El COI expulsa Rússia, Bielorússia i Guatemala dels Jocs Olímpics de París

La guerra d'Ucraïna impedeix la invitació als dos països europeus i les ingerències polítiques condicionen la situació del centreamericà

Bandera olímpica

Bandera olímpica / DPA

EFE

El president del Comitè Olímpic Internacional (COI), Thomas Bach, va anunciar aquest dimecres que enviarà 203 invitacions a comitès nacionals per participar en els Jocs de París, la qual cosa exclou, ara com ara, a Rússia i Bielorússia, la participació dels quals està en suspens per la invasió d'Ucraïna.

A un any exacte de l'inici dels Jocs de la capital francesa, Bach va estendre a París, en una simbòlica cerimònia, les primeres deu invitacions i va assegurar que ho farà, en els pròxims dies, amb altres 203 comitès de tot el món.

Bach va matisar que l'exclusió d'aquests dos comitès és «lògica» perquè el COI «ha donat recomanacions a les federacions internacionals perquè acceptin la participació d'atletes nacionals, no d'equips» i sota bandera neutral.

«No hem pres una decisió sobre la participació d'aquests atletes neutres i individuals en els Jocs Olímpics», va puntualitzar el president del COI.

Ucraïna demana la seva exclusió, però els últims moviments del COI apunten al fet que obrirà la porta a la participació dels atletes d'aquests dos països perquè competeixin sota bandera neutral i sempre que no tinguin cap vincle amb l'exèrcit i altres organismes de defensa.

Bach es va negar a detallar un calendari sobre la inclusió dels atletes russos i bielorussos en els Jocs.

«Hem de supervisar que les condicions estrictes són acceptades i que no s'espera a un dia fix per comportar-se bé i després fer una altra cosa. Han de respectar la lletra i l'esperit, entendre per què hem imposat aquestes condicions estrictes. Quan tinguem la confiança prendrem la decisió», va assegurar.

La ministra francesa d'Esports, Amélie Oudéa-Castéra, va assegurar que segueixen amb atenció la situació i va recordar que el seu país, al costat d'altres 34 nacions europees, va sol·licitar que es permeti competir als atletes russos de manera individual i sempre que compleixin unes certes condicions.

«Això no redueix el nostre suport a Ucraïna, i la condemna més estricta a aquesta guerra d'agressió», va indicar la ministra, que va assenyalar que els atletes russos i bielorussos «no han de ser discriminats pel seu passaport».

Això sí -va comentar- sempre que «no hagin donat suport a la guerra, no tinguin vincles amb l'exèrcit, respectin les normes antidopatge i participin de manera individual, amb neutralitat, sense himne ni bandera».

El cas de Guatemala

El president del Comitè Olímpic Internacional (COI), Thomas Bach, va assegurar a més que Guatemala tampoc està «ara com ara» convidada als Jocs de París, davant la suspensió d'aquest país per interferències polítiques amb el comitè nacional.

Guatemala és, al costat de Rússia i Bielorússia, a causa de la guerra d'Ucraïna, l'únic comitè nacional que no va rebre aquesta invitació, llançada de manera simbòlica en una cerimònia a París quan resta exactament un any per a l'inici dels Jocs de 2024.

Bach es va mostrar confiat al fet que, d'aquí a la cerimònia d'inauguració, les coses canviïn al país centreamericà i els seus atletes puguin participar sota la bandera guatemalenca i no hagin de fer-ho sota l'olímpica.

«Hi ha eleccions presidencials, esperem que després de les accions lligades a la campanya electoral les coses es calmaran i els atletes de Guatemala podran participar amb la seva bandera i el seu himne. Si no es resol, convidarem els atletes guatemalencs a participar sota bandera olímpica», va assegurar el president del COI.

L'origen de la sanció, imposada l'octubre de 2022, està en la suspensió parcial dels estatuts del COG (Comitè Olímpic Guatemalenc) per part de la Cort de Constitucionalitat del país centreamericà, després d'una demanda presentada per un candidat a la presidència de l'organisme.

Mentre no es restitueixin els estatuts del COG, que van ser suspesos per la Cort, els esportistes del país centreamericà no podran competir amb la seva bandera ni amb el seu himne en tornejos internacionals, alguna cosa que ja va succeir en els recents Jocs Centreamericans i del Carib, on ho van fer com a neutrals.

L'última revisió de la situació de Guatemala va tenir lloc el passat 21 de juny, quan l'Executiva de l'organisme va decidir mantenir la suspensió, per tercera vegada, després d'apreciar que no hi havia hagut «progrés» en la seva situació.