hi ha molts, a Girona, representats en els noms propis dels cinc premiats: el Premi Augurium a la millor promesa va ser pel jugador del Garatge Plana Girona Biel Nadal, el Premi Magister als Valors d'un Club per a l'AE Fornells, el Premi Plausus per al Gest Esportiu Exemplar per a la Cursa Oncotrail, el Premi Vitae a la Llarga Trajectòria per a l'entrenadora i coreògrafa del CPA Girona Nuri Soler i el Premi Melius a la Millor Esportista per a la futbolista del Barça Laia Codina.

Qualsevol picada d'ullet és bona per commemorar una nit com aquesta. 'Temps de Canvis' va ser la cançó inicial escollida per Litus, l'artista que va posar un so amè a la gala patrocinada per la Clínica Bofill i Actúa Serveis Mèdics, el suport del GEiEG i amb la col·laboració principal d'Esportcat-Generalitat de Catalunya, MGC Mútua, Conforama i Munich; i presentada pel Cap de Redacció del Diari de Girona Jordi Roura i el periodista Carles Baldellou. 'Temps de Canvis' és que hi hagi quatre entitats esportives a la ciutat de Primera. És una fita sense precedents. Però n'hi ha milers, d'anònimes, que també són del màxim nivell. "Als clubs hi ha una maquinària de persones al darrere que provoca que funcionin. És d'un valor incalculable i tots, d'una manera o altra, sou els guardonats dels Premis Atenea", va dir el director del Diari de Girona Josep Callol. La força de la gent és imparable.

Biel Nadal

Gala dels Premis Atenea 2023

Biel Nadal i Àdam Bertran. / Marc Martí

El currículum de Biel Nadal, tot i els seus 16 anys, impressiona: ja s'ha estrenat a l'OK Lliga i és campió d'Europa amb la selecció espanyola sub-17. Nadal va imposar-se al Premi Augurium per davant de la futbolista del Girona Mariona Señé i la patinadora Abril Vallmajó. "He viscut una gran temporada. Els companys com en Jaume Llaverola fan que tot sigui més fàcil". Nadal ha fet primer de Batxillerat. "M'agradaria estudiar farmàcia".

AE Fornells

Gala dels Premis Atenea 2023

Francesc Triola i Anna López. / Marc Martí

La mateixa brillantor d'ulls tenia Francesc Triola: "El curs ha sigut estratosfèric. Tenim la sort de comptar amb un grup humà disposat a tirar endavant". Fornells és un poble petit amb una agrupació esportiva que consta de diferents seccions, com l'handbol, el bàsquet i el patinatge, que no deixen de celebrar fites. Van recollir el Premi Magister superant el GEiEG Esport adaptat i l'Olímpic Farners.

Cursa Oncotrail

Gala dels Premis Atenea 2023

Lluís Comet amb Josep Callol. / Marc Martí

Ajudar els altres, encara que molts cops no ocupi portades, és més important que els títols. I en això l'Oncotrail, una cursa per equips de 100 km organitzada per la Fundació Oncolliga Girona conjuntament amb l'Agrupació Excursionista Palafrugell i el Club Atlètic Palafrugell i que té com a objectiu recaptar fons per millorar la qualitat de vida dels malalts de càncer, no té rival. Va quedar-se el Premi Plausus, als quals Pere Puig i el Futbol Base Vilobí també optaven. "Fa dotze anys, quan vam començar, no ens imaginàvem arribar fins a on hem arribat. I estem molt contents que, amb el pas del temps, hagin sortit tantes proves solidàries", va explicar Lluís Comet, que, sense pretendre-ho, va instal·lar una llavor.

Nuri Soler

Gala dels Premis Atenea 2023

Nuri Soler i Francesc Cayuela. / Marc Martí

Quan parlem de trajectòries, cal posar-se dempeus amb Nuri Soler, la guanyadora del Premi Vitae per davant de la gimnasta Nora Santaló i el porter del Garatge Plana Girona Jaume Llaverola. Soler, en el món del patinatge, és una inspiració. Sense anar més lluny, aquest any, el del seu comiat després de vint-i-cinc anys deixarà el pavelló ben alt al CPA Girona: han aconseguit el campionat d’Espanya i d’Europa i aspiren al seu segon Mundial. "Marxar no és una decisió fàcil, però arriba un moment en què s'ha d'escoltar el cor. He après a gaudir, perquè hi ha moltes hores de feina per cinc minuts d'actuació. Estic molt emocionada", confessava.

Laia Codina

Gala dels Premis Atenea 2023

Anna Caula amb Núria Panedas, mare de Laia Codina. / Marc Martí

Hores abans de conèixer si formarà part de la selecció espanyola que participarà en el Mundial d'Austràlia i Nova Zelanda, la futbolista de Campllong i del Barça, Laia Codina, guanyadora de Lliga i Champions, va ser l'escollida en el Premi Melius a l'esportista de l'any. "El que li hem inculcat sempre, a casa, és que toqui de peus a terra, perquè poden passar mil coses i truncar-se una trajectòria. Ella té valors, encara és de granja", reconeixia la seva mare, Núria Panedas. "És un honor representar les terres gironines", deia Codina en un vídeo. En la nòmina també hi havia l'atleta Bàrbara Ramon i el taekwondista Joan Jorquera.

Anna Caula, la secretaria general de l'Esport de la Generalitat, va tancar la gala assegurant que "l'esport suma a la nostra motxilla moltes eines diferents. L'esport et lliga, et fa entendre la comunitat d'una manera diferent. Els valors d'aquest país són molt potents". Va ser una nit preciosa.