Anar de Besalú a Belgrad per l’Europeu Júnior de natació

Aina Fernàndez, del Club Natació Banyoles, debuta avui en els 200 metres braça, la seva prova «més forta», on buscarà el passi a les semifinals, i el setembre també competirà als mundials d'Israel.

La nedadora Aina Fernàndez, als europeus de Belgrad

La nedadora Aina Fernàndez, als europeus de Belgrad / Club Natació Banyoles

Lluc Perich Pérez

La jove nedadora de Besalú Aina Fernàndez (2006) portarà avui el nom del Club Natació Banyoles, membre de la delegació de Girosona, al Campionat d’Europa Júnior de natació, que s’està celebrant a Belgrad des de dimarts. 

És una fita històrica per l’entitat que, tot i ser més potent en altres disciplines, normalment està lluny d’aquests nivells pel que fa a la natació. «Aquí és molt complicat tenir objectius a escala europea o mundial, i ser als europeus és tot un mèrit», afirma el seu entrenador, Jordi Toca, que després de quatre anys junts ben segur que seguirà amb nervis la prova dels 200 metres braça aquest matí (10:50h). De moment, és només una primera ronda, classificatòria, però hi ha el propòsit d’anar més enllà.

«Aquí és on l’Aina és més forta», comenta el tècnic, i per això «arriba amb l’objectiu d’intentar classificar-se a les semifinals». Un repte que no serà una tasca fàcil, perquè necessita un dels setze millors temps d’Europa i, com a mínim, el segon d’Espanya (es reserva un màxim de dues places per cada país). Ara mateix, considerant les marques d’accés als campionats, Fernàndez, amb 2’31.9’’, hi estaria a prop, però haurà de superar-se per a aconseguir passar de ronda. A més a més de competir en braça, l’atleta del Club Natació Banyoles també disputarà dissabte (11:35h) la prova dels 200m estils, tot i que aquí, admet el seu entrenador, «no hi té tantes aspiracions», és més aviat un complement a la seva modalitat estrella.

Tornar a casa

El de Fernàndez és un cas especial, perquè, tot i haver-hi crescut, només fa uns mesos que ha tornat a Banyoles. Va ser aquest Nadal, quan va decidir deixar el Centre d’Alt Rendiment de Sant Cugat. Allà va estar-hi un any i mig, des de la temporada 21/22, però «no va acabar de funcionar», explica el seu entrenador. «Necessitava tornar a casa, ens vam alegrar per ella, de la mateixa manera que vam fer-ho quan va marxar, que era sens dubte un pas endavant», explica Toca.

I el setembre, mundial

Els europeus no són els únics campionats d’alta volada on participarà l’Aina aquesta temporada amb la selecció espanyola, perquè amb la mateixa marca amb què va aconseguir el passi al campionat europeu júnior de Belgrad, també va obtenir accés al mundial júnior. Aquest es disputarà el pròxim mes de setembre a Israel, i serà un repte encara més gran per la nedadora de Besalú. 

Fernàndez encara té un any de marge per seguir creixent en categoria júnior abans de passar a l’absoluta, un salt que, si no fos pels canvis de normativa recents, hauria de fer ja al final d’aquesta temporada.

Subscriu-te per seguir llegint